CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Orbán Viktor egyre jobban hasonlít Ceausescuhoz

2017. augusztus 12. 02:57 - csú

Gál Máriának, az Erdélyből származó újságírónak a gondolatait ajánljuk olvasóink figyelmébe. Sokakat érdeklő kérdésre ad választ:

Mi élteti határon túl az Orbán-mítoszt? Minek köszönhető az, hogy bár az idei tusnádfürdői fellépésén is puszta színházi kelléknek, biodíszletnek tekintette a helyieket, egyetlen szót sem pazarolt az erdélyi vagy általában a külhoni magyarok sajátos gondjaira, ők mégis tűzbe mennének a „nemzet miniszterelnökéért”? Ezt a kérdést már több budapesti ismerősöm nekem szögezte.

orban_es_ceausescu.PNGNos, ezen én is, sok más erdélyi honfitársammal együtt elgondolkodtam már, főképp azért, mert Orbán Viktor nemcsak mondandójában, hanem retorikájában és sokszor gesztusaiban is egyre jobban hasonlít Ceausescuhoz, illetve a mai román nacionalistákhoz.

Miért nem gyúl ki a vészjelző az erdélyi magyarban, amikor Orbán Viktor „magyaremberezik”? Hogy nem jut eszébe, mennyire viszolygott attól, amikor Ceausescu románozott, úgy téve, mintha az országban csak és kizárólag románok élnének? A felcsúti focibirodalomról, kisvasútról miért nem jut eszébe, hogy nemrég még egy őrült elme művének tartotta, hogy Scornicestire, saját szülőfalujába álmodta meg a román foci fellegvárát a Kárpátok géniusza? És főképp miért

nem gyúl ki a kétségtelenül Európai Unió-párti, „Brüsszeltől” saját kisebbségi jogainak védelmét, sérelmeinek orvoslását elváró és követelő erdélyi magyarban a vészjelző akkor, amikor minden magyarok fő ellenségének kiáltja ki az Uniót a miniszterelnök? Hogy tud erdélyi magyar tapsolni Tusnádfürdőn egy olyan beszédnek, amely az erős, egyszínű nemzetállam mellett kardoskodik, miközben Romániában a kisebbségeket, etnikai-nyelvi másságot el nem ismerő nemzetállamot épp a saját kisebbségi létét fenyegető legnagyobb veszélynek tartja, ez ellen kardoskodik 27 éve?

„Ha megvalósulna Orbán víziója, nekünk végünk lenne”, fogalmazott egyik kolozsvári ismerősöm a tusványosi dzsembori után.

Mert bár tény, hogy a külhoni - és nemcsak az erdélyi, hanem a kárpát-medencei - kisebbségben élő magyarság köreiben máig Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus, azt azért nem állítanám, hogy mindenki tűzbe menne érte. A politikájával szembeni kritikus hangok, lassan ugyan, de sokasodnak. Kisebbségben a nemzeti identitás kérdése általában mindent fölülír, ámde ezt most már leginkább Orbán legújabb víziója fenyegeti. Népszerűsége töretlen ugyanazon közegben, mint Magyarországon – a kis és közepes városokban, vidéken, főképp a középkorú és idősebb férfiak soraiban -, multikulturális környezetben, a nyitott erdélyi nagyvárosokban, az erdélyi magyar kulturális központokban, a külföldön dolgozó fiatalok körében azonban már egyre többen teszik fel a kérdést, hogy milyen Európát, milyen Magyarországot és milyen Romániát szeretnének. És a válasz nem az erős nemzetállam javára billen, hanem a „Soros bandák” és „a senki által nem választott brüsszeli bürokraták” által támogatott nyitott társadalom, a demokratikus jogállam javára, amelyben mindenki nemzeti-faji-vallási-kulturális-nemi identitása miatt nem megbélyegezve, hanem azzal együtt, szabadon élhet.

Vörös vonalhoz érkezett Orbán Viktor. Most már neki is üzenik, hogy „ha Erdélybe jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat”.

Gál Mária (Népszava)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8212700613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2017.08.12. 21:50:02

Semmi kifogásom az ellen ha Orbán Ceausescura hasonlít, főleg ha minél előbb azonos véget ér! A Kárpát-medence géniusza mellett Elena lehetne Ráhel.
süti beállítások módosítása