CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli előkészületek a május 25-i európai parlamenti választásra

2014. április 23. 02:34 - csú

Választásokhoz-221_7.jpgA választásra jogosultak Csepelen a napokban postai úton megkapják a Nemzeti Választási Irodától a 2014. május 25-ére kitűzött Európai Parlament választására vonatkozó értesítőt.

Kérjük, hogy amennyiben valaki nem kapja meg állandó lakcímére a nevére szóló értesítőt, úgy keresse fel a Helyi Választási Irodát (1211 Budapest, Szent Imre tér 10.). Az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgára – amennyiben Magyarországon kíván szavazni – 2014. május 9-ig kérheti felvételét a névjegyzékbe a Helyi Választási Irodánál. Fontos különbség az országgyűlési képviselők választásához képest azonban, hogy az Európai Parlamenti választáson a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők nem szavazhatnak.

Az Európai Parlamenti választáson azok a jelölőszervezetek állíthatnak listát, amelyek az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló időszakban (2014. április 7-től 2014. április 22-ig) legalább 20.000 ajánlást összegyűjtenek. A jelöltajánlás a korábban megszokott módon, ajánlóív aláírásával történik. A listák ajánlásával kapcsolatosan a Nemzeti Választási Iroda az illetékes.

Felhívjuk a Tisztelt Választópolgárok figyelmét, hogy az Európai Parlamenti választáson is van lehetőség átjelentkezéssel, illetve külképviseleteken történő szavazásra. Akik 2014. május 25-én lakóhelyüktől távol, de Magyarország határain belül tartózkodnak, átjelentkezéssel szavazhatnak, és így az általuk megjelölt település kijelölt szavazókörében adhatják le voksukat. Az átjelentkezést 2014. május 23-án 16.00 óráig lehet kérni a www.valasztas.hu oldalon, vagy személyesen a Helyi Választási Irodától. Ugyanígy a Helyi Választási Irodától igényelhetnek – a kérelem indokainak megjelölésével – mozgóurnát is azok, akik mozgásukban egészségi állapotuk, fogyatékosságuk miatt gátoltak. Aki 2014. május 25-én külföldön tartózkodik, a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételét 2014. május 17-ig kérheti a Helyi Választási Irodától. Az átjelentkezéssel szavazókat, a külképviseleten voksolókat, illetve a mozgóurnát igénylőket kérelmük elbírálásáról postai úton, határozattal értesítjük.

Kérjük a Tisztelt Választópolgárokat, hogy okmányaik érvényességét ellenőrizzék! Szavazni kizárólag érvényes okmányokkal lehet a 2014. május 25-i választáson is!

Budapest, 2014. április

dr. Szeles Gábor

jegyző, OEVI vezető

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr296067874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása