CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Bayer Zsolt torz víziója

2021. augusztus 21. 00:01 - csú

bayer_zsolt-index_foto.PNG"Kegyetlenül elcsúfította és megcsonkolta a büszke Európát. Parancsra tette, vagy saját elhatározásából? Végül is mindegy. Még szerencse, hogy a Bayer-féle torzkép a valóságban nem létezik, hiszen a dalból is tudjuk, hogy a szeretni való Európa - gyönyörű nő."

„Mondjuk ki büszkén, újra és újra: Európa ma mi vagyunk! Ha most erre járna egy marslakó, és azt kérné, hogy mutassuk meg neki azt a híres Európát, ezt a mi marslakónkat ma a következő helyekre tudnánk elvinni Európát nézni: Pozsonyba, Varsóba, Prágába, Krakkóba, Kassára, Egerbe és Budapestre, fel a Baltikumba, Zágrábba, Belgrádba és Dubrovnikba, s szinte félve mondom, de mondom: Szentpétervárra.” (Bayer Zsolt - Mandiner)

Eljutottunk Európa újra felosztásához, a lovagkeresztes ingatlanügynök (B.Zs.) megrajzolta a kontinens új határait, kijelölte centrumait. Ha Bayernek szabad, akkor

nekem is szabad listát készíteni, én is elviszem a marslakónkat Európát nézni: Salzburgba és Innsbruckba, Aachenbe és Heidelbergbe, Nagyváradra és Brassóba, Mastrichtbe és Delftbe, Sevillába és Toledóba, „s szinte félve mondom, de mondom”: Firenzébe. Természetesen csak olyan városokat említettem, ahol jártam.

Tévedés ne essék, én nem akarom szembeállítani a településeket és a földrajzi egységeket, csak jelzem, hogy könnyű folytatni a felsorolást. A ravasz firkász ugyanis durván leszűkíti Európát a V4-ekre, a Baltikumra majd hozzácsapja Horvátországot („a horvát foci a mi kutyánk kölyke” /Orbán/), a korábban „megállj, megállj, kutya Szerbiát” és a „nagy testvért”, Oroszországot. A Bayer-féle Európának nem része a flamand festészet, a német zene és az olasz szobrászat, nem része Svájc, Portugália és Görögország.

Bayer Zsolt kegyetlenül elcsúfította és megcsonkolta a büszke Európát. Parancsra tette, vagy saját elhatározásából? Végül is mindegy. Még szerencse, hogy a Bayer-féle torzkép a valóságban nem létezik, hiszen a dalból is tudjuk, hogy a szeretni való Európa - gyönyörű nő.

Dr. Dávid Ferenc (Népszava)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4516655478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása