CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Brexit: mi lesz a kinti magyarokkal?

2016. június 25. 05:47 - csú

brexit_utan.PNGMegnyerte a népszavazást az Európai Unióból való kilépésért küzdő tábor az Egyesült Királyságban. Az országban élő, dolgozó magyarok véleménye megoszlik arról, hogy milyen hatással lehet rájuk az eredmény, sokak szerint azonban egy lavina indult meg.

Ha a brit kormány betartja ígéretét, a kontinens egyik legerősebb gazdasága kilép a közös térségből, a szigetországbeli munkavállalás esetleges szigorítása pedig több tízezer magyar munkavállalót érinthet. Az Egyesült Királyságban dolgozó magyarokat kérdezett meg a Magyar Nemzet arról, hogy aggódnak-e a népszavazás eredménye miatt, és hogy milyen hangulatot tapasztalnak.

Nem minden munkát vállalnak a britek

„Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ez lesz a népszavazás eredménye. A munkahelyemen éjszakai műszakban 45-50 ember dolgozik, nagy részük

minimálbérhez közeli összeget visz haza, és csupán két angol kollégám van” – mondta el kérdésünkre a Londonban élő, raktárvezetőként dolgozó Szökrény Gábor. Tapasztalatai szerint a vendéglátás, az építőipar és a legtöbb szakmunka területén az Európai Unióból érkező külföldi munkavállalók töltik ki azt a munkaerőhiányt, amelyet a brit „túlképzettség” okoz. „Ha szigorítják a munkavállalást az unióból érkezők számára, kíváncsi leszek, ki fog minimálbérért raktárakban, gyorséttermekben dolgozni a sok jogász és marketinges brit közül. A Londonban élőknek szerintem nincs félnivalójuk, nem fogják őket hazaküldeni, inkább a jó munkaerő fog felértékelődni. Még nem vagyok tisztában a pontos következményekkel, de nem aggódom” – fűzte hozzá.

Egy harmincas éveiben járó, a londoni Hackney kerületi önkormányzatnál dolgozó magyar férfi arról számolt be, hogy semmi változásnak, esetleges ünneplésnek nincs nyoma a brit fővárosban. Bár úgy véli, a kilépés mellett szavazók nem gondolták át, mivel járhat egy ilyen eredmény, ő sem tart attól, hogy szigorítanának a külföldiek munkavállalásán – szavai szerint abban a szektorban, ahol ő dolgozik, rengeteg a külföldi, és az országnak alapvetően szüksége van rájuk, mivel a britek nem vállalják el ezeket az állásokat.

„Egy lavina indult meg”

Egy, a Surrey megyei Farnhamben élő magyar kérdésünkre elmondta: tudta, hogy szoros lesz az eredmény, de nagyon meglepődött, amikor értesült a végkifejletről. Bár ő nem szavazhatott, az ismerőseivel folytatott beszélgetések alapján azt hitte, az unióban maradni vágyók kerekednek majd felül.

„Azt, hogy mi lesz, senki sem tudja, csak találgatások folynak” – vélekedett, hozzátéve: a brit kollégái közül többen örülnek a határok megerősítése miatt, valamint azért, mert úgy gondolják, visszakapták az irányítást az ország felett. Sokan azonban félnek, hogy csökkenni fognak a fizetések, és nőnek majd a törlesztőrészletek. Úgy vélik, ezzel egy lavina indult meg.

Gubán Tamás Londonban dolgozó konyhai részlegvezető (chef de partie) biztos benne, hogy a fővárosban élők többségét meglepte az eredmény. „Nem szeretnék olyan sokáig az országban maradni, ezért úgy gondolom, nem lesznek rám túl nagy hatással az események” – válaszolta kérdésünkre. Ám úgy véli, hosszú távon valószínűleg érezni lehetne a következményeket, mert egy esetleges gazdasági visszaesés biztosan érintené a vendéglátó egységeket.

Sokkoló eredmény

A British Councilnál dolgozó Jonathan Hibberd London egyik külső területén tartózkodik. Elmondta, hogy ott az emberek többsége az elszakadás mellett állt, míg a belvárosban élők inkább a maradást támogatták. Most úgy látja, még az elszakadáspártiakat is sokkolta az eredmény. Azzal kapcsolatban, hogy Cameron bejelentette lemondását, kiemelte: a döntéshozók megpróbálták megnyugtatni az embereket és a piacokat, hogy semmi sem változott, és nem kell pánikba esniük. Jonathan Hibberd szerint egyébként jelenleg az áll az érdeklődés középpontjában, hogy Skócia újabb népszavazást tervez, és úgy tűnik, felgyorsultak az események.

Teszáry Tamás Angliában élő magyar zenész a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy „önös érdekeit nézve” most úgy tűnik, a népszavazás eredménye nem egyszerűsíti a helyzetét. „Ugyanakkor arra is gondolok, hogy nyilván lesz valami procedúra azokkal kapcsolatban, akik itt élnek már egy ideje, és hirtelen megváltozott a státusuk” – tette hozzá.

Hány magyar munkavállalót is érint a brexit?

Senki nem tudja pontosan, hány magyar él, illetve dolgozik jelenleg az Egyesült Királyságban, az igazság talán valahol az egy- és a kétszázezres szám között lehet. Az Európai Unió egyik központi eleme ugyanis a szabad munkavállalás, így eddig hivatalosan nem számolták össze az Egyesült Királyságban dolgozó magyarokat, a kutatók pedig ennek okán csak részinformációkból tudtak következtetni. Ráadásul azt sem tudjuk, a munkavállalók közül hányan vannak, akik ingáznak, és hányan költöznek ki ténylegesen az Egyesült Királyságba.

Forrás: mno.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr948838266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása