CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi lesz a Jedlik gimivel, a Gubacsi híddal, a HÉV-vel, mi lesz Csepellel?

2020. szeptember 17. 00:02 - csú

gubacsi_hid_felhokkel_rozsda_marja_nem_ragyog_7.PNGCsak jönnek és jönnek a viharfelhők. Ennek ellenére Csepelen  nyoma sincs semmilyen változtatási szándéknak, itt minden rendben, a bajokról 10 éve nem beszélnek, nem írnak a fideszesek uralta helyi médiában. Pedig volna min töprengeni. Például: a Jedlik Ányos Gimnázium négy milliárdos felújítása is kitolódik? Mi lesz a kormányzat nagy ígéreteivel: Gubacsi híd felújítása, a csepeli HÉV Szentendréig történő meghosszabbítása, stb? Németh Szilárdon kívül, van aki elhiszi, hogy a HÉV-nek 2025-ben már ott lesz a végállomása?

A gazdasági válság Orbán ígéretei ellenére hazánkat is elérte. Nemcsak én látom így. A gazdasági szakembereknek, sőt a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint már a lakosság közel 70 százalékának is ez a véleménye. Közeli és távolabbi ismerőseim, barátaim sorolják a negatív példákat, ami csak erősíti bennem a borúlátást. Folyamatosan nő a lakosság pesszimizmusa ‑  olvasható a Népszavában is (Ránk tör a szorongás, 2020. szeptember 15.). Eközben a kormány súlyos milliárdokat vont el a helyi önkormányzatoktól. Közös teherviselésre hivatkozott, majd a beígért gazdaságvédelmi intézkedések helyett ismét elkezdte szórni a pénzt. Többek között stadionokra.

Most azonban nem erről akarok írni, mint ahogy arról sem, hogy a vírus „elengedése” sem fogja megoldani a gazdasági válságot.

Az önkormányzatok kérik vissza pénzt. (https://168ora.hu/itthon/onkormanyzatok-ellenzek-koronavirus-185520) Nem fogják visszakapni. A válság előtti állapothoz való visszatérésre valószínűleg még éveket kell várni, s ráadásul további mélyülése esetén újabb milliárdokat vonnak majd el az önkormányzatoktól, lehet, hogy már a hadigazdálkodásra hivatkozva. Ezért nem lesz más, mint

helyben végiggondolni – Csepelen is –, mi várható a következő években, mit lehet és kell tenni a megoldás, a fejlődés elindítása érdekében. 

Csepelen viszont nincs nyoma semmilyen változtatási szándéknak, itt minden rendben, a bajokról 10 éve nem beszélnek, nem írnak a fideszesek uralta helyi médiában. Pedig volna min töprengeni. Például a 2019-es költségvetés tervezésekor az önkormányzat éves költségvetésében a bevételi oldal közel 60 %-át a gazdaságra, a helyi kis-, közép- és nagyvállalkozásoktól befolyó iparűzési- és építményadóra „építette” az önkormányzat vezetése. Az akkor 8,35 milliárdos tervszámot idén, még a vészhelyzet előtt, több mint 11 százalékkal megemelték, gondolva, hogy 9,3 milliárdot is simán leadózzák a vállalatok. 

Úgy tűnik, nem fogják tudni teljesíteni. Lehet, hogy a mélyülő gazdasági válság miatt a beígért állami pályázatokon is nehezebb lesz újabb milliárdokat nyerni a közeljövőben, s a már „elkezdett”, állami beruházások sorába visszatett Jedlik Ányos Gimnázium négy milliárdos felújítása is kitolódik? Mi lesz a kormányzat nagy ígéreteivel: Gubacsi híd felújítása, a csepeli HÉV Szentendréig történő meghosszabbítása stb? Németh Szilárdon kívül, van aki elhiszi, hogy a HÉV-nek 2025-ben már ott lesz a végállomása? Hogy alakul az idei kerületi költségvetés, a betervezett 15,37 milliárdos költségvetési hiány „belső finanszírozása”, az átláthatatlan finanszírozási számjáték, a pénzek ide-oda rakosgatása, a maradvány növelésére kidolgozott rendszer idén is használható lesz? Mit, kit/kiket fognak „feláldozni” a költségvetési egyensúly érdekében? 

Talán feleslegesen tettem fel ezeket a kérdéseket, mert Borbély úr rövidesen előhúzza mellényzsebéből, és a saját közösségi oldalán közli a válaszokat, a válságból való kilábalás helyi konkrét terveit? Nem hiszem. Nem hiszem, mert eddig semmi nyoma, hogy ezekben a kérdésekben leült volna a helyi ellenzéki pártokkal, a civil szervezetekkel, de leginkább a csepeli vállalatok, vállalkozások képviselőivel, megvitatni, egyeztetni a helyzetet, a közösen felvállalható tennivalókat, a legkisebb közös többszöröst, amivel egységet lehet „teremteni” a tennivalók mögé. Enélkül nincs előrelépés. Nyoma sincs mindennek, igaz saját árnyékát kellene átlépnie. Legnagyobb bajom, hogy nem tartom erre alkalmasnak. 

Vajon az ellenzék képes lesz felvenni a kesztyűt? Bízom benne, de egy lista és közös jelölt ma már kevés lesz a nyeréshez. Közös, a csepeliekkel egyeztetett, reális program is kell hozzá.  

vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4716203216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása