CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elhunyt Sinkó László

2015. augusztus 01. 12:25 - csú

sinko_laszlo.PNGA Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 75 éves volt.
Pénteken elhunyt Sinkó László, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja – közölte elsőként a halálhírt ma reggel Budakalász Hivatalos Közösségi Oldala.

 

Sinkó László – Sinkovits Imre öccse – 75 éves volt. 1962-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, aztán a debreceni Csokonai Színháztársulatának tagja lett,

1966-tól a Katona József Színház kiválásáig (1982) a Nemzeti Színház tagja volt. 1994-ben az Új Színházba szerződött, 2003 óta a Nemzeti Színház tagja.



Rengeteg színházi és filmszerep fűződik nevéhez, igazi Csehov- (Sirály) és Füst Milán- (Boldogtalanok) színész volt. Csodálatosan játszotta az öregedő színész (saját maga) paródiáját a Csak szex és más semmi című filmben.


Részt vett a Másfélmillió lépés Magyarországon című ismeretterjesztő sorozat elkészítésében is. Juhász Árpád geológus, akivel együtt dolgozott a sorozaton, így emlékezett meg róla: „Fekete hét volt ez számomra. Tegnap távozott Sinkó Laci is az örök vadászmezőkre, talán megtesz ott is másfélmillió lépést.”

„Sinkó László színházi és filmszerepein keresztül egyaránt rengeteg szeretetet, örömet és szépséget adott a magyaroknak. A legnagyobbak közé tartozott, emléke örökké velünk marad" – gyászolta közleményében a színészt a Nemzeti Színház. (nol)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr617671046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása