Facebook

Megvan a véleményük

Most olvassák

A Facebookon a Csepel Újságban
olvashatók cikkeink

Programkínáló

B u l v á r

Már megint nem kérték ki a csepeli lakosság véleményét? Kérdések a mai képviselő-testületi ülésre

2018.09.26. 05:59 csú

abel-borbely_kettos_portre_2.PNGLehet, hogy ma este újabb ugratás lesz? Borbély Lénárd és Ábel Attila gondterhelt. A csepeliek rossz néven veszik,  ha lóhátról beszélnek velük. Ki kell szállni a nyeregből! 

Az eredetileg tervezett időponttól eltérően, ma délután öt órakor ülésezik az önkormányzat képviselő-testülete. A meghívóban, tegnap 16 óráig 26 napirend szerepelt. Az üléssel, illetve az előterjesztésekkel kapcsolatban az alábbi, közérdeklődésre számot tartó kérdéseink vannak, amelyekre – reméljük –, válaszokat is kapunk a testülettől, illetve az önkormányzat vezetőitől.

Napirend-tervezet 3. pontja: (180. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a 2018. évi költségvetésről szóló 3/2018. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) Mennyi európai uniós pályázatot nyert el idén a Csepeli Önkormányzat, milyen feladatokra, mennyi támogatási összeggel, s ebből mennyi érkezett már meg az önkormányzat egyszámlájára.

2) Tudnak-e a az önkormányzati vezetők  az Orbán-kormány friss tervéről, arról, hogy az önkormányzatoktól visszakérhetik az eddig megelőlegezett és Csepelnek már átutalt EU-s támogatásokat vagy azok egy részét?

tovább »

Látlelet a kultúrharc kirobbantóiról

2018.09.26. 01:47 csú

kirugas-777_5.pngElképesztőnek tartom, hogy egy zárt körű polgári piknikről, Orbán Viktor kötcsei találkozójáról kiszivárgó hírek adnak okot kulturális intézmények vezetőinek reszketésére vagy megnyugvására, rosszakarók kárörvendésére vagy állami beleszólást nem szeretők örömére.

Újságíró-szerkesztői munkám részeként azonban nem hanyagolhatom el a kultúrpolitika fejezeteit, kíváncsiságom miatt is szerettem volna részt venni a Civil Összefogás Fórum - nem sajtónyilvános - rendezvényén, amelynek meghívója a szervezet oldalán mindenki számára elérhető.

Magyarországon nem tisztázott a "nem sajtónyilvános" kifejezés jelentése. Van, aki szerint kép- és hangfelvétel készítését és közzétételét tiltja, van, aki politikusok informatív háttérbeszélgetéseihez hasonlítja, és van, aki szerint

Kiszivárgott Csepelről a városvezetők titkosított 160 milliós pénzköltése

2018.09.25. 05:57 csú

penzcsapbol_csepelen_omlik_a_penz-777_1.pngMegkoronázva és meglovasítva. Az új címerük árnyékában a 21.kerület vezetői a csepeliektől elzárva, zárt ülésen kinyitották a pénzcsapot

Suttyomban megszavaztak még egy kis közpénzt, meg is oldódott a probléma - kezdi cikkét Kovács-Angel Marianna a 24.hu hírportálon. A csepeli ügyeket jól ismerő újságíró így folytatja:

Meghiusulni látszott, mégis tető alá hozzák a csepeli Simon Bolivár sétányra tervezett 2040 négyzetméteres kézilabdacsarnokot. Idén márciusban elhasalt a Csepel Diáksport Egyesület és a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. közös közbeszerzési pályázata, mivel az ajánlatot adó kiskunhalasi Merkbau nettó 747,9 millió forintért vállalta volna a kivitelezést, míg a fedezet csak nettó 500 millió forint volt.

A Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentáció szerint mégis sikerült megegyezni: a Merkbau és az egyesület szeptember 11-én kivtelezési szerződést kötöttek. A kontraktus szerint a kivitelezési díj nettó 556 millió forint, ha azonban a II. ütemet is megrendelik, úgy az összeg nettó 292 millió forinttal megugrik. Ha pedig a II. ütemet egy kicsit később rendelik meg, akkor a teljes összeg meghaladja az egymilliárd forintot.

A láthatatlan csatorna: Közpénzzel szórakoznak a szórakoztatás mágusai

2018.09.25. 03:45 csú

vajna_andrew.jpgKörülötte a milliárdok röpködnek. A csepeli százmilliós tétel a birodalmában már aprópénznek számít...

Közpénzen szórakoznak, pedig szórakoztatniuk kellene. Andy Vajna sportcsatornái, a Spíler 1 és Spíler 2 szinte ugyanúgy állami forrásból működnek (van piaci bevételük, de átirányított közforrások nélkül nem maradnának életben), mint az M4 Sport. Magyarországon jelenleg  három államilag finanszírozott sportcsatorna létezik, ami agyrém.

A rájuk évente elköltött közpénz több tízmilliárd forint. Ennyit fizetnek az adófizetők többek között az is, hogy két, kiemelt érdeklődésre számot tartó sorozat, a labdarúgó Bajnokok Ligája és a spanyol bajnokság olyan csatornára kerülhessen (Spíler 2), amelyet az ország lakosságának mindössze egy százaléka láthat.

Aztán, amikor a Spíler gondol egyet, akkor

Kényes kérdések kizárva, fontos témák kirekesztve, munkásotthonos cikk és fotó letiltva a Hírmondónál

2018.09.24. 05:59 csú

hazavato_soroksaron_bl-lel-1.PNGNyolc ember tolong egy házavatós szalag átvágásánál. Ki tudja miért, de ez a fotó sem jelent meg a Csepeli Hírmondóban, pedig a papagájkommandó vezetőinek megbízásából készült...

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) szeptember 20-án megjelent 24. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket

Semmi nem zökkenti ki a lap tulajdonosát, kiadóját és szerkesztőségét – változatlanul kerülik a kényes kérdéseket. Így például: miért a Vajna TV2-jén reklámoztatja magát a csepeli önkormányzat, közel 700 ezer forintért, egyetértenek-e azzal, hogy Németh Szilárd árulóknak nevezzen vele ellentétes véleményeket valló embereket? Támogatják-e abban a polgármestert, hogy a kedvenc egyesülete számára készülő nagyméretű focipályáról eleve kitiltja a Csepeli Utánpótlás Sportegyesület tagjain kívüli más csepeli sportolókat? Nem érdekli a szerkesztőséget, hogy az önkormányzati vezetés tesz-e valamit a szelektív hulladékszállítás gondjainak enyhítése érdekében? Milyen alapon kapott egy teljes rovatot Németh Szilárd főzőcskézése? Mennyit fizet érte?

Most sem fért bele a lapba a csepelieket foglalkoztató több kérdéskör. A lap újságírója és fotósa részt vett a Csepeli Munkásotthon Baráti Köre augusztus 28-i nyilvános vitáján, viszont egy sor sem jelent meg az eseményről. (Lásd: https://csepeliek.blog.hu/2018/09/08/hogyan_es_miert_alakult_meg_a_csepeli_munkasotthon_barati_kore )

Hónapok óta kimarad az önkormányzati lapból a csepeli HÉV sorsának alakulása, a Gubacsi-híd felújítása, a

Nyugalomra vágyó nyugdíjasok: szegények!

2018.09.24. 03:45 csú

nyugdijemeles_5.PNGÓriási különbségek, hatalmas igazságtalanságok

Lehet, sőt biztosan két Magyarország van a bolygón.

Az egyiket az Elöregedő Társadalmakat Kutató Hálózat szakemberei mérték fel idén augusztusban és arra a következtetésre jutottak, hogy az idősekről való gondoskodást nézve a fejlettnek számító országok közt bizony a legeslegutolsók vagyunk, száz pontból csak huszonhármat érdemlünk meg. Meg van egy másik Magyarország is, amelyiknek a nyugdíjasairól a kormányzati megbízásokkal vastagon kitömött Századvég Intézet kutatói épp a napokban tettek fel az internetes oldalukra egy friss, 74 oldalas tanulmányt. Ebben szó sincs nyomorról, meg kirekesztésről, annál inkább arról, hogy milyen boldogok a mi időseink a karácsony előtti Erzsébet utalványoktól, és hogy milyen sokan (kétharmad!) megtanulták: ezt a jóságos miniszterelnöküknek köszönhetik. Fordult is a kocka, Orbán már le tudta nyomni a nyugdíjasok körében a Kádár-rendszer utáni nosztalgiázást, százból már csak 49 idős ember gondolja úgy, hogy akkor jobb volt az élete.

De akkor mi legyen az egyik biztosítótársaság többször is elvégzett felmérésével, ami szerint a magyarok nagy része arra számít, hogy rossz életkörülmények várnak rá, ha nyugdíjba megy? Egyharmad nagyon pesszimista, másik egynegyed meg csak úgy simán látja, hogy bajban lesz.

A csepeli proli a jólétet vezetőin keresztül élvezheti!

2018.09.23. 05:25 csú

kolbasz_fesztival_nagyszalonta_2018-09.PNGÁrulkodó felirat Németh Szilárd laza pólóján. Mégis, minek képzeli magát? A napidíjat, szállást, étkezést, és a többi költséget  fizessék a csepeli polgárok közpénzéből?

A következőkben Horváth Gyula facebookon megjelent írását ajánljuk olvasóink figyelmébe:

Ha olyan lennék, mint Ábel Attila, a kommunikációért felelős csepeli alpolgármester, akkor most nekem is azt kéne írnom a Németh-Borbély-Morovik trióról, amit ő írt akkor, amikor meglátta az egyik emberünk fotóit egy DK-s rendezvényről. Attila a sült csülök képéhez, azonnal hozzárittyentett egy szöveget, miszerint a dékások eleszik a csepeli éhező gyerekek elől az ételt! Egy magánrendezvényen, önköltségen! 

Erre nem lehet mást mondani: a populista, az mindig populista! De a populistának nem muszáj butának is lenni! 
Ha már a dékásokkal szemben megszabta Attila a mércét, miért nem alkalmazza ugyanazt a sajátjaival szemben is? 

Halljuk persze a

Meddig bírják a bírók?

2018.09.23. 03:42 csú

justicia_titkolozik_5.PNGHa bíró lenne, most azonnal lemondana - még májusban nyilatkozta ezt lapunknak Fleck Zoltán, miután a kormány beadta az alaptörvény módosítására irányuló tervezetét. A már elfogadott, alkotmányunk részévé vált szöveg létrehozott egy új bírósági szervet, a Közigazgatási Felsőbíróságot, amely biztosítja a közigazgatási bíróságok jogalkalmazásának egységét, s amelynek élére az eddigi posztjairól lemondott Patyi Andrást szánja Orbán. Bár a bírósági szervezeti törvény módosítása még várat magára, minden bizonnyal a közigazgatási bíróságokhoz kerül majd az összes állami hatósággal kapcsolatos jogvita, s az alig hároméves bírói gyakorlattal rendelkező Patyi szabja majd meg számukra az ítélkezés irányait. Nincs kétségünk afelől, milyen irányokat mutat majd:

Megalakult, működik! Önt is várja! Milyen céljai vannak a Csepeli Munkásotthon Baráti Körének?

2018.09.22. 05:59 csú

molnar_rudolf_a_csmo_barati_korenek_elnoke.jpgMolnár Rudolf, a Csepeli Munkásotthon Baráti körének elnöke: az alakuló ülés résztvevői engem kértek fel a Baráti Kör ügyvezetésére, amelyet ideiglenesen felvállaltam. Kérem mindazokat, akik életük bármely időszakában részesei voltak az itt folyó kulturális, népművelési vagy művészeti munkának vagy egyszerűen csak emlékezetes kulturális eseményeken vettek részt, jelentkezzenek a facebook-on keresztül a baráti kör tagjának. A baráti körön belül az érdeklődési , vagy ismeretségi körüknek megfelelő csoportok alakításával (táncosok, zenészek, képzőművészek, irók, költők, olvasók, nyelvtanfolyamok résztvevői, nyugdíjasok stb) teremtsenek kapcsolatot a jelenlegi vagy régi társaikkal és jelenlétünkkel is bizonyítsuk, hogy fontos számunkra a Csepeli Munkásotthon. Aki többet is szeretne megtudni az intézményről, annak gondjairól, a segítés formáiról, az a facebook-on keresztül is tájékozódhat, ha felkeresi a Csepeli Munkásotthon linket.

Bárány Tibor, a 21. kerületi Hírhatár főszerkesztője három részes tudósítást adott a Csepeli Munkásotthon Baráti Körének megalakulásáról. Az első két részben az alapítók egyetértettek abban, hogy az elmúlt közel száz évben ebben a Munkásotthonban a kultúra közvetítői szerepe folyamatos volt és az intézmény más célt nem szolgált. A baráti kör  tagjainak alapvető célja, hogy a Csepeli Munkásotthon a távolabbi és közeli jövőben is a kultúrát és a közt szolgálja. A baráti kör nyitott mindenki számára, aki ezzel a célkitűzéssel egyetért és támogatja ennek megvalósulását.

Most a tudósítás 3., befejező részét a hozzászólások felidézésével folytatjuk és zárjuk le:

Szeress, ne háborúzz!

2018.09.22. 02:34 csú

donkanyar-1943.jpgObsitos történetek, mondtam magamban, amikor gyerekkoromban édesapám nagy ritkán elkezdte mesélni frontélményeit.

Amikor a megfagyott bajtársakról mesélt, nem értettem, hogyan gondolhatták azt Horthyék, hogy szinte „egy szál gatyában” el lehet küldeni az orosz télbe a magyar katonákat. Ha reggel pálinkát osztottak az altisztek, akkor már előre lehetett tudni, rohamra készülnek, nekihajtják majd az embereket a gépfegyver tűznek. Szinte éreztem az orromban a lövészárokban terjengő vizelet és széklet szagát, amikor összecsinálták magukat a katonák, ha robbanni kezdtek felettük az aknák.

Meglett fejjel is, csodálkozom, hogy bár a háború után születtem, úgy tudok a front borzalmaira gondolni, mintha akkoriban személyesen jártam volna a jeges Don partján. Igaz, aztán magam is kaptam némi ízelítőt a „háborúból”, amikor 1956 őszén

Titkos és egyre drágább, de csepeli

2018.09.21. 05:59 csú

kezimunka_kezivezerles_kezilabda.PNGNyilvánosság? Kizárva! Kézivezérelt kontár kézimunka közügyben

Titokban, zárt ülés keretei között döntött az önkormányzat képviselő-testülete, pontosabban annak fideszes többsége a tervezett kézilabda csarnok megépítéséhez szükséges többletköltségekről. (https://24.hu/belfold/2018/09/18/csepel-kezilabdacsarnok/)

Korábban sem értettem, miért szükséges a nyilvánosság kizárása egy kézilabdacsarnok ügyében, de a testületi dokumentum nyilvánosságra kerülését követően még inkább elfogadhatatlannak tartom a téma zárt ülésen való tárgyalását. Mint kiderült, az augusztus 21-i döntés szerint már 660 milliónál tartanak, s még nincs vége, könnyen lehet, hogy a végszámla megközelíti a milliárdot is. De nemcsak ez a gondom. A kézilabdacsarnok megvalósításával sem értek egyet. Indokaim a következők:

> Kerületünkben van több kézilabdacsarnok is. A Nagy Imre ÁMK, nemzetközi kézilabdamérkőzések megtartására is alkalmas, tavaly felújított tornacsarnokkal rendelkezik, a Csepel Diáksport Egyesület (CSDSE) is ott tartja edzéseit. Kiváló kézilabda pályája van több csepeli iskolának is, így a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnáziumnak, ahol például a Csepeli Kézilabda Sportegyesület (CSKSE) tartja edzéseit, illetve a Gróf Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Iskolának, amelyet a

Kuka buli, szemét ügy

2018.09.21. 04:32 csú

szemethegy_csepelen_a_soderos_kornyeken_2018-07-31-444_1.PNGAmikor a Fidesz 2010-2011 tájékán hozzákezdett a hulladékgazdálkodás megreformálásához és a magáncégeknek a hulladékos közszolgáltatásból történő kiseprűzéséhez, a dolgot még elintézhettük azzal, hogy a fiúk az apróért is lehajolnak (elvégre hol van a kukapénz mondjuk a magánnyugdíj-kasszához vagy az energiaszektor bevételeihez képest)?

Nyolc év távlatából annyi kiegészítést fűthetünk a kezdeti diagnózishoz, hogy egyrészt az a bizonyos apró nem is olyan kicsi – most éppen 15 milliárd forintra saccolják az állami kukaholding veszteségét, amit értelemszerűen az adófizetők finanszíroznak, miközben a szektor korábban deficitmentes volt -, másrészt pedig amíg ez a kormány van hatalmon, lehetőleg már ne reformáljon meg semmit.

A kommunális hulladék kezelése még államosítva sem tartozik a legnagyobb alrendszerek közé, a mérete és a bonyolultsága is elhanyagolható mondjuk az egészségügyhöz vagy az

Csepeli gyerekek nem mehetnek a csepeli gyerekek focipályájára?

2018.09.20. 05:16 csú

borbely_lenard_foci_cselezik.PNGBorbély Lénárd 21. kerületi polgármester ellenfél nélkül még a címert is kicselezi

Csepelen - lehetőleg ellenfelek nélkül Rendkívüli testületi ülésen döntött nem rég a csepeli képviselő-testület egy nagyméretű műfüves focipálya építéséhez szükséges telek használatbavételéről.

A polgármesteri előterjesztés szerint az önkormányzatot az MLSZ kereste meg a lehetőséggel, hogy a Budapesti Pályaépítési Program keretén belül most “akciósan” építhet egy szuper műfüves pályát, amelynek költségeit 90 százalékban a labdarúgó szövetség állná, az önkormányzatnak pedig csupán a fennmaradó 10 százalékkal, meg egy telekkel kell hozzájárulnia a projekthez.

Mindez rendben is van, bár az előterjesztés azon része, mi szerint kábé kizárólag a Kis-Duna parton van alkalmas hely nagyméretű futballpálya létesítésére a 21. kerületben, már erősen sántít. Ugyanakkor önmagában a kezdeményezés, hogy épüljön egy új sportpálya a Csepelen futballozó gyerekek számára abszolút támogatható.

Igen ám, csakhogy az előterjesztő szándéka szerint a leendő pályát nem minden csepeli labdarúgópalánta veheti majd igénybe,hanem kizárólag az önkormányzat által pár éve alapított fociklub tagjai. Ami finoman fogalmazva is messze áll a

Három a magyar tragédia?

2018.09.20. 02:34 csú

don-kanyar-sirok.PNGIsmeretlen magyar katonák sírjai a II. világháborúban, valahol Oroszországban 1942. őszén, még a doni katasztrófa előtt

Orbán vagy Európa. Bő száz éven belül a vezetői kétszer vitték bele országunkat majdhogynem a végpusztulásba, mert a kontinens konfliktusaiban a rossz oldalra álltak. Harmadjára nem kellene hagyni.

Mit eredményezhet az Európai Parlament döntése? Mindent és semmit. Még mindkettő lehetséges. Mindent, mert kizökkentheti az országot az apátiából, Orbán sérthetetlenségének mítoszából. Megerősítheti igazukban, bizalmat és önbizalmat adhat azoknak, akik eddig csak egymásnak puffogtak. „Ajvékoltak”- ahogy gúnyolta a kormánysajtó, zsidózva is egy kicsit az értő füleknek. Nem az eltaposható vagy kinevethető kisebbség vagyunk, hanem a többség. Egy másik kétharmad.

Ez hatalmi változást nem okoz, de lelkit igen. Persze a bajok nincsenek megoldva, csak megnevezve. Az európai konzílium egyetértésre jutott a diagnózisban, de

Gátlástalanul megtámad mindenkit, akire a gazdája rámutat

2018.09.19. 05:59 csú

nemeth_szilard_kutyaban_papai_gabor_karikaturaja.jpgMi vagyunk a zsoldosok - Pápai Gábor karikatúrája a Népszavában Németh Szilárdról

A Népszavában megjelent Pápai rajz szerint új vérebe van  Németh Szilárd személyében a hatalmat birtokló fideszes urak nagyszámú vadászkutya állományának. Pontosabban nem új, hiszen bevetették már a rezsiharc idejében, nekieresztették a pedagógusoknak, civileknek, újságíróknak, de a kultúra, a közművelődés területén dolgozókkal, vagy az ellenzékkel, különösen a ballibes gondolkodásúakkal szembeni hadműveletekben is sikeresen alkalmazták.

Most a bevándorlók ellen állították harcrendbe, immár egy egész falkát, azaz bevándorlás-ellenes kabinetet kell vezetnie. Tízegynéhány éves kiképzése eredményeképpen, már elég, ha gazdája  

Fával és szénnel fűtők, figyelem! A katasztrófavédelem résen lesz...

2018.09.19. 01:32 csú

fatuzeleshez.PNGA fával és szénnel fűtők  október 15-ig igényelhetik a 12 ezer forint értékű tüzelőanyagot biztosító téli rezsicsökkentést a kiépített gáz- vagy távhő hálózattal rendelkező települések önkormányzataitól – közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

A tárca közleményében kifejtette, hogy mintegy 800 ezer olyan háztartás van az országban, ahol bár a településen van gáz- vagy távhőszolgáltatás, a házakban valamilyen oknál fogva mégis mással, például fával, szénnel fűtenek.
Kiemelték, az érintetteknek az igénybejelentő nyilatkozatban rögzíteniük kell a kért fűtőanyag fajtáját, amely utólag nem módosítható. A háztartásonként 12 ezer forint értékű tüzelőanyagról az önkormányzatok gondoskodnak, és azt a téli fűtési szezonban vehetik majd át az igénylők – tették hozzá.

A minisztérium emlékeztetett, csak az kaphat támogatást, aki

Kisajátítás fideszes módra, a csepeli polgármester közreműködésével

2018.09.18. 05:59 csú

hazavato_soroksaron_bl-lel-1.PNGMindjárt átvágják...

hazavato_soroksaron_bl-lel-2.PNGÁtvágták!

Adományházat kapott egy négygyermekes család Soroksáron – olvasom a csepel.hu-n. https://www.csepel.hu/hireink/egyeb/item/11505-adomanyhazat-kapott-egy-negygyermekes-csalad  Egy erdélyi család lakhatási gondjait oldotta meg a Kanadából hazatért, Csepelen élő 56-os adományozó, aki végül is valamiért Soroksáron építette fel a család részére adományát. Az átadási ceremónián „megjelent” Orbán Viktor, két úr által megtámasztott plakáton, felette a szöveg: „A kormány 2018-at a családok évének nyilvánította”.  A szöveges plakátrészt lecsúsztatva, felül új plakát vált láthatóvá, rajta két  potentát. Újabb csúsztatások után fent további plakátok voltak, az egyiken a boldog család, a másikon az adományház tervpályázaton résztvevők csapata volt látható.

Az adományozón és a hatalom fentiekben jelzett, plakátokon megjelent képviselőin túl, ott volt

Gyere haza, azután fuss, amerre látsz!

2018.09.18. 02:23 csú

integetes_repulo.PNGGyere haza, azután fuss, amerre látsz! Ez is lehetne a külföldön dolgozóknak szóló reklám, ha az igazságot és nem a politikai blöfföt hirdetné a magyar kormányzat. Két informatikus készül most, hogy visszamenjen Londonba. Másfél év hazai kaland után, amire minden odakint megkeresett pénzük ráment. Amit a két jó barát egy kis ABC-be fektetett, hogy inkább itthon építsék a jövőjüket, hiszen fiatalok és családot is jobb lesz itthon alapítani. Normális.

Ami viszont velük, a vállalkozásukkal történt ez már nem. Az aljas és ostoba. A pici üzletet először

Borbély Lénárd felvágása mellett Németh Szilárd is kolbászolt

2018.09.17. 05:55 csú

1-csoportkep.jpgAzért mégis csak furcsa, hogy Németh Szilárdnak, az Orbán-kormány bevándorlás-ellenes kabinetfőnökének egyik első útja a partiumi Nagyszalontára vezetett. Mit keresett Csepel hírnevének kolbászolós öregbítői között Borbély Lénárd polgármester és Morovik Attila alpolgármester társaságában?

Dagad a keblünk a büszkeségtől.

3-a_gyoztes_kolbaszok_1.jpgBüszkeségünket még a gyomrunk háborgása sem homályosítja el. Sok minden miatt háboroghatna a gyomrunk a keblünk dagadása közben (sőt helyette is), de most csak a kolbászhalom látványa inzultálja egy kicsit.

Ismét egyik olvasónk hívta föl a figyelmet néhány pikáns képre és két-három szikár sorra. Levélírónktól megtudtuk, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere múlhatatlan késztetést érzett arra, hogy a saját Facebook oldalán, a valóban bájos családjának fotója alá helyezzen el egy fergeteges győzelmi hírt és néhány felkavaró, beszédes fotót.

Ahogy elkezdtük olvasni az átküldött hírt, azonnal tudtuk: Csepel hírneve erősítve lett polgármesterileg (is) a Partiumban, Arany János szülőhelyén, Nagyszalontán. Bár a csepeliek - Borbély úr jó szokása szerint - előzetesen semmit sem tudhattak a nagy jelentőségű eseményről, remélhetőleg a jó hír és a látvány sok mindenért kárpótolja őket. 

Borbély Lénárd ugyanis - első kézből - arról számol be, hogy idézzük:

Merre tovább, ellenzék?

2018.09.17. 03:33 csú

gondolkodo_ledontese_8.PNGAz értelmet ledöntik. Az ellenzék szétforgácsolt, a pártok  egymás ellen küzdenek,

Sokan sokszor elmondták, hogy ez a választás nem volt szabad és tisztességes. Mégis – magas részvétel mellett – a határokon innen élők közül mintegy háromszázezerrel többen szavaztak a fennálló hatalom ellen, mint mellette, és az ellenszavazatok száma a külhoni szavazatok hozzáadása után is csaknem százezerrel meghaladta a rezsim mellettiekét. Semmi nem indokolja tehát, hogy a Fidesz immáron harmadik kétharmadáért a választókat okolja bárki is.

Nem igaz, hogy a magyarok többsége elfogadja a fennálló rendszert, nem igaz, hogy a Fidesz túlhatalmát a polgárok többsége biztosítja. Nem a választókon múlott: minden ellenható erő ellenére is többen szavaztak a rendszer ellen, mint mellette, és nem tudjuk, még mennyivel többen szavaztak volna így, ha az ellenzék győzelemre is esélyes módon lépett volna fel.

Csepel a dugók és az ígéret földje, de mi legyen a szigeti közlekedéssel?

2018.09.16. 05:43 csú

galvani_hid_albertfalvai_hid_-nyomvonalterv_iho_2.jpgA vörös vonallal jelzett Albertfalvai-híd megépítését évtizedek óta ígérik a csepelieknek, de helyette az egyelőre sehova sem vezető, kékkel jelzett Galvani-híd fog megépülni. Az Albertfalvai-hidat jegelik, a csepeli és a szigeti dugókat tartósan forrósítják.....

A szomszédos Szigetszentmiklósról így (is) látják Csepelt: Csepel az a terület, amellyel vannak, akik hajlamosak összekeverni a teljes szigetet, s bár valóban ez a Budapesti kerület is a szigeten van, s vannak a kerületnek és a területnek hasonló jegyei azért Csepel és Csepel-sziget nem egy!

Csepel az a hely, amelyről hasonlóan az egész szigethez egyetlen egy híd vezet nyugatra és az is inkább Szigetszentmiklósi, mint Csepeli területen van, s ez nem más, mint az M0-ás!

Egyébként kijárata tekintetében összesen négy híddal rendelkezik! Északon a Kvassay híddal, melyet ha nem keresztezne vasút talán még jó is lenne, keleten a Gubacsi híd, amelynek nagyon szűk a keresztmetszete és időtlen idők óta hallható, hogy egyszer majd és talán ez is kétszer két sávra fog kibővülni! Addig azonban szűkít és bizony-bizony lassít! Ezen kívül van dél keleten az M0-ás Kis-Duna hídja és dél nyugaton a már említett M0-ás Nagy-Duna híd!

Szomorú és sajnálatos, hogy több kijárat nyugatra például nincs így a kerületen belül vagy délre vagy északra kell utazni, hogy nyugati irányba lévő ügyeit egy Csepeli eltudja intézni!

Szomorú az is, hogy egyetlen kötött pályás közlekedése van és ez a HÉV, amely