CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Borbély Lénárd átverő trükkjei, és a szemfényvesztés leleplezése

2012. április 16. 00:33 - csú

A szocialistákhoz képest Csepelen nem csökkentette, hanem növelte az építményadót a fideszes városvezetés
 
Értem én, hogy el kell adni a döntéseket, még a rosszakat is, valahogy. Leginkább hátrafelé mutogatva, mert a Fidesznél ez a szokás. Hátha beveszik.  De bevenni csak a kanalas orvosságot szoktak. Borbély Lénárd még bízik. Reménykedik a  saját szemfényvesztő trükkjeiben.
 
Borbély Lénárd alpolgármester úr – ha csak egy kis ideje van és teljesen véletlenül útjába akad egy újságíró –, mindig elmondja hogy csökkentették a csepeli kisvállalkozások építményadóját. Vegyük például, a témával kapcsolatos legutóbbi állítását:
 
„Csökkent a csepeli kisvállalkozások építményadója. …Három kategóriát hoztak létre: a 100 négyzetméternél kisebb építménnyel rendelkezőknél csökkentették az összeget az infláció mértékével, vagyis most 1100 forint a kötelezettség négyzetméterenként. A 100-500 négyzetméternyi építménnyel rendelkező vállalkozások terhei reálértékben nem növekedtek, mivel csak az infláció összegével nőtt az adójuk. A 3. kategóriát jelentő vállalkozások pedig az infláció kétszeresét fizetik, vagyis 1250 forintot négyzetméterenként.” /Helyi Téma legutóbbi száma/
 
Hogy megértsük őt, az alábbiakban, néhány – az építményadó alakulását bemutató –, ténnyel sietek segítségére:
1) A legmagasabb építményadó mértéke 2004. január 1-től: 600.- Ft/m2
2) Az egységesített építményadó mértéke 2007. január 1-től: 900.- Ft/m2
3) Az építményadó mértéke 2009. január 1-től 2010. december 31-ig: 1050.- Ft/m2
4) A 2010. október elsejei önkormányzati választásokon nyertes csepeli Fidesz vezetés, megválasztása után két és fél hónappal megemelte az építményadó mértékét 1150.-Ft/m2-re. Az emelés mértéke 9,52 %!
5) Tavaly, 2011. december 15-én a vezetés ismét módosította az építményadó nagyságát. A testületi ülésről készült jegyzőkönyv szerint „4,2 %-os inflációval” számoltak. Az alpolgármester úr által említett három kategória az alábbiak szerint alakult:
- 100 négyzetméterig az általuk megemelt 1150.- Ft/m2-es építményadót 1100 forintra csökkentették. Ez 4,76 %-kal magasabb, mint az előző vezetés által megemelt 1050.-Ft/m2-es építményadó.
- 500 négyzetméterig 1200.- Ft/m2 lett az új adó mértéke, ami 4,34 %-os emelést jelent.
A szocialista vezetés által jóváhagyott, 2010 végéig érvényes építményadóhoz képest ez 14,28 %-os növekedést jelent. Azt pedig, hogy ez nem jelenti a terhek reálértékben való növekedését, a vállalkozók dönthetik csak el, akik ebben a gazdasági helyzetben nem valószínű, hogy jelentős bevétel növekedéssel számolnak. Sőt! Egyre több vállalkozás kerül felszámolás alá, és sokan vannak, akik hónapok óta alig jutnak megrendeléshez.
- 500 négyzetméter felett az új építményadó 1250.-Ft/m2 lett, ami 8,69 %-os növekedés az előző évihez képest.
A szocialista vezetés által jóváhagyott, 2010 végéig érvényes építményadóhoz képest ez 19,04 %-os emelkedés.
 
A Csepeli Hírmondó március 9-i számában mindennek azt a címet adta, hogy: „Kisvállalkozások: csökkent az építményadó”.  Mihez képest?! – kérdezem. Saját, korábbi emeléséhez képest csökkentette a fideszes vezetés az építményadót - egy kategóriában. Az előző vezetés által megemelthez képest viszont nőtt – minden kategóriában! Akkor miről beszélünk? Értem én, hogy el kell adni a döntéseket, még a rosszakat is, valahogy. Leginkább hátrafelé mutogatva, mert a Fidesznél ez a szokás. Hátha beveszik.  De bevenni csak a kanalas orvosságot szoktak. Borbély Lénárd nem így gondolja. Szerinte sokan beveszik. Önök szerint is?
 

V O X 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr704451059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása