CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Fidesz-kormány lefokozza Borbély Lénárdot, és Csepelről viszi a pénzt?

2020. június 22. 00:05 - csú

kirugas-2-2020-klubradio_lepockoles_eltavolitas_1.PNGCsepelen az iparűzési adó elvonása azt jelentené, hogy az idei költségvetési tervezet működési bevételének 45,1 százalékával, 7,2 milliárdos nagyságú iparűzési adókieséssel kell számolnia az önkormányzat vezetőinek. Ehhez még hozzá kell tenni a közel négyszeresére emelt szolidaritási hozzájárulást, a teljesen elvont gépjárműadót, amelyekkel az összes bevételi kiesés megközelítheti az 56 százalékot.

Mélyütés az önkormányzatoknak:: „a cégeknek nem idén, hanem majd csak a jövő évi adóbevallással együtt, májusban kell megfizetniük az idei évben esedékes helyi iparűzési adó teljes összegét”https://nepszava.hu/3081581_kegyelemdofes-a-kistelepuleseknek  Ha a hír igaz, s a parlament ezzel a tartalommal fogadja el „a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, s az azt megalapozó jogszabály tervezetét”, akkor szerintem egyértelmű, világos a kormány szándéka. Le akarja fokozni az önkormányzatokat, s a számára kényelmetlen, még mindig sok hatáskörrel rendelkező polgármesteri rendszer helyett az elöljáróságokat kívánja létrehozni. 

Ha ugyanis nincs pénz, paripa, fegyver, azaz gazdaságilag, politikailag teljesen súlytalanok a helyi önkormányzatok, akkor polgármesterekre sincs szükség. Nem kell folyamatosan bajlódni, vitatkozni velük, eltűrni kritikájukat, azt, hogy saját terveik, gondolataik, választórétegük van, ráadásul egyesek még a Nemzeti Együttműködési Rendszer határait is feszegetni merik.

Orbánék szemszögéből nézve sokkal gördülékenyebb az elöljárósági rendszer. Abban választásokat sem tartanak, mert

az elöljárókat a kormány, illetve a megyei kormányzati hivatal fogja kinevezni. Arról nem is beszélve, hogy egyszerűbb lesz a hatalmon lévő vezető helyzete, ha minden poszton az ő leghűségesebb, jól megfizetett párttársa vagy barátja, esetleg távoli/közeli rokona osztja el azt a keveset, amelynek elosztására még lehetőséget kap majd, s dönthet, a mozgási teret sem biztosító törvényi előírásokat betartva az irányítása alá tartózó néhány megmaradt ügyben. 

Csepelen a Fidesz-kormánynak ez a fentiekben jelzett módszere, az iparűzési adó elvonása azt jelentené, hogy az idei költségvetési tervezet működési bevételének 45,1 százalékával, 7,2 milliárdos nagyságú iparűzési adókieséssel kell számolnia az önkormányzati vezetésnek. Ehhez még hozzá kell tenni a közel négyszeresére emelt szolidaritási hozzájárulást, a teljesen elvont gépjárműadót, amelyekkel az összes bevételi kiesés megközelítheti az 56 százalékot.

Szerintem ez már a fideszes vezetésű önkormányzatoknak sem elfogadható, ezért vélem, hogy nem ez a végső formája az elképzelésnek. Nem vagyok azonban optimista, többek között azért sem, mert például a fideszes székesfehérvári polgármester már számol a döntéssel. (Lásd a bevezetőben idézett cikket!) Ha ugyanis ez is kell a 2022-es választási győzelemhez, akkor a „legbátrabb 133” megszavazza. Megszavazza, mert a Orbán Viktor tanult a szocialisták 2010-es bukásának tapasztalataiból.

Az akkori szoci vereségben ugyanis az egyik döntő láncszem a 2006-os önkormányzati választás volt, amikor a helyi és megyei önkormányzatok nagyobb része a Fidesz kezébe került, s ezzel gyakorlatilag „kettős hatalom” jött létre az országban. Az ezt követő négy évben, a 2008-as gazdasági válság okozta gondokat is meglovagolva, a fideszes önkormányzatok „készítették elő a talajt”, a 2010-es elsöprő, kétharmados győzelemhez. 

Orbán nem akar ilyen helyzetet 2022-re. Igaz, a következő önkormányzati választás csak 2023-ban lesz, de a jelenlegi gazdasági válság az önkormányzatiság elvének hatékonyabb érvényesítéséhez is vezethet. Ezt támasztják alá a világ sok országában végbemenő, a gazdasági válságból kiutat kereső folyamatok is. Ez pedig komoly gondokat jelenthet az autoriter hatalmat gyakorló, egyre inkább a centralizációt szorgalmazó, önmagát 2030-ig bebetonozni szándékozó Fidesznek. Még van ugyanis esély arra, hogy a két év múlva esedékes választások során, az ellenzéki városi, nagyvárosi önkormányzati erők, éppen a válság miatt, hatékonyabban tudják mozgósítani a változást akarókat, s ezzel jelentősen növelhetik a 2022-es országgyűlési képviselő-választási esélyeiket, legalább az újabb kétharmados többség megakadályozását. 

Szerintem ezt akarja megakadályozni Orbán Viktor. Ha már most „kivérezteti” az önkormányzatokat, elsőként Budapestet és a nagyvárosokat, akkor bármikor létrehozhatja az elöljárósági rendszert. Amit az ellenzék és szavazótábora egyelőre tétlenül néz? 

vox

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5115904748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpád Fodróczi 2020.06.23. 22:19:46

Jók az írások az én gondokodásommal találkozik.
süti beállítások módosítása