CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Több sebből vérzik Németh Szilárd mézesmadzagos ígérethalmaza

2017. november 10. 05:59 - csú

nyugdij-para-777_1.pngMég tíz év és elmondhatjuk, „itt van már a Kánaán!” Legalábbis Németh Szilárd szerint. Németh ugyanis – a csepeli idősebb nemzedék egy csoportja előtt, ahol az Idősbarát önkormányzat díjat, nagyívű beszédek, pörkölt  és zenés műsor mellett ünnepelte a fideszes vezetés –, desszert gyanánt, választás előtti mézesmadzagként ünnepélyesen bejelentette a  nagy hírt:

Csepel a fővárosi kerületek közül elsőként csatlakozhat a Modern városok programhoz, (az MVP-hez). Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő 10 évre komoly, több mint 200 milliárd forintos fejlesztési programot dolgozott ki a kerület. „Ebben szerepel a Gubacsi híd teljes felújítása, a gerincút megépítése, az összes lakótelep, a Jedlik Ányos Gimnázium, valamint a Munkásotthon teljes felújítása is. A sportéletben is további beruházások várhatók, az összes út és a járda is megújul, de a gyárfejlesztési programok is idekapcsolódnak. A dunai hajózás megteremtése Csepel és egy metró központ között is fontos célkitűzés.”

Ezektől az ígéretektől még a fiatalok is „lehidalnak”.

Az én örömömet azonban csökkenti, hogy

olvastam Vörösmartyt, aki szerint az „Ábrándozás az élet megrontója”. Az elmúlt évtizedekben megtanultam azt is, hogy a választások előtti ígéretek valóságtartalma csekély, de a kampányguruk nem is ezért ajánlják a választási küzdelemben résztvevő feleknek. Ők is tudják, jobban, mint én, hogy az emberek szeretnek hinni. Hinni akár a tények nélküli, jobb életet, életkörülményeket ígérő „hamis prófétáknak” is. Németh Szilárd ígérethalmaza több sebből vérzik.

Merthogy teljesen bizonytalanok a pénzügyi feltételek. Az Európai Uniótól, az előrejelzések szerint kevesebb támogatás fog érkezni, sőt a kormány a vissza nem térítendő támogatások elapadásával is számol. Már bejelentették, hogy a Modern Városok Programja „beruházásai közül kizárólag azok valósulnak meg, amelyek költségei elszámolhatók az uniós operatív programokban.” Úgy látszik, Orbán túl sokat ígért. Most visszavesznek az ígéretekből. Állami támogatás tehát nem lesz. http://hvg.hu/gazdasag/201719__modern_varosok_program__kiralykodas__szegenyszag__turne_kampanyfelarral.

Az EU-s támogatás csökkenése, az állami pénzek beharangozott elmaradása mellett az is biztos, hogy a MVP csak drágulni fog http://24.hu/tag/modern-varosok-program/, tehát kevesebb pénzzel, növekvő költségekkel kell számolni. Csepelen is. A kormány „megoldása” a programok csökkentése lesz, s valószínű, hogy a csepeli álmok közül is feláldoznak majd néhányat. Különösen azokat, amelyeket az EU nem fog támogatni.

Ráadásul Németh Szilárd ígérethalmaza messze áll a tényektől. Például: a Gubacsi híd esetében csak a vasúti híd felújítása szerepel a kormányprogramban, a tervezett pályázatban, „méregdrágán”, ~ 10 milliárddal, a közúti híd felújításának tervei nélkül. A gerincút megépítése ügyében már csak a II-III. szakasz megépítése van hátra, amelynek tervezése 2019-ben kezdődik, az ezt követő kisajátítás, az engedélyezési tervek, majd az útépítés ezek után következhet. Kérdéses azonban, hogy az EU az általa csökkentett támogatási forrásokon belül támogatja-e majd az ilyen, városon belüli útfejlesztést.

Külön megemlítem, hogy pártalelnök szerint még a sportéletben is várhatók további beruházások. Egészen elképesztő. A Csepel SC Alapítvány Sporttelepének fejlesztését hét év óta blokkolják, helyette Németh alapítványa építhet, milliárdokért, a Hollandi úton multifunkcionális birkózócsarnokot. A Simon Bolivár lakótelepen újabb kézilabdacsarnokot építenek. Valószínűleg a Csepel SC Alapítvány nem viselkedett olyan jól, mint Szombathely, amely „jó viselkedéséért” 15 milliárdos stadiont kapott „ajándékba”. A csepeli sportklub központi sporttelepének valóban indokolt fejlesztése a Modern Városok Programjába sem fér bele.

Végül, ha csak a leírtak szerepelnek a kidolgozott fejlesztési programban, akkor az baj. Ebből ugyanis nem látszik egy átfogó, stratégiai terv megvalósítására való törekvés. Példának okáért, a kerület közlekedési gondjainak hosszabb távú rendezése igényli a tervezett Galvani vagy inkább az Albertfalvai híd mielőbbi megépítésének szükségességét, a II. Rákóczi F. út déli szakaszának M0-s autópályáig történő kibővítését, az autópályára való jobboldali felhajtás megépítését, de a Gubacsi híd Kis-Duna melletti megközelítésének, a Hollandi út folytatásának ügyét is.

Az igazi problémám azonban ‑  a mindenkinek ígérni valamit elítélése mellett ‑  a téma, a Modern Városok Programjához való csatlakozás formájával van. Az ünnepélyesen kidoboltatott fejlesztési programot nem is tárgyalta a képviselő-testület. Az eddigi gyakorlatot ismerve, szerintem nem kérték ki a csepeli pártok, a civil szervezetek, gazdasági egységek, érdekvédelmi, érdekképviseleti szervezetek véleményét sem. A hatalmon lévők körében ez nem szokás. Ők vezetnek, a többi meg legfeljebb csak kérdezhet. Azt sem mindig. Majd ha megengedik.

Most a 2018-as választások megnyerése a fontosabb. Az, hogy a Kedves Vezető helyi vazallusával, Németh Szilárddal és a polgármesterrel parolázva, ismét „királykodjon a milliárdokkal”. S ha ehhez egy átgondolatlan, hevenyészett program kell, akkor legyen. A csepeliek meg várják tovább a Kánaánt, meg Orbánt, hogy valamikor, még a választások előtt 200 milliárdos „ajándékkal” segítse Németh Szilárd választási kampányát.

Azért óvnám magunkat az álmodozástól, bár a csepeli vezetés is „jól viselkedett” az eltelt hét év alatt. Hű alattvalója, kiszolgálója volt az ország legfőbb királykodójának. Az ígéretek országától azonban messze még a „tejjel-mézzel folyó Kánaán”. Addig, amíg megérkezünk az ígéret földjére, megpróbálhatnánk együttműködni – legalább Csepel fejlesztésének alapkérdéseiben.

vox

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9513223901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2017.11.10. 22:47:50

Éppen ma írtam egy régebbi poszthoz.

csepeliek.blog.hu/2017/10/03/valaki_mondja_meg_csepelen_hova_koltoztetik_a_buszpalyaudvart_es_mi_lesz_a_helyen#comment-form
Tarjányi László 2017.11.10. 22:40:25
A szocik is terveztettek sokszáz millióért különféle városközpont fejlesztéseket, amik persze nem valósultak meg.

Németh-Borbély-Ábel trió is követi ezt a módszert, a haveri tervezőirodáknak most is kell a megrendelés. Meg persze kellene a kivitelezési költség is a haveroknak, a Tiborcz-, a Garancsi- és a Mészáros-klánnak! Álmodni szabad! Persze hogy szabad, csak ne tessenek rá közpénzt költeni!

Tarjányi László 2017.11.10. 22:56:16

Álmodni jó! Németh már álmodott sok mindent Csepelre. A hitéleti csarnokot a katolikus egyházzal karöltve kilőttük! Mi katolikusok nem szeretjük a rongyrázást! Az Eucharisztikus Kongresszushoz nem kell más, csak tiszta szív és tiszta lélek!

Ha Németh a Munkásotthonra akar költeni, akkor biztos benne hogy megszerzi! Kiéheztetéssel, mint a középkorban a várakat!

Különben is miért akar Németh Csepelen indulni? Kiismertük, éppen úgy nem kérünk belőle, mint a birkózócsarnokából és a Dagi/fideszes örömtanyából!
süti beállítások módosítása