CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen a sok bába közt újratermelik a szeméthegyeket

2018. augusztus 02. 05:07 - csú

nem_bantja_a_szemet.PNGA hatóság legutóbbi húzása a Vasas utcában: „A megbeszélésig két hetente szállítottuk el a hulladékot, az egyeztetésen döntés született arról, hogy továbbra is 2 hetente végezzük el ezt a feladatot.” 

Több cikkben foglalkoztunk már azzal, hogy Csepelen gusztustalan, harmadikvilágbeli állapotok uralkodnak szemétfronton: lakott részeken, a nyílt utcán alakultak ki nagy kiterjedésű, állandó illegális szennylerakatok.

A bűz és a rothadás egyik epicentruma a Vasas utca. Az önkormányzat a 444-nek korábban elismerte az akut problémát, hozzátéve, hogy azon a helyen meg van kötve a kezük, az a bizonyos, hiányos kerítéssel körbevett telek ugyanis, amin a szeméttelep kialakult, nem Csepel, hanem a főváros tulajdona, így ennek megtisztítására a kerület nem költhet közpénzt. 

Éppen azért kérdeztem meg a fővárostól, hogy miért lett szeméttelep a Vasas utcai telken, hogy eddig mit tettek a szörnyű állapotok megszüntetésére, illetve hogy az eddig tapasztaltak fényében (a szemét mindig azonnal újratermelődött) változtatnak-e az eddigi fellépésükön. Most jött meg a válasz, ami

tárgyszerű beismeréssel indul:

„A terület fővárosi tulajdonú, ami valóban illegális lerakatként szolgál.” 

Hogy azonnal megtudjuk, szinte nyitott kapukat döngettünk, mert az illetékesek is érezték, hogy ez így nem mehet tovább, és már léptek is: 

„2018. 07. 18-án helyszíni egyeztetést tartottunk a területen az Önkormányzat, a FÖRI, a Városigazgatóság Főosztály, a FŐKERT és a Bp Közút részvételével, melyről emlékeztető is készült.” 

Na de mi lett az eredmény? Miben változtattak, miután hónapok hosszú sora alatt kiderült, hogy nem elég néha elvinni az összegyűlt hulladékot a nyitott telekről? Kapaszkodj, milyen bátrat húztak: 

„A megbeszélésig két hetente szállítottuk el a hulladékot, az egyeztetésen döntés született arról, hogy továbbra is 2 hetente végezzük el ezt a feladatot.” 

Igen, jól érted. A döntés az lett, hogy semmit sem csinálnak másként. De haladjunk tovább. Mi, hozzá nem értő, nem hulladékszakos állampolgárok a magunk primitív kommetelői mentalitásával egyből rávágnánk, hogy egy nem bekerített telken nehéz fenntartani a rendet, ezért a nyilvánvaló, hogy a szeméttelepet csak azután lehet felszámolni, ha megoldották a terület lekerítését és zárását. Rávágnánk, de persze tévednénk. Nem véletlenül nem te vagy én ülünk a hulladékügyi menedzserszékekben. Az igazi szakértők ugyanis sokkal árnyaltabban látják a kérdést: 

„Több mint 1 millió Ft-ot fordítottunk az illegális hulladék elszállítására az egyeztetésig, amely kiemelkedőnek mondható. Még nem tudni, hogy a romos kerítés lebontása, vagy kiegészítése és kapu felhelyezése fog-e megvalósulni, ebben társaságunk nem illetékes.” 

Én annak a verziónak drukkolok, hogy bontsák le a retekbe az egész kerítést és nézzük meg, mire képes a szenny libertárius értelmben vett szabadpiaca. Az FKF levele a végén még hozzáteszi:

„Helyszíni tapasztalatok szerint vélhetően az utca túloldalán vannak olyan házak, ahonnan valószínűsíthetők az illegális lerakat forrásai.”

Ez a zárlat mintha azt sugallná, hogy ha építenek is kerítést, akkor az talán nem is a szeméttelepet, hanem a lakókat fogja elzárni a külvilágtól. Ha így van, érdeklődve figyeljük a Nagy Csepeli Szemétkísérletet. 

SZILY LÁSZLÓ

Forrás: 444.hu 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6914156705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása