CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Legalizálják-e a marihuánás cigarettát Csepelen?

2014. május 18. 04:24 - csú

  • Kíváncsi arra, hogy mit mesél egy szakember általános iskolai tanároknak a fűről?
  • Mi azok voltunk, úgyhogy meghallgattunk egy felkészítő előadást Csepelen.
  • Nem lett tőle jó kedvünk.

Mórás maihuana.PNGA csepeli Móra Ferenc általános iskolában szerveztek felvilágosító előadást a hetedikes-nyolcadikos évfolyamba járó gyerekek szüleinek és az iskola tanárainak mindarról, amit a marihuánáról érdemes tudni. Mi meg kíváncsiak voltunk arra, milyen az, amikor nem közveszélyes szektás csalók, hanem a Honvéd kórház egyik pszichiátere tart bemutatót a fiatalok között leginkább elterjedt illegális drogról.

Dr. Gaál Ágnes a Honvéd kórház mellett büntetés-végrehajtási intézményekben is dolgozik pszichiáterként, és mint kiderült, diákoknak is szokott előadni.

Előadásának a

„Legalizálják-e a marihuánás cigarettát?”

címet sikerült adnia, és ez ki is jelölte a szakmai ösvényt, amin aztán haladtunk.

Bár az esemény plakátja a korábbi drogprevenciós előadás nagy sikerével magyarázta az újabb alkalmat, szerda délután szülők helyett főleg csak az iskola tanárai jelentek meg az általános iskola könyvtárában, nagyjából tucatnyian. Ők viszont alapos leckét kaptak arról, hogy a marihuána maga a megtestesült gonosz.

Hogy milyen szakmai térben is mozgunk, azt Gaál első példája hamar világossá tette. Azt akarta érzékeltetni, hogy a marihuánában sosem lehet tudni, milyen pszichotikus hatóanyagokból pontosan mennyi is van éppen. Ezzel szemben viszont ott a pálinka, aminek oldalára rá van írva, hogy 37 százalékos. És akkor ezzel legalább nincs több kérdés, tudjuk mivel állunk szemben.

És miközben Gaál többször említett valódi problémákat is (például hogy megugrott a THC-koncentrátum a fűben az utóbbi évtizedekben), az összes létező pánikkeltő érvet felsorolta. Hogy a fű szívásra gyakran okoz pánikrohamot, szorongást, és ismertebb hatásként említette a hallucinálást is.

Az előadás nem a felvilágosításra helyezte a hangsúlyt, Gaál stratégiája az volt, hogy összeszedte a legalizáció-pártiak szerinte leggyakoribb érveit, majd ezeket egyesével cáfolta. Volt itt minden, például a kapudrog-elmélet (a heroin és kokainhasználók 95 százaléka fűvel kezdte, tudhattuk meg), ami már egy jó évtizede kiszorult a komoly tudományos érvek világából, de voltak olyan kijelentések is, mint hogy kutatásokkal igazolták, az éveken át tartó fogyasztás 8-15 ponttal csökkenti az IQ-t. Amivel kapcsolatban szintén bőven léteznek szakmai viták, ezekről azonban nem esett szó.

Elhangzott az is, hogy akár egyetlen spangli elszívása skizofréniát válthat ki az arra érzékenyekben, onnantól pedig egyenes út vezet ahhoz, hogy az embernek soha ne legyen munkája, családja, párkapcsolata.  Továbbá a rendszeres használók nyolcvan százalékánál mutathatóak ki depressziós tünetek, idén februárban pedig két fiatal halt meg Németországban, mert marihuánafogyasztás miatt leállt a szívük.

E meghökkentő példa valójában arról szól, hogy német kutatók azt állították februárban, hogy boncolások után találtak két esetet is, amikor valóban fű lehetett a halál oka. Ilyesmit korábban soha nem sikerült még bizonyítania senkinek, és egyelőre ezt a német eredményt is kritizálják szakmai szereplők.

Gaál mesélt arról is, hogy a 12-18 éves korosztály szüleinek 5-20 százaléka alkalmi droghasználó, majd felhozta azt, hogy az Egyesült Államokban már közösen drogot fogyasztó családok is léteznek. Erre példát is hozott, két nyúzott arcú, szakállas férfiról mutatott fényképet.

A pszichiáter szerint azok az érvek sem igazak, hogy a fű ártalmatlanabb lenne, mint az alkohol. Az alkohol ugyanis 5-8 óra alatt kiürül a szervezetből, míg a marihuána hatóanyagai 7-20 napig is raktározódhatnak. De egyes esetekben hosszú évek után, nagyobb fogyás esetén szabadulhatnak fel a zsírszövetben tárolt THC-molekulák, és jelentkezhetnek az olyan mellékhatások, mint a szorongás például.

Az egyik jelenlévő férfi erre egy 15 évvel ezelőtti olvasmányélményét hozta példakánt:

egy cikket, ami arról szólt, hogy valaki karambolozott az M6-oson, és kiderült, hogy azért, mert 10 évvel korábban füvet szívott.

Bizony, ez a marihuána miatt lehetett, erősítette meg a férfi történetét Gaál.

De Gaál hozott példát Coloradóból is, ahol a legalizáció óta megháromszorozódott az olyan halálos közúti balesetek száma, ahol a vétkesek vérében marihuánát mutattak ki. Ami amúgy igaz, csak hogy egyrészt Coloradóban is tilos betépve autót vezetni, másrészt az amerikai államra szabadult rá az Egyesült Államok összes fűturistája, ezért az emelkedés statisztikailag egyáltalán nem meglepő. És a megugrott, 12,2 százaléknyi eset mellett ott volt a balesetek közel 40 százaléka, ahol meg alkoholt mutattak ki a vétkes vérében.

Ugyanígy nincs igaza azoknak Gaál szerint, akik amellett érvelnek, hogy a fű fájdalom- és szorongáscsillapítóként használható legyen. Ugyanis többszázféle bejegyzett gyógyszer kapható ezekre.

A technokol rapid is csökkenti a szorongást, mégsem öntjük tablettába.

- mondta erről.

Arról pedig, hogy az egész elsősorban szociális-kulturális kérdés, és hogy érdemes lehet súlyozni a füvezéssel kapcsolatos esetek között, mert úgyis rengeteg fiatal bele fog futni, szó sem esett. Helyette az olyan kijelentések mentek, mint hogy

“most itt áll egy ártatlan arcú, 10 éves gyermek, akiről nem tudjuk, hogy 20-30 év múlva pszichiátriai eset lesz-e. De azt meg tudjuk akadályozni, hogy drogtól kattanjon meg.”

És persze a drogok térnyeréséért a drogos orvosok és politikusok lobbiznak, ők akarnak legalizációt is.

Pedig ha már tiltott dolgok legalizálásról van szó, miért nem a prostitúciót? Vagy miért nem a fegyvereket?

– kalandozott meghökkentő irányokba a pszichiáter. A közönség pedig lelkesen követte, egy idősebb férfi szerint az teljesen mindegy, hogy Konrád Györgyék mit szívnak otthon a négy fal között, az igazi felelős a média, ami mindenhol ezt terjeszti.

Korábban olyan nem volt, hogy bekapcsolod a tévét, és látod, hogy mi történik Borneóban

– mondta a férfi, aki szerint ezért tud ragályszerűen terjedni a droghasználat is. Gaál persze egyetértett, majd felidézte egy nemrég elhunyt páciense történetét. A sikeres, a felső tízezerhez tartózó ügyvéd egy temetésen ismerkedett meg valakivel, akivel aztán elment sörözni, ott életében először kipróbálta a kokaint, négy évvel később, 52 évesen pedig meghalt. Rákban.

A közönségben ekkor mindenki csendben csóválta csak a fejét. Ezután még arra terelődött a szó, hogy hogyan lehetne megelőzni azt, hogy a gyerekek droghoz nyúljanak. A tájékozódás és az információk átadása a fontos, hogy ne nézzenek betelefonálós műsorokat, Győzikét, és vissza kéne térni a II. világháború előtti világ értékeihez. Valahol itt konkludált a szerda délutáni beszélgetés arról, hogy legalizálják-e a marihuánás cigarettát Csepelen.

HORVÁTH BENCE

Forrás: 444.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr686178417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása