CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Indoklás nélkül...

2012. november 20. 00:05 - csú

Kulinyi Márton.PNGKulinyi Márton jól ismert, megbecsült személyiség Csepelen. Nem csak azért mert itt él családjával, hanem azért is, mert sokan nagyra értékelik az egykori liberális politikus szociális munkában elért eredményeit, segítő- és szervezőkészségét, tudását, felkészültségét, tapasztalatait. Több mint másfél évtizede a Budapest Esély Nonprofit Kft. igazgatója. Ezért is megdöbbentő, amiről a Népszabadság számolt be:

Budapest főpolgármester-helyettese, Szentes Tamás azonnali hatállyal, indoklás nélkül elbocsátotta Kulinyi Mártont, a hajléktalanoknak, romáknak és menekülteknek közfoglalkoztatást és esélyegyenlőségi programokat szervező Budapest Esély Nonprofit Kft. igazgatóját. A felmondást semmilyen vizsgálat vagy „ügy" nem előzte meg - tudhattuk meg a lapból. A beszámoló így folytatódik:

Szentes Tamás október utolsó szombatján magához kérette a cégvezetőt, és közölte vele: más elképzelései vannak a céggel, ezért új vezetőt akar, Kulinyi ügyintézőként maradhat. A megbeszélésen Pető György – Tarlós István főpolgármester bizalmasa – is részt vett. Kulinyi Márton csodálkozott: neki eddig nem szóltak, holott az összes foglalkoztatásról és esélyegyenlőségről szóló fővárosi koncepciót ő készítette, s mi lenne az új irány? Nem kapott választ. Kulinyi nem fogadta el az ajánlatot. Szentes november 10-én azonnali hatállyal elbocsátotta. Hétfőn már utódja – akit a főpolgármester-helyettes kérésére alkalmaztak a cégnél projektvezetőként –, Pirisi Károly ült a székében.

– Az unokám születését vártam a kórházban, amikor megkaptam a városházi idézést. Tudtam, miért hívnak, de azóta se értem. A Budapest Esély Kft.-nek alapítója, igazgatója vagyok immáron 17 éve. Még soha senki – beleértve az új városvezetést is – nem jelezte, hogy a munkámmal kapcsolatban bármilyen problémája lenne. Kafkai az egész történet – ingatja a fejét Kulinyi Márton.

A fővárosi cégek vezetőinek kinevezése és felmondása Tarlós István főpolgármester jogköre. A legutóbbi közgyűlésen Kaltenbach Jenő, az LMP frakcióvezetője ezért tőle kérdezte, miért kívánják elbocsátani Kulinyit. Tarlós István reggel még négyszemközt azt közölte, hogy nem tud róla, délután a helyettesét, Szentes Tamást kérte fel a válaszadásra. Szentes viszont arra hivatkozva, hogy személyi ügyről nyílt ülésen nem beszélhet, nem adott választ.

Lapunk kérdésére a főpolgármester-helyettes azzal indokolta döntését, hogy a főváros új – Kulinyi által írt – szociális koncepciójának megvalósítására Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal volt igazgatójának vezetői képessége a garancia. Másrészt az elmúlt évben a cég többször kért pénzügyi segítséget a fővárostól. Az új cégvezetőtől az eddiginél stabilabb gazdálkodást várnak. Kulinyi másként emlékezik. Igazgatása alatt 40 millió forint tőketartalékot halmozott fel a cég. Idén a BKV csődközeli állapota miatt számlavezető bankjuk négy hónapig nem újította meg a Budapest Esély likviditási keretét, ezért a fővárostól kértek áthidaló tagi kölcsönt. A pénzt már vissza is fizették.

– A fővárosi önkormányzat vezetőcserére vonatkozó szándékáról, illetve döntéséről a cég felügyelőbizottsága sem előzetesen, sem utólag nem kapott tájékoztatást. Nálunk csupán Pirisi Károly jelezte, hogy frissen kinevezett igazgatóként bemutatkozna a bizottságnak – mondja Mathauser András, az fb elnöke. A Budapest Esély Nonprofit Kft.-t elsősorban a közfoglalkoztatás szervezésére, irányítására hozta létre a fővárosi önkormányzat 1996-ban.

2010-ig átlagosan évi 800-1000 ember számára biztosítottak közfoglalkoztatást, és további több száz munkanélkülit sikerült visszajuttatni az elsődleges munkaerőpiacra. Azóta jogszabályi korlátok apasztották ezt a számot. A cégen belül 2003 óta működik a Fővárosi Esélyegyenlőségi Módszertani Iroda, amelynek révén az elmúlt években több mint tízmilliárd forint értékű uniós támogatást nyertek el közfoglalkoztatási és munkahelyi esélyegyenlőségi programokra. Az Európai Bizottság 2008-ban és 2011-ben is az unió tíz legjobb szakmai programja közé választotta a Budapest Esély Kft. projektjeit.

A fővárosi szociális koncepciók – „Budapest több, mint esély”, „Roma-Net”, valamint a foglalkoztatáspolitikai, városfejlesztési, hajléktalanügyi, illetve az autizmussal élőket segítő koncepciók, migrációs projekt – szintén a kft. nevéhez fűződnek. A cég szakmai beágyazottságát jelzi, hogy mintegy 100-140 civil, karitatív szervezettel, intézménnyel áll kapcsolatban. A társasággal szemben soha nem indult szabálytalansági eljárás. Szakmai alkalmatlanságról így nehéz lenne beszélni.

Az indoklás nélküli elbocsátás után megindult a találgatás. Személyi okok mellett az országos hatáskörű Türr István Képző és Kutató Intézet és a főpolgármester-helyettes közötti kapcsolatkeresést említik. Az intézetet két éve a Budapest Esély Kft.-éhez hasonlatosan módszertani képzések, illetve esélyegyenlőségi programok szervezésére hozták létre. A Budapest Esély Kft. gazdag módszertani eszköztárát az immáron százmilliárdos büdzséből gazdálkodó Türr intézet feltételezhetően szívesen hasznosítaná, annál is inkább, mivel a vezetőjét idén kinevezték az uniós fejlesztések előkészítésének miniszteri biztosává. Az elérhető uniós támogatás 400 milliárd forint.

Eredetiben: Szalai Anna Népszabadság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr694915675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása