CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Álságos, hazug, amit ma augusztus huszadikához akarnak tapasztani

2015. augusztus 19. 04:31 - csú

nemeth_peter_foszerk_nepszava.PNGNémeth Péternek, a Népszava főszerkesztőjének írása:

Csütörtökön lesz augusztus 20-a. Azt akartam írni, hogy a legnagyobb nemzeti ünnepünk, de aztán még sem ezt írtam. Illetve: nem szép dolog becsapni az olvasót; éppen arról akartam beszélni, hogy mennyire nem ünnep ez a mostani. Hogy mennyire álságos, hazug, minden, ami ezzel a nappal kapcsolatban elhangzik, illetve amit augusztus 20-hoz igyekeznek tapasztani.

Mert nézzük csak, miről akarna szólni, vagy akart szólni egykoron ez a nap. Mondták, mondtuk róla, hogy az alkotmány ünnepe. De mondhatjuk e manapság ezt róla, amikor nincs is alkotmányunk? Négy évvel ezelőtt kiiktatták az életünkből, helyette alaptörvényt fogadtak el – természetesen, lényegében, egypárti „konszenzussal”. Az alkotmány szó maga is száműzve lett, még akkor is ha nem szerepel – egyelőre – tiltólistán, és az Alkotmány utca nevét sem változtatták meg, mint valami kommunista örökségét. Az alkotmányt tehát nem ünnepeljük augusztus 20-án, sima hazugság lenne, ha ezt állítanánk.

Akkor vegyük elő a másik e naphoz kötődő ünnepet, jelesül az államét, a köztársaságét. Itt valóban egyszerű a dolgunk, hiszen tudjuk: Magyarország ma már sok vonásában nem köztársaság, ez a formula száműzve lett és bár Bródy János nagy sikerrel énekli majd’ minden fellépésén, hogy lesz még Magyar Köztársaság, ez egyelőre csak a szerző optimizmusát tükrözi vissza, nem pedig a valóságot. Hogy kinek és miért volt útban a Köztársaság, eltörlésével mi volt a valódi cél, nem tudhatjuk; ez is egypárti, de feltehetően még inkább egyszemélyi „konszenzus” eredménye.

Aztán itt van az ugyancsak augusztus 20-hoz tapadó „új kenyér” ünnepe. Ez aztán igazán kommunista hagyomány, leginkább Rákosi Mátyásra emlékeztet – vö: a pártvezér a búzatáblában - ; az új kenyeret tehát említeni sem érdemes.

Maradt akkor, itt a végére Szent István ünnepe, amelyet szívesen tud magáénak a ma regnáló hatalom. De vajon elfogadhatjuk-e tőle ezt a hamisságot, amikor éppen első királyunknak fordítanak leginkább hátat? Hiszen István azt mondja (Imre herceghez írott levelében), hogy „megparancsolom neked fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak”. Vajon ezt teszi a mi kormányunk?

Munkaszüneti nap lesz augusztus 20.-a. De nem ünnep.

Forrás: Németh Péter, nepszava.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr377713898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása