CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vagyonosodási vizsgálat egy nagyot halló nyugdíjasnál

2015. január 28. 10:42 - csú

vagyonosodasi.PNGSzeged,  Segesvári Csaba tudósítása: - 400 ezer forintot kért kölcsön fia hallókészülékéhez Pásztor Józsefné, a pénzt vissza is fizette. A kölcsönadó vállalkozónál vagyonosodási vizsgálatba kezdett a NAV, a tranzakció miatt a nyugdíjas nő is az adóhatóság látókörébe került.

– Tértivevényes levelet hozott a postás az adóhatóságtól: azt írták, vagyonosodási vizsgálatot rendelnek el ellenem. Kicsit meglepődtem, hiszen 2006 óta nyugdíjas vagyok, nincs takargatnivalóm – kezdte a beszélgetést Pásztor Józsefné. A nyugdíjas nő azért fordult lapunkhoz, hogy elmesélje, egy ártatlannak tűnő kölcsönnel is bajba kerülhet a tisztességes adózó.

– A fiamnak 2009-ben elromlott a hallókészüléke, az OEP pedig csak 7 évente fizeti a cserét. Tamás főiskolára járt, munkát is kapott, hiába leveleztünk az OEP-pel, nem engedtek a határidőből. A készülék 929 ezer forintba került, a család összeadta a vételár egy részét, a maradékot, 400 ezer forintot pedig egy ismerőstől kértük kölcsön. Erről szerződés is született, a pénzt többek között Tamás béréből a meghatározott időben visszafizettük – folytatta Pásztor Józsefné. Elmondta, az utalást a saját számlájáról teljesítette, utólag úgy látja, ez okozta a problémát.

– Amikor a vagyonosodási vizsgálat miatt felhívtam az adóhatóságot, elmondták, egy építési vállalkozó ellenőrzése kapcsán jutottak el hozzám. Bankkivonatokat, bevallásokat kértek – mesélte a bottal is nehezen mozgó, mozgássérült nyugdíjas nő. Pásztor Józsefné elmondta, levelet írt az adóhatóságnak, amiben azt javasolta: mivel a NAV minden adatot le tud kérni, mentesítsék őt a sok ügyintézéssel járó feladat alól. Megfogalmazott egy nyilatkozatot is, amelyben felsorolta, mikor és mire kért kölcsön a vállalkozótól, azt hogyan költötték el.

– Nem tudom, mit kerestek nálam. Korábban könyvelőként dolgoztam, sejtem, mit vizsgálnak. Lehet, hogy arra kíváncsiak, hogy a havi 72 ezer forintos nyugdíjamból hogyan tudtam a 400 ezer forintos kölcsönt visszafizetni. A válasz egyszerű: a család adta össze a pénzt, én pedig elutaltam – magyarázta Pásztor Józsefné. Az adóhatóság másfél hónap után értesítette Pásztornét, hogy ha fenntartja nyilatkozatát, akkor azt az eljárásban elfogadják. A nyugdíjas nő vagyonosodási ügye végül megoldódott, nem bírságolták meg. Pásztor Józsefné ugyanakkor úgy véli, túl sok energiát pazarolt rá az adóhatóság.

Mit vizsgál egy nyugdíjas könyvelőn az adóhatóság? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságától megtudtuk, a revizorok ellenőrzik, nyilatkoztatják a vagyonosodási vizsgálat alá vont személyekkel kapcsolatban álló adózókat. Azt írták, előfordul, hogy azt is vizsgálni kell, hogy az adózónak volt-e elég jövedelme egy kölcsön visszafizetéséhez. Az, hogy az adózó nyugdíjas-e vagy sem, az ügy szempontjából érdektelen.

Forrás: DELMAGYAR.HU

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr757117167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása