CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd hazudik, rágalmaz, megtéveszt? A Csepel SC visszavág

2011. február 08. 13:31 - Anzágo

A Csepel SC kuratóriuma felháborodással vette tudomásul, hogy az elmúlt napokban Németh Szilárd, Csepel polgármestere több médiumban, valamint az MTI-nek adott nyilatkozatában alaptalan állításokkal, például vagyoni visszaélésekkel vádolta meg az alapítványt tulajdonló Cs.sziget-Invest Kft.-t, az alapítvány vezetőségét és a működés feltételeit jelenleg egyedüliként biztosító Indotek Group-ot. A sajtónyilatkozatokból egyértelműen kiderül, Csepel polgármesterének állításai téves vagy hiányos információkon alapulnak.

Németh Szilárd téves és valótlan állításainak cáfolatára a Csepel SC Alapítvány a következő nyilatkozatot teszi:

Minden alapot nélkülöz a polgármester azon kijelentése, hogy az önkormányzat által a korábbi években nyújtott támogatásból egyetlen fillér sem jutott a sportra. Ezzel ellentétben az alapítvány az összeget bizonyíthatóan a sporttelepek működtetési költségeire fordította, és azzal az önkormányzat felé szabályosan el is számolt.

A polgármester téved, ha azt hiszi, hogy a sportélet folyamatos biztosításához az önkormányzati támogatás elegendő volt. A Csepel SC Alapítvány, valamint a csepeli sportélet önkormányzati támogatása 2006 óta folyamatosan csökkent, 2010 novemberében Németh Szilárd kezdeményezése nyomán végül teljesen megszűnt. Az alapítványt, tehát a kerületi sport működését 2005 óta évről évre növekvő arányban, 2010 decemberétől pedig teljes egészében a Jellinek Dániel vezette Indotek Group finanszírozza.

Az alaptalan vádaskodás komoly üzleti károkat okozhat a csepeli sport támogatását jelenleg egyedüliként felvállaló Indotek Groupnak, ezért a vállalat vezetése a rágalomhadjárat beszüntetésére kéri a polgármestert. 

Németh Szilárd megtéveszti a közvéleményt, mivel rendszeresen azt a látszatot kelti, mintha az alapítvány sportcélú ingatlanjai eredetileg önkormányzati tulajdonban lettek volna, de ez sohasem volt így. Az egyesületeket működtető Csepel SC magánalapítványt 1991-ben csepeli vállalatok hozták létre, az önkormányzat nem szerepelt az alapítók között. A polgármester állításával ellentétben a Csepel SC Alapítvány 2005-ben teljesen törvényesen került a Cs.sziget-Invest Kft. birtokába úgy, hogy megvásárolta a felszámolás alá került alapítócégek tulajdonjogait.

Németh Szilárd az új tulajdonos és Podolák György volt parlamenti képviselő összejátszásáról beszél, ezzel szemben a tulajdonosváltást követően Podolák éppen a Cs. Sziget Kft. kezdeményezése nyomán mondott le kuratóriumi tagságáról.

Demokráciákban szokatlan módon a polgármester hatósági eljárások kezdeményezésével akarja a magánalapítványt tulajdonának átadására kényszeríteni. Ezzel a módszerrel azonban hiába próbálkozik, hiszen 2007-ben már lefolytattak egy teljes körű ügyészségi vizsgálatot, amely a Csepel SC Alapítvány tulajdonosváltását és működését pénzügyi és jogi szempontból is teljesen törvényesnek minősítette.

Minden alapot nélkülöz, ráadásul értelmezhetetlen az a már sokadszorra elhangzott vád, amely szerint az alapítvány a CIB Bankkal 2008-ban kötött hitelszerződését titkosította volna, és a felvett 8 millió eurónyi hitelösszeget elköltötte. Titkosítást emlegetni egy magánalapítvánnyal kötött hitelszerződés esetében eleve értelmetlen dolog, mivel ezek az ügyletek a Ptk. és a Hitelintézeti Törvény alapján is üzleti-, illetve banktitoknak minősülnek. Az alapítványnak már két éve kész koncepciója van a kerületi sportélet fejlesztésére és ezt többször is a nyilvánosság elé tárta. A felvett hitel az alapítványi terület újjáépítésének indulótőkéje, abból az alapítvány egy centet sem fordított működési költségekre.

A volt Csepel SC területének egy része teljesen kihasználatlan, kopár, kiürült terület, ahol soha, semmilyen sporttevékenység sem folyt, viszont a karbantartása évente milliókkal terheli a sportkomplexum kasszáját. A 63 milliárdos sportkoncepció ezeket a parlagon heverő vagyonelemeket hasznosítaná a stadion felújítása, sportcsarnokok felépítése és az egyesületek hosszú távú működésének biztosítása érdekében. Az alapítvány és a fejlesztésben szerepet vállaló Indotek Group ráadásul kész garanciát adni a verseny- és tömegsport célú fejlesztések megvalósítására, valamint az egyesületek hosszú távú működtetésére.

A kuratórium nem érti, a kerületi polgármester miért ellenzi, hogy Csepel egy új, az eredeti sportfunkciókat megtartó és azokat jelentősen továbbfejlesztő, modern városrésszel gazdagodjon. Új egészségügyi központ, nyugdíjas otthon, lakó- és kereskedelmi ingatlanok épülnének a Béke tér környékén, ráadásul a beruházással számos új munkahely létesülne a kerületben. Az önkormányzati forrásokat, az adófizetők pénzét egyébként sem egy magánalapítvány államosítására, hanem inkább a Szárcsa utcai iskola megmentésére, a közoktatásra és a rászorulókra kéne fordítani.

A Cs.sziget-Invest Kft. tulajdonosaként a Csepel SC Alapítvány alapítói felelősségét felvállaló egyesült államokbeli Bohemian Group vezetőségét megdöbbentette a polgármester alaptalan támadása, hiszen szerepvállalásukért a városvezetők a világ minden részén inkább versengeni szoktak, nem pedig hadakozni ellene. A cégcsoport nemcsak az üzleti életben aktív, coloradói alapítványain keresztül évente több milliárd forintnak megfelelő összeget áldoz közösségi támogatásokra, melyekből a csepeli sport az eddigieknél is nagyobb arányban részesülhetne.

Németh Szilárd azzal a kijelentésével, hogy „Csepelen már szinte nincs sportélet”, a munkájukat becsülettel végző sportolókat sértette meg. Bár a polgármester azzal bizonyára nincs tisztában, hogy a csepeli egyesületek sportolói összlétszáma jelenleg eléri az 1600 főt. Németh Szilárd az ő eredményességüket is veszélyezteti az alapítvány állandó támadásával. Annak ellenére, hogy az önkormányzat megvonta a támogatást az alapítványtól, az Indotek Group segítségével eddig sikerült életben tartani a csepeli sportot, sőt, néhány területen a nehézségek ellenére javultak a körülmények és bővült a sportolói létszám. Közel száz fővel gyarapodott például a labdarúgás utánpótlása és tavaly átadták a kajakosok és kenusok felújított Duna-parti szálláshely-épületét is.

A magánalapítvány alapító okirata a csepeli sportélet működtetésének biztosítására kötelezi a kuratóriumot, és ezt a feladatot a kerületi vezetés által támasztott összes nehézség ellenére továbbra is elvégzi. A polgármester azzal segítene legtöbbet a sportolóknak és a kerületnek, ha az állandó egyoldalú kinyilatkoztatások és támadások helyett a párbeszéd és a megoldások közös keresésének útjára lépne, amelyre az alapítvány teljes mértékben nyitott.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr412646712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mesztic 2011.02.08. 14:25:51

Micsoda? Németh Szilárd mint fideszes polgármester hazudik? Rágalmaz? stb?
1. Ő mindig igazat mond, erről híres Csepelen. 2. Ha mégsem, vagy füllentésen kapják, mint most a Csepel SC ügyében, akkor a legszigorúbban az 1. pont hatályos. Polgármester úr olyan szépen tud kátyút tömni, gerincutat építeni, havat lapátolni, embereket kirúgni, megalázni, pont az igazmondásával volna baj? Hihetetlen, sőt felháborító!

pókzokni 2011.02.08. 14:29:57

De mire kell Szilárdnak az a gazos puszta a Béke téren? Csak nem a haverjai kezére akarja játszani, akik aztán lakóparkot építenek majd rajta? :)

Szombat esti bláz 2011.02.08. 18:21:13

Egy fideszes sosem rágalmaz. Maximum másként tálalja a tényeket. És ha kell neki a terület? Legalább tesz a megélhetésért valamit és nem tyúklopásból él meg, mint egyesek, akiket Buktor bán említett tegnap.
Ja , hogy ő volt a sporttanácsnok és azt mondja, nincs sportélet?Ki tehet róla? Az senkit nem zavar, nem ez az egyetlen akit/amit cserbenhagy..

Fideszes Agymosottak Szövetsége Orbán Kör 2011.02.08. 18:49:28

Mire, mire? Iskolát épít a helyére..
Tudod olyat, ahol janicsárokat nevelnek majd.
süti beállítások módosítása