CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Szabad Európa Rádió 1956. október-novemberi műsorainak felvételei itt most meghallgathatók

2020. október 24. 00:02 - csú

szabad_europa_radio_musorainak_hallgatasa_1956_1.jpg1956 őszén nagyon sokan a pincékben kerestek menedéket. Feszülten figyelték a budapesti rádió híreit és várták a Szabad Európa Rádió híradásait a 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámon. Ez utóbbiakat most blogunkon ön is elérheti, meghallgathatja...

A Szabad Európa Rádió (SZER) magyar forradalmi (1956. október 19-november 13 közötti) műsorainak hangfelvételei egy különös véletlen folytán maradtak fenn. A hidegháború idején szokásos német, portugál és spanyol (itt voltak a rádiónak átjátszóállomásai) műsorszórási előírásoknak megfelelően a SZER csupán néhány hónapig őrizte meg a kimenő adásainak felvételeit, azután újrahasznosította az azokat tartalmazó magnószalagokat. A kérdéses időszak műsorai azonban a forradalom leverése után viták középpontjába került, így a nyugatnémet külügy vizsgálati célra bekérte a biblisi átjátszóállomás rossz minőségű adásfelvételeit. Ezeket aztán 1957 végén a Koblenzben székelő Német Szövetségi Archívum lerakataiban helyezték el.

A 6500 órányi adást tartalmazó, 60 darab 14 sávos magnószalag innen csak a kilencvenes évek elején került elő, gyakorlatilag lejátszhatatlan állapotban. A SZER munkatársai azonban egy hagyományos lejátszóból, erősítőből és számítógépekből külön erre a célra összeállított eszköz segítségével digitalizálták és hallgathatóvá tették a végül MP3 formátumban 60 CD-re rögzített műsorokat. Jóllehet, a

műsorok átiratainak szerkesztett változata már nem sokkal a forradalom után elérhetővé vált, az OSA, a SZER kutatóintézete archívumának őrzője, most ezekből (az Országos Széchényi Könyvtárban is megtalálható) ritka hangfelvételekből tesz közzé néhányat.

Az itt hallgatható korszakos műsorok 1956. október 22-november 13 között hangzottak el. A felvételek válogatása során azt tartottuk szem előtt, hogy a mai hallgató minél teljesebb képet kapjon arról, hogy hogyan és milyen hazai és nemzetközi politikai helyzetben zajlottak a magyar forradalom eseményei, és a SZER adásai hogyan közvetítették azokat a hallgatóknak. A teljes napi műsorfolyamból így elsősorban a történeti és politikai, de olykor hangulati szempontból is fontos műsorokat szemezgettük ki: a minden egész órában elhangzott hírblokkokat, az események hátterének és következményeinek elemzéseit, nemzetközi lapszemléket, politikai kommentárokat, illetve a rádió New York-i szerkesztőinek és nyugati (bécsi, párizsi, londoni) tudósítóinak jegyzeteit.

 

A forradalom leverése után különös jelentőséget nyertek azok az üzenetküldő műsorok, amelyekben az országból elmenekülő tízezrek a rádió hullámhosszán próbálták szeretteiket értesíteni arról, hogy megérkeztek valahová és jól vannak. Néhányat ezekből az adásokból is beválogattunk.

A gyűjtemény dokumentumai

Figyelem: Időrendben a 65-ös lappal érdemes kezdeni. Ott előzményként már az október 22-ei híradások is hallhatók, miként meghallgathatók az október 23-ai hajnali hírek és  attól kezdve minden információ november közepéig...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9516254050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása