CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kiút a mocsárból? - Megalakult a Demokratikus Kerekasztal

2015. január 19. 12:20 - csú

deka-alapitok-ok.PNGA Wesley János Lelkészképző Főiskolán egy mozgalom indult el. Olyan mozgalom, amely lehetővé teheti, hogy az ország kimásszon valahogy ebből a jelenlegi mocsárból, amibe beleragadni látszik, ráadásul azt szeretné, hogy ez civilizált módon, a nemzeti megbékélés és a kölcsönös kompromisszumok útján történjen.

Nem tetszenek hinni a szemüknek? Pedig így van: akad még pár kiváló ember az országban, aki nem okvetlenül győzni akar politikai ellenlábasai felett, akiknek fontosabb az ország sorsa, mint a saját hiúságuk, presztízsük, akik el akarják végre hozni a közös megbékélést. Igen, talán ez lehet az egyetlen kiút számunkra – nem megy majd engedmények nélkül, de ha kiküszöböljük a szélsőségeket, Magyarország újra magára- és visszatalálhat Európába. Reformok útján, társadalmi párbeszéd útján, közösen meghatározott minimumokat betartva.

Párbeszédre van szükség, kerekasztalokra, tárgyalásra. Acsargás helyett. Erre szólított fel tegnap Ferge Zsuzsa szociológus, Iványi Gábor lelkész, Horváth András volt adóhatósági munkatárs és Lovas Zoltán újságíró közös sajtótájékoztatójukon, és egyben be is jelentették a Demokratikus Kerekasztal, vagyis a DEKA megalakulását január 25-én. Lássuk a felhívásukat!

deka-videohoz.PNG

 

Demokratikus Kerekasztal DE KA

 

Felhívás a magyar társadalomhoz!

Hazánk 2015 elejére válaszúthoz érkezett. Átfogó társadalmi, politikai, szociális és gazdasági válság küszöbén állunk. Egymást gyűlölő, egymással beszélni képtelen szekértáborokra szakadtunk. Ha az elmúlt évek medrében halad tovább sorsunk, akkor az egyik valószínű út a mai rendszer bebetonozása, keményedő diktatúrával. Az sem zárható ki, hogy a szociális feszültségek a robbanásig fokozódnak, a nyomorban élők és a lecsúszó középosztály tömegei radikális megoldások híveivé szegődnek.

Magyarország sorsáért való aggodalommal eltelve ezért azt javasoljuk a dolgok alakulásáért felelősséget hordozó polgártársainknak, hogy kezdjenek párbeszédet egymással. E párbeszéd révén munkáljanak ki olyan nemzeti (politikai, gazdasági, társadalmi) minimumokat, melyek lehetővé teszik, hogy a ma oly megosztott ország erői azokban egyetértve, közösen kereshessenek kiutat. Magunk ilyen minimumnak javasoljuk a köztársaság, a demokrácia helyreállítását, hazánk európai irányultságú értékeinek megerősítését, a rendszer társadalmi igazságtalanságainak korrekcióját.

Sikerre akkor számíthatunk, ha a párbeszédbe a civil szervezetek és mozgalmak, a politikai pártok, a munkaadói és munkavállalói szervezetek, az egyházak, továbbá a magyar közügyekben érdekelt minden polgár (éljen itthon vagy külföldön) bekapcsolódik.

Ehhez feltehetően több, a változásokat előkészítő kerekasztalra van szükség, amelyek értékorientációja eltérő lehet, de készek az egymással való további együttműködésre. Mi, pártoktól független gondolkodókként, ma szükségesnek tartjuk legalább egy, európai orientáltságú baloldali, szabadelvű és egy jobboldali, konzervatív kerekasztal létrejöttét.

Reméljük, hogy akik egyetértenek közös társadalmi minimumok kidolgozásával, bárhová tartozzanak is a politikai vagy ideológiai térben, de elkötelezettek a demokrácia, a köztársaság és az alapvető európai értékek iránt, részt fognak venni ezekben a munkálatokban. Együttműködésükkel létrejöhet ez év tavaszára az a tárgyalási fórum és szisztéma, amely lehetővé teszi az ország érdekében egy új történelmi kompromisszum kidolgozását. A Nemzeti Egyeztető Fórum (NEF) működésének általunk szorgalmazott kezdési időpontja 2015. március 15.

A felhívást jegyzik:
Ferge Zsuzsa
Horváth András
Iványi Gábor
Lovas Zoltán

És nem csak a baloldali vagy liberális oldalra számítanak, hiszen akkor igen egyoldalú lenne a tárgyalás – igenis szükség van a konszenzushoz az európai, kulturált konzervatívok véleményére is. A DEKA alakulásával párhuzamosan elindul a jobboldal részéről a Közkerék szervezése is, mely ugyanolyan egyeztető fórum kíván lenni – helyes, egy demokráciában meghallgatjuk egymás véleményét. Amíg az vélemény. És ütközhetnek azok a vélemények, hogyne, azt hívjuk vitának – de nem fajulhat harccá a disputa. Pont azért, mert demokráciát akarunk.

Gondolnunk kell a jövőnkre is, akárhogy lefoglal minket a jelen nyomora, akárhogyan lekötnek a napi csatározások – hiszen az értelmes embert a tökfilkótól pont az különbözteti meg, hogy előre látja a tettek következményeit és számol is azokkal. Ezt azért a jelenlegi kormányzatról nem nagyon tudnám elmondani. Lovas Zoltán világossá tette: szükség lesz majd a tárgyalásra egy szalonképes kormánnyal, de ennek nem, azaz nem lehet tagja Orbán Viktor. Orbánnak mennie kell.

Hátha visszafordulhatunk ebből a történelmi zsákutcából, hátha még van remény, hátha még szóba állunk egymással – ha van kiút ebből a mocsárból, akkor ez lehet az. Az érdeklődők bővebb részleteket a mozgalom Facebook-oldalán találhatnak.

A Kerekasztaloknak lovagokra lesz szükségük. Akik megmaradnak a lovon, nem esnek egyik oldaláról a másikra.

Próbáljunk meg azok lenni.

Hallgassunk az okos, békés, józan intelemre.

Míg még lehet.

Szele Tamás

Forrás:Gépnarancs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr287088289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása