CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd árat emelt a fővárosi fideszes többséggel együtt

2012. december 13. 00:05 - csú

Kéményseprőkefe.PNGA Csepel újság információi szerint Németh Szilárd, a XXI. kerület jelenlegi fideszes polgármestere, országgyűlési képviselője és fővárosi közgyűlési képviselője ez utóbbi minőségében szerdán részese volt több fővárosi szolgáltatás drágításának. Az MTI  beszámolt arról, hogy a képviselők döntése értelmében átlagosan nettó 4,5 százalékkal emelkedik a kéményseprőipari szolgáltatások díja, 4,2 százalékkal drágulnak a kegyeleti közszolgáltatások.

A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) által kezdeményezett díjmódosítási határozat egyedi kémények évi egyszeri ellenőrzéséért, tisztításáért és műszaki felülvizsgálatáért áfa nélkül 1602 forintot kell fizetni, gyűjtőkémények esetében pedig 3573 forintot.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. által készített díjmódosítási javaslat szerint 7,3 százalékkal drágul a hagyományos földbe temetés, 3,4 százalékkal a hamvasztásos és 1,7, százalékkal a szórásos temetés. Megszavazták azt is, hogy az ingatlantulajdonosok nagyobb részét érintő, az ivóvízfogyasztáson alapuló folyékony hulladék gyűjtésének és elszállításának díja nem változik, köbméterenként 337,7 forint plusz áfa marad.Elfogadták a képviselők a 2013-as költségvetési koncepciót is, amelyben az önkormányzati törvényre hivatkozva jelezték: nem lehet költségvetést működési hiánnyal tervezni, emellett pedig az önként vállalt helyi közügyek megoldása nem veszélyeztetheti a kötelezően előírt feladat- és hatáskörök ellátását. A koncepció kitér arra, hogy a normatív támogatást felváltja a feladatfinanszírozás, amelyet a közösségi közlekedésre vonatkozóan is érvényesíteni szeretnének.

A főváros a pénzügyi pozíciójának javulásával is számol az iparűzési adó alapjának számítása, a közműadó bevezetése és az adósságállomány kormányzati átvállalása miatt.Elfogadták a képviselők azt a határozati javaslatot, amely szerint mentességet kapnak jövőre a helyi iparűzési adó alól azok a vállalkozók, akiknek adóalapja nem haladja meg az egymillió forintot. Az egymillió forintos vállalkozói adóalapra vonatkozó döntést egyhangúlag hagyta jóvá a testület.

A közterületek elnevezéséről, azok megváltoztatásáról, illetve a házszámok megállapításáról is alkottak rendeletet, miután az önkormányzati törvény értelmében minden budapesti közterületi elnevezés a főváros feladatköre lesz 2013. január 1-jétől. Eddig a főváros hatásköre a városrészek neveinek megállapítása, a több kerületet érintő, valamint a személynevet viselő közterületek elnevezése, nevének megváltoztatása, illetve utcanevek védetté nyilvánítása volt, míg a kerületi önkormányzatok hatáskörébe tartozott minden más elnevezés és névváltoztatás.

A képviselők döntésének megfelelően biztosítja a főváros a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) villamos- és trolibusz-beszerzési projektjének önrészét. Budapestnek 288 millió forintot kell három év alatt garantálni ahhoz, hogy a 43 milliárd forint értékű járműbeszerzés megvalósuljon, mivel a projekt 99,33 százalékát az unió finanszírozza. Ebből 37 villamost és 24 trolibuszt szerez be a BKK, valamint megújul a Száva, a Hungária és a Budafok kocsiszín is. Az ellenzéki pártok ezúttal is a közgyűlés előtt fejtették ki álláspontjukat a közgyűlési előterjesztésekkel kapcsolatban. Losonczy Pál, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta, nem akarnak asszisztálni az egyes fővárosi szolgáltatási díjak növeléséhez, mivel szerintük a budapestiek nem tudnak több emelést elviselni.

Szabó György képviselő arról beszélt, hogy a tiltott közösségellenes magatartásformákról szóló szabályok hatályon kívül helyezése "életellenes", ezért a Jobbik nem fogja támogatni - tette hozzá. Az LMP szerint a 2013-as költségvetési koncepció semmilyen törvényi előírásnak nem felel meg, még számok sincsenek benne. Hanzély Ákos frakcióvezető-helyettes azt mondta, a kilencoldalas koncepció jelzi: a gazdasági bizonytalanság miatt nem lehet 2013. január elseje utánra tervezni, mikor már december közepét írunk.Tüttő Kata, az MSZP frakcióvezető-helyettese a költségvetéssel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a Fővárosi Önkormányzat egy minisztériumi főosztály szintjére süllyedt, függése a központi költségvetéstől és a kormányzati akarattól százszázalékos. Szerinte már nem az önkormányzat dönti el, hogy mik a prioritások, azt kell leírnia, hogy milyen költséggel kell elvégezni az alapvető közszolgáltatásokat, amelyekkel a város működőképes maradhat. (MTI)
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr114962566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hope2 2012.12.14. 22:21:58

Hülye egy ország ez! A kéményseprők felénk évente egyszer járnak. Az ellenőrzést igazoló címkét a kapuban vettem át, a szakember már kintről megállapította, hogy jó állapotban lévő, bélelt kéményekről van szó. Mindezért fizettem 3894 forintot. Ezt emelték most fel.
Hát ezért mondom.
süti beállítások módosítása