CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel díszpolgára tombolt a hulló kékcéduláktól

2012. október 30. 00:02 - csú

Kékcédulák.jpgTöbb köteg kék cetlivel dobálták meg a Fidesz-frakció tagjait az LMP-sek. Hullottak a kék cédulák Selmeczi Gabriella retiküljébe, Simicskó István fejére. Wittner Máriát (Csepel díszpolgárát, fideszes képviselőt) felháborította az akció. Az LMP azért tiltakozott, mert a kormánypárti többség az alaptörvénybe foglalta, hogy a választójogot csak előzetes regisztráción keresztül lehet gyakorolni.

Hétfőn délután több kötegnyi kék színű cetlit dobáltak LMP-s képviselők a parlament karzatáról a Fidesz-frakcióra, miután a kormánypárti képviselők megszavazták a választási regisztráció alaptörvénybe foglalását. Az 1947-es kékcédulás választásokra akartak utalni ezzel, amikor a kommunisták a választójogi törvény megváltoztatásával és nagyszabású csalásokkal szerezték meg a többséget.

A parlament 262 igen szavazattal, 84 nem ellenében döntött arról, hogy az alaptörvénybe kerüljön bele: a magyarországi lakóhellyel rendelkezők csak személyesen vagy elektronikus úton - az internetes ügyfélkapun -, míg a határon túliak elektronikus úton, de akár levélben is feliratkozhatnak. A regisztrációs procedúrát a választások előtt tizenöt nappal le kell zárni.

A karzatról majdnem az összes LMP-s képviselő szórta a kék cédulákat, amit a fideszesek egy része felháborodottan fogadott. Miközben a cetlik Latorcai János vagy Simicskó István fején landoltak, Selmeci Gabriella a retiküljéből szedegette ki őket, Wittner Mária felállva kiabálta, hogy felháborítónak találja az akciót. A patkó közepén ülő Kövér László pedig a fejét csóválta az eseten - jelentette tudósítónk.

Az akció után Wittner Mária kért és kapott szót: azt kérte a házelnöktől, hogy haladéktalanul vizsgálja ki ezt a "jelenséget".

Scheiring Gábor, a cédulákat dobáló egyik LMP-s az [origo]-nak azzal indokolta az akciót, hogy a kék cédula jól szimbolizálja, hogy a fideszes képviselők a választások "meghekkelését" fogadták el. A párt az üggyel kapcsolatban kiadott közleménye szerint "a regisztráció súlyosan és minden valós indok nélkül korlátozza a választójogot, de önmagában még nem választási csalás. A központi lakcímnyilvántartás eltörlése azonban tömeges választási  visszaéléseket tenne lehetővé, mert az önkormányzatok nyakába vart lakcímnyilvántartások alapján nem lehetne megnyugtatóan kizárni, hogy valaki nem szavaz-e többször, illetve ez nem válik-e tömegessé. 1947-ben a kék cédulás választások során a kommunista párt ezzel a módszerrel igyekezett elcsalni a választásokat." Az LMP szerint "az elmúlt bő két év tapasztalatai alapján" nem lehet teljesen kizárni, hogy "az állampártként viselkedő Fidesz" is erre készül. (Kép és szöveg: origo.hu)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr944878007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása