CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Minden hatalmat és minden hírt Borbély Lénárd kezébe? Csepeli összefogást az ellenzék lejáratásával?

2020. március 30. 05:59 - csú

koronavirus.jpgSajnos túl sokáig lesz főszereplő Csepelen is: így néz ki a koronavírus az elktronmikroszkóp alatt. A CSH címlapjának első mondata „KÖZÖSEN CSEPELÉRT”. Egyetértünk! Mi a koronavírus-járvány előtti időszakban is így gondoltuk. Szemben az önkormányzat vezetőivel, a Csepeli Hírmondó főnökeivel, akik az elmúlt évtizedben – szerintünk – , nem sokat tettek a csepeliek összefogása, együttgondolkodása és cselekvése érdekében. Rengeteg kérdésre nem válaszoltak. Talán majd most megváltoznak?

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH)  március 27-én megjelent 6. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Koronavírus, Borbély levél, Borbély az egészségügyi intézményben, kerületi intézkedések, változások az ügyfélfogadási rendben, a szakrendelőben, a közétkeztetésben (Borbély tájékoztatásában), a piacon, látogatási tilalom, elmaradó programok, március 15., kitüntetések és a már megszokott témák: iskolai hírek, sport, némi kultúra – ennyi a lap legújabb száma. 

A címlap első mondata „KÖZÖSEN CSEPELÉRT”. Egyetértünk, korábban, a koronavírus-járvány előtti időszakban is így gondoltuk. Szemben az önkormányzat vezetésével, a Csepeli Hírmondó szerkesztésével, amelyek az elmúlt évtizedben – szerintünk – , nem sokat tettek a csepeliek összefogása, együtt gondolkodása és cselekvése érdekében. Számos példát tudnánk felhozni, a legutóbbi azonban önmagáért beszél: Borbély Lénárd polgármester, élve a veszélyhelyzettel kapcsolatos kormányrendelet adta lehetőséggel, azonnal leállította a képviselő-testület munkáját, ráadásul ezt csak a képviselő-testület frakcióvezetőinek jelentette be. Eddig is csak gond volt a testülettel, most még több lenne. Most már törvényesen is negligálhatta a testület. No meg a nyilvánosság is zavarta, zavarja. Még kérdezősködnének a zemberek. Hogy miért, meg minek? 

Külön keretes írásban hívja fel a szerkesztőség az olvasók figyelmét az

internetes tájékozódás szükségességére. Olvassunk az interneten(facebook-on) Borbélyt, a CSH-t, csepel.hu-t, „mert a legfrissebb információkat itt tesszük, teszik közzé”. Most már értjük, hogy miért nem tartalmaznak új  híreket a CSH egyes számai, már csak az nem világos számunkra, mi köze mindehhez a polgármester saját facebook oldalának. Azért mert a veszélyhelyzet miatt nem működik a képviselő-testület, s minden hatalom a népé,...bocsánat, a polgármesteré, azért még a hivatalos közpénzből fenntartott média a lakossági tájékoztatás elsődleges eszköze, s a tájékoztatás az önkormányzat kötelessége. Lenne. 

Véleményünk a cikkekről:

1) Csúszik a koronavírus-törvény elfogadása, az ellenzék nemmel szavazott

A rövid írásban egy szó sincs arról, hogy miért nem támogatta az ellenzék a törvényjavaslatot. 

Néhány megjegyzés a cikkel kapcsolatban:

> „a veszélyhelyzetről szóló rendelet tizenöt napig marad hatályban, kivéve ha a kormány – az Országgyűlés felhatalmazása alapján – a rendelet hatályát meghosszabbítja.” Az álltás nem igaz, mert az Alaptörvényben megfogalmazottak szerint a veszélyhelyzet kihirdetése és visszavonása a kormány hatásköre;

> ebből következik, hogy a négyötödös felhatalmazási törvény benyújtása, annak sürgősségi jelleggel való megtárgyalását célzó kormányjavaslat egyértelműen politikai célokat szolgált, hiszen a kormány enélkül is megtehet minden olyan intézkedést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, az emberek élet-, egészség-, személyi és vagyon- és jogbiztonsága, a gazdaság stabilitásának fenntartása érdekében szükséges

> egyre többen (politikai pártok, civil szervezetek, szakszervezetek, volt miniszterek stb.) tiltakoznak, itthon és a határokon túl, a határidő nélküli és a sajtószabadságot korlátó intézkedéseket tartalmazó felhatalmazási törvény elfogadása ellen, sőt a nemzetközi tapasztalatok, illetve gyakorlatok sem támasztják alá a kormány javaslatát.

A téma kapcsán olvasóink figyelmébe ajánljuk a Népszava március 26-án megjelent, A valódi indok című írását. (https://nepszava.hu/3072257_a-valodi-indok), illetve blogunk március 18-án, Nyílt, őszinte tájékoztatást Csepelen a koronavírus miatti helyzetről! Címmel megjelent cikket. (https://csepeliek.blog.hu/2020/03/18/nnyilt_oszinte_tajekoztatast_csepelen_a_koronavirus_miatti_helyzetrol

2) Százéves a Csepeli Munkásotthon

Ennyire tellett a Csepeli Hírmondótól, a kerület legrégebbi és legnagyobb művelődési intézményének 100 esztendejéről. Elszomorító. Igaz, hosszú évek óta, ha írtak is valamit a Csepeli Munkásotthonról, az csak ártott az intézménynek, de a csepeli közművelődésnek is. 

Blogunk egy ötrészes sorozatban köszöntötte a 100 éves intézményt és dolgozóit. Sorozatunk cikkei és a Munkásotthonnal kapcsolatos korábbi írásai az alábbi linken érhetők el:

https://csepeliek.blog.hu/2020/03/14/eljen_soka_barataival_kozonsegevel_a_ma_szaz_eves_csepeli_munkasotthon#more15518832 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1115567862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása