CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Le a borravalóval!

2015. április 16. 02:21 - csú

1935-pincerek_a_borravalo_ellen.PNGPincérek tiltakoztak a megalázó borravaló ellen. Követelik az egypincérrendszer bevezetését. Nyolcvan éve írta a Népszava:

Éjszaka 2 óra van. A zuhogó esőben alig jár valaki az uccán, csak a nagymező uccai Tivoli-mozgó felé sietnek szapora léptekkel a pincérek, hogy tiltakozzanak a borravalórendszer fenntartása ellen. Harminc esztendeje küzd az öntudatos pincérmunkásság a megalázó, alamizsnaszerű borravaló ellen és amikor végre

a kereskedelmi miniszter rendezni akarja ezt a kérdést, a borravalórendszer hivatásos védelmezői minden követ megmozgatnak ennek a tarthatatlan és elviselhetetlen állapotnak, a további fönntartása érdekében. Értekezletre gyűltek össze a vendéglő- és kávéháztulajdonosok, gyűlést tartottak a főpincérek is, hogy az éttermi munkásságot továbbra is lealázó helyzetében tarthassák. Állásfoglalásuk senkit sem lepett meg, hisz éppen ezek a rétegek húznak busás hasznot a pincérmunkások megfizetetlen munkájából, érdekük tehát, hogy továbbra is alamizsna-garasokért zsákmányolhassák ki a naponta nem ritkán 10 órát robotoló éttermi proletárságot…

Ezekre a profit féltő gáncsoskodásokra impozáns választ adott a szombat hajnali nagygyűlés, amelyet a Magyarországi Szállodai, Ét-termi és Kávéházi Alkalmazottak Országos Egyesülete hívott össze. Már jóval 2 óra előtt nagy tömegben érkeztek munkahelyeikről a pincérek és amikor ½ 8 óra után a gyűlés megnyitására sor került, már nemcsak a mozi. nézőtere telt meg zsúfolásig, hanem az előcsarnokban is szorongtak a később érkezettek. A tömeg hangulata rendkívül lelkes és izzó. Állandóan fölkiáltások hangzanak el:

— Le a borravalóval, éljen a százalékrendszer!

Éljen a Népszava!

Le a főpincérekkel! — zúgja a terem.

A közönségnek sem érdeke a borravalórendszer és a fogyasztóknak is csak hasznot jelenti százalékrendszer bevezetése. A százalék-rendszer mellett azonban emberséges fizetésért is kell küzdeni, mert a mostani heti 3 pengő 28 filléres „bér" még alamizsnának is szégyenletes. Követelni kell az egypincérrendszer bevezetését.

A százalékrendszer ellenségei különféle ürügyeket hoznak föl és azt állítják, hogy a pincérek még nem érettek eléggé.

Utazzanak le ezek az urak Pécsre, ahol már régen bevezették a százalékrendszert és nézzék meg, milyen nagyszerűen bevált.

Percekig tartó éljenzés után Weltner Jakab elvtárs lépett az emelvényre. A magyar pincér — állapította meg — a világ legjobb szak-munkásai közé tartozik, de sehol sem él olyan szégyenletes munkaviszonyok között, mint minálunk. A százalékrendszer kétségtelenül jelent valami enyhülést, de az éttermi munkások problémájának gyökeres megoldását egyedül a becsületes, emberséges fizetés hozhatja meg.

Népszava 1935. április 8.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr417357132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása