CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd fülkeforradalmi tudathasadására pénteken bólinthatnak rá mamelukjai

2013. szeptember 26. 05:25 - csú

BL-Nszil1.PNGA Parlamentben Borbély Lénárd alpolgármesterrel együtt Németh Szilárd fidesezs polgármester is elutasította, a súlyosan mozgássérült gyerekek és felnőttek gyógyításával, kezelésével foglalkozó Pető Intézet anyagi támogatását. Csepelen, a pénteki képviselő-testületi ülésen viszont   egyik előterjesztésében kezdeményezi ugyanennek az intézménynek az anyagi támogatását . Íme Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös, tudathasadásos esete 2013-as magyar változatban:
 
 A kezembe  került a kerületi Önkormányzat Képviselő Testületének holnapi, 269-es  számú előterjesztése.

Az anyagban Németh Szilárd polgármester javaslatot tesz a Pető Intézet 5.000.000 (ötmillió) forint összegű támogatására. Sőt javasolja, hogy Fővárosi Közgyűlés, valamint a kerületi képviselő testületek csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéséhez.

Németh Szilárd előterjesztése ITT OLVASHATÓ

Még mielőtt a Kedves Olvasó felháborodna, hogy milyen dolog egy ilyen pozitív kezdeményezést bírálni, leszögezem nem a Pető Intézet támogatásával van problémám. Azzal messzemenőkig egyetértek.

Azzal viszont már van, hogy a Parlamentben két alkalommal is a Fidesz frakció, 4 képviselő kivételével elutasította az ellenzéki képviselő 500 millió Ft támogatást javasló indítványát. A nemmel szavazók között található Német Szilárd István képviselő ( Csepel polgármestere ) és Borbély Lénárd  képviselő ( Csepel alpolgármestere ).

A parlamenti jegyzőkönyv alapján íme a lista ide vonatkozó része azokról, akik elkaszálták a kezdeményezést

Borbély Lénárd (Fidesz)
Borkai Zsolt (Fidesz)
Nagy István (Fidesz)
Dr. Nagy István (Fidesz)
Dr. Navracsics Tibor (Fidesz)
Németh Szilárd István (Fidesz)
Németh Zoltán (Fidesz)
Németh Zsolt (Fidesz)

Egy pillanatra megállt az ütő bennem.

Az ember kettős énje, duplikált személyisége, fizikai értelemben vett kétszínűsége régóta foglalkoztatja az embereket.

Miért is?

Nos,” az 1850-ben született Robert Louis Stevenson (és 1894-ben elhalálozott) skót regényíró az 1886-ban írt Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című (kis)regényében bátorkodott odáig merészkedni a témában, hogy a tudathasadást, a kettős személyiséget hipotetikusan nemcsak introvertált, hanem fizikailag is extrovertált formában jelenítette meg. Az igazsághoz persze erősen hozzátartozik, hogy Stevenson műve nem a „klasszikus” hasadt személyiség típusleírása, mivel a skót író inkább az emberben lakozó erkölcsi kettősségnek (jó és rossz) a látható megjelenítésére szorítkozott. Ám mivel a bennünk zajló, negatív-pozitív előjelű erkölcsi háború képes akaratlanul kettészakítani a tanult-öröklött magatartási elvek és szabályok normarendszerét, végül alkalmas arra is, hogy teljes személyiségünket megossza, áttranszformálja, vagy éppen megkettőzze. A Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esetében az a máig újszerű, hogy az így kettészakadó, avagy ide-oda billegő címbeli személyiség(ek) eltérősége, materiális-fizikai különbözősége a kívülállók számára is megnyilvánul. Érthetően: teljesen más és különálló, létező(!) ember Dr. Jekyll és Mr. Hyde is, akik természetszerűleg egyszerre, egy időben nem jelennek meg.”

 Stevenson jól tapintott rá a lényegre több mint 100 évvel ezelőtt. Tényleg létezik a kettős személyiség. Csak hát a regényben is az volt a fő kérdés, hogy melyik az igazi arc. Ugyanígy a valóságban is ez, csak itt lényegesen nagyobb a tétje.

Egy pszichiáter ismerősöm azt mondta, hogy az ilyen személyiségek teljes mértékben elrugaszkodnak a valóságtól, egy sajátos külön világban élnek, képtelenek a kettős személyiségüket kezelni.

Persze az is lehet, hogy semmilyen összefüggést nem kell keresni a regény alakok és a mai valóság között. Egyszerűen csak arról lehet szó, hogy a parlamentben képviselőink nem mertek szembehelyezkedni az elutasításra vonatkozó ukázzal, s így próbálják kompenzálni a történteket.

Most már csak az a kérdés kikben és hol van a baj?

T Ö V I S

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr415533675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása