CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Incidens zavarta meg a DK ellenállás napi rendezvényét

2014. július 13. 19:50 - csú

Ellenállás.PNGGyurcsány Ferenc szombaton az Ellenállás napja elnevezésű, pártja által szervezett budapesti rendezvényen arról beszélt: olyan hazát kíván, ahol nincsenek megbélyegzett emberek, és senki nem érzi magát idegennek politikai gondolkodása miatt. A DK elnöke Magyarországot rosszkedvű országnak nevezte, ahol emberek százezrei nem találják helyüket, szerinte az emberek soha nem voltak ennyire megosztottak a legfontosabb kérdésekben.

Az ellenzéki politikus kitért arra: vágyják a nemzet békéjét, és hogy magyar és magyar egymásra találjon, de “ma csak olyan áron lehetne békét kötni ezzel a hatalommal, ha feladjuk önmagunkat, de ezt nem tehetjük meg”.

Értékelése szerint egyfajta háborúskodás van szellemi, kulturális, egzisztenciális területen magyar és magyar, cigány és cigány, cigány és magyar között. “Én cigányt és magyart – gondolkodjon bármiként is – testvéremnek gondolom” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, majd azt mondta: keresi, hogyan lehet mondani az igazat és közben nem bántani meg senkit, de ez nem mindig sikerül. Hozzátette: a botlást elfogadja, a bűnt nem. A probléma megoldásának legfőbb akadályaként a kölcsönös empátia hiányát, az azonnali ítélkezést nevezte meg.

A DK elnöke kijelentette: azt akarja, hogy “szabad országban szabadon lehessen gondolkodni, beszélni, és legyen meg még akár a tévedés kockázata is”, ha az jóhiszeműségből származik és nem alávalóságból vagy megbélyegzésből.

Gyurcsány Ferenc a demokraták sokaságának aktív hitét és lelkesedését szorgalmazta, egyúttal szenvedélyes hazaszeretetre szólította a Batthyány-örökmécsesnél összegyűlt néhány száz embert. A hazáért küzdeni “langyos, csendes, kimért mondatokkal, egyszerűen csak értelemmel, érzelem nélkül nem lehet” – emelte ki. A volt miniszterelnök a baloldali pártokat arra hívta fel: azt keressék, ami közös. Abból erős ellenzék lesz a következő években és “lesz még egyszer szabad, demokratikus köztársaság” – hangoztatta Gyurcsány Ferenc.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke beszédében azt mondta: az elmúlt években Tarlós István és a Fidesz uralma miatt drámai állapotba került a főváros. “Budapest rohad kulturálisan, gazdaságilag és politikailag is” – fogalmazott.

Szerinte a gazdasági nehézségek miatt a fővárosiak 22 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát, és Budapest “lepusztulása” nem a főváros, hanem az egész ország vesztesége.

Gulyás Mártonos.PNGA szocialista politikus beszéde közben Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője a tömegben egy táblát emelt a magasba, amelyen az állt: “Cigányozás helyett, baloldali megoldásokat”. A transzparenst a résztvevők kitépték a kezéből, a férfit pedig többször megütötték. Gulyás Márton végül a biztonsági őrök gyűrűjében hagyta el a rendezvényt.

Gyurcsány Ferenc a Facebook oldalán elítélte az incidenst, és azt közölte: Gulyás Mártonnak igaza van, baloldali megoldásra van szükség, és ha ezért bántódása esik, akkor vele szolidáris a DK is. Wirsching Viktória, a párt sajtófőnöke azt mondta az MTI-nek: ha valóban bántották Gulyás Mártont, akkor ők kezdeményeznek eljárást, és ha az elkövetők a DK tagjai voltak, akkor azonnal etikai eljárás indul és kizárják őket a pártból.

A tüntetésen főleg a DK lobogóit és néhány MSZP-s zászlót, illetve helyiségnév-táblákat lehetett látni. A Báthori és a Hold utca kereszteződésében felállított színpadon elhelyezett molinón az állt: Ellenállás. A rendezvényen bejátszották Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnökének videóüzenetét, amelyben támogatásáról biztosította a Demokratikus Koalíciót, hozzátéve: Európa az ő oldalukon áll.

A beszédeket követően a résztvevők átvonultak a Szabadság térre, a német megszállás áldozatainak épülő emlékműve elé, hogy egy-egy kavics elhelyezésével tiltakozzanak az építmény ellen. A környező utcákat a rendőrség lezárta.

- MTI -

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr896505679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása