Facebook

Megvan a véleményük

Most olvassák

A Facebookon a Csepel Újságban
olvashatók cikkeink

Programkínáló

B u l v á r

Ha már a krumpli is luxus

2016.10.25. 05:37 csú

etelosztas-2014-3_2.PNGMinden harmadik magyar nem jut megfelelő, tápláló ételhez. A mennyiségi mellett a minőségi éhezés is egyre nagyobb problémát jelent, miközben évente csaknem kétmillió tonna élelmiszer kerül a kukába.

A magyarok fele nem jut rendszeresen minőségi élelmiszerhez, mert nem engedheti meg magának azt, az Eurostat legfrissebb adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a lakosság harmada nem ehet legalább minden második nap húsfélét vagy halat, kénytelen beérni más, egészségtelen és olcsó étellel. A legrosszabb helyzetben a nyugdíjasok és a nagycsaládosok vannak, előbbiek 41, utóbbiak 46 százaléka nem jut rendszeresen egészséges és tápláló élelemhez.

A helyzetet súlyosbítja, hogy

éppen a szegényebb falvakban, kistelepüléseken élők vásárolnak drágábban, mint a jellemzően jobb módú városiak. Ők nem válogathatnak ugyanis a nagyáruházak akciós termékei közül, be kell érniük a helyi kisbolt kínálatával. Ez pedig a legtöbb esetben drágábban kínálja szegényes kínálatát, mint a hiperek. A Policy Agenda idei kutatása szerint a funkcionálisan (azaz szinte mindig) éhező gyerekek száma 50 ezerre tehető, emellett él az országban körülbelül 200 ezer kríziséhező, ők „csak” időnként nem jutnak ételhez. Az alultápláltság mellett a szegénységben élő gyerekek minőségi éhezése is nagy problémát jelent, nagy részük kenyérrel, krumplival, más szénhidráttal tudja csak pótolni ugyanis a minőségi étel hiányát, ők túlsúlyosak is lehetnek.

Október 16-a 1979 óta az ENSZ Élelmezési Világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az emberiség nagy részét érintő élelmezési gondokra. Ennek alkalmából idén a Budapesti Nagybani Piac segít: zöldségeket és gyümölcsöket juttat el az Élelmiszerbank Adománykonvoján keresztül a rászorulókhoz. Hazánkban egyébként a Magyar Élelmiszerbank foglalkozik a feleslegek begyűjtésével és a rászorulókhoz történő eljuttatásával. Ezek jellemzően minőségi vagy csomagolási hibás, lejárat közeli vagy egyéb okból kereskedelmileg problémás termékek. (VH)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8911819701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.10.25. 19:18:08

Mi van mááár pintércsucsu kirugásával? annak a pénzén lehetne venni a csepeli piacon kaját a rászorulóknak....több hónapon át...nemde?