CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Visszavágás közben az átvágás zavartalanul folyik Csepelen (is)

2022. március 07. 00:02 - csú

atletikai_vb_stadion_epites_kozben.jpg

A főváros 2019 végén elfogadta az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez való hozzájárulást is tartalmazó megállapodást Orbán Viktor azon kijelentésére alapozva, hogy "semmi sem valósul meg Budapesten, amit a fővárosiak nem akarnak.” A támogatás feltételei között szerepelt, „hogy az Egészséges Budapest Programban a kormány legalább 50 milliárd forintot fordítson a kerületi önkormányzatok egészségügyi alap- és szakellátási fejlesztéseinek támogatására.”

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen élénk vita folyt az Egészséges Budapest Programról, rövidített nevén az EBP-ről. BorbélyLénárd csepeli polgármester  kormányzati sikerként ismételgeti, míg az ellenzék Karácsony Gergely főpolgármester sikerének tartja a program jelenlegi működését. 

Nézzük a tényeket:

1) A kormány 2016-ban hozott határozatot az Egészséges Budapest Program előkészítéséről. /1333/2016. (VII.4.) Korm. határozat/ Majd egy évvel később, 2017 júniusában jelentette be az emberi erőforrások minisztere, hogy „indul az Egészséges Budapest Program”, 40 milliárdos keretösszeggel. A tíz évre tervezett programból 2017-ben évben csak 18,3 milliárdot terveztek felhasználni, azzal, hogy kifizetésére 2018-ban fog sor kerülni, de rögtön meg is ígérték további 700 milliárdos kiegészítését. https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/egeszseges-budapest-program-itt-a-lista-239755 Eközben, ha az egészségügy súlyát nézzük az uniós országok kiadásaiban a GDP százalékában, akkor tény, hogy 2019-ben a magyaroknál csak a lettek és a ciprusiak „rendelkeztek” alacsonyabb GDP-s arányokkal.  https://hvg.hu/gazdasag/20210324_egeszsegugy_kiadas_allamhaztartas_koltsegvetes_orban_kormany  (A 2010-es esztendőben 7,6 % volt a GDP arányos egészségügyi kifizetés, 2019-ben meg csak 4,5 %.) 

2) „A főváros 2019 végén elfogadta az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez való hozzájárulást is tartalmazó megállapodást Orbán Viktor azon kijelentésére alapozva, hogy semmi sem valósul meg Budapesten, amit a fővárosiak nem akarnak.” https://nepszava.hu/3130955_felteteles-fovarosi-veto-az-atletikai-vb-re

A támogatás feltételei között szerepelt, „hogy az Egészséges Budapest Programban a kormány legalább 50 milliárd forintot fordítson a kerületi önkormányzatok egészségügyi alap- és szakellátási fejlesztéseinek támogatására.” https://gondola.hu/cikkek/114952-Tamogatja_a_Fovarosi_Kozgyules_az_atletikai_vb_megrendezeset.html

Nem a kormányzati célú fejlesztésekre, hanem a kerületi önkormányzatok egészségügyi rendszereinek fejlesztésére! 

3) A kormány a feltételeket 2019. december 30-án közzétett határozattal fogadta el. (1819/2019-es sz. kormányhatározat)

4) A 2021-re szánt tíz milliárd forint azonban 2021. november elejére sem érkezett meg a fővároshoz. Fürjes Balázs szerint már csak „a papírmunka zajlik.” https://infostart.hu/belfold/2021/11/19/megerkezik-az-egeszsegfejlesztesi-penz-a-fovaroshoz

A nagy zajlás közepette a kormány a Fudan egyetemmel kapcsolatos döntéseivel gyakorlatilag felrúgta a megállapodást, sőt 2021 végén megszorító intézkedésekről is határozott:

„13,2 milliárd forinttal vágja vissza az Egészséges Budapest Program kiadásait, ami vizsgálataink szerint azt jelenti, hogy - ha csak átmenetileg is, de - a teljes jövő évi EBP keretösszeget elvette most a kormány.”  https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211223/megvan-hol-farag-le-a-kormany-755-milliard-forintot-jovore-egy-resze-egyelore-csak-igeret-517890 Tette ezt annak ellenére, hogy vállalta: 2020-2024 között évi 10 millióval, azaz összesen 50 millióval támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztését.

Karácsony Gergely a sajtónak ekkor azt nyilatkozta, hogy „bűnt követ el a kormány az Egészséges Budapest Program lenullázásával”, majd hozzátette: „nem csak arról van szó, hogy tovább büntetik a budapestieket, de arról, hogy a sok felesleges és pazarló presztízsberuházást fontosabbnak tartják az egészségnél, az emberéletnél. Az a kormány, amelyik itt és most, járvány idején, az általa tovább rombolt egészségügyből von ki újabb forrásokat, az bűnt követ el.” https://24.hu/fn/gazdasag/2021/12/23/karacsony-gergely-egeszseges-budapest-program-megszoritas/ 

5) Az idei országgyűlési képviselő választások tétje, a COVID19 miatti veszélyhelyzet elképesztően rossz kezelése felülírta a megszorítási intézkedéseket, s az EMMI minisztere bejelentette: a program folytatódik, majd nagyképűen hozzátette: „Ezek a kormány és nem a főváros egészségügyi fejlesztései.” https://kormany.hu/hirek/folytatodik-az-egeszseges-budapest-program 

Ez utóbbit szajkózza most úton-útfélen, legutóbb a február 24-i képviselő-testületi ülésen, a polgármester, tagadva ezzel, hogy a Karácsony Gergelynek és az általa vezetett fővárosi közgyűlésnek jelentős szerepe volt az évi 10 milliárdos, azaz 50 milliárdos, kerületi egészségügyi fejlesztési keret létrejöttében. Kifizetésére természetesen az országgyűlés által elfogadott éves költségvetés teremtette/teremti meg az alapot, amelyhez egyébként a magyar adófizetők jelentős milliárdokkal „járultak/járulnak” hozzá. Ezt osztja vissza a kormány a költségvetési törvény szerint, miközben lassan elöljáróságokká fokozza le a helyi önkormányzatokat, most éppen a „Magyarország előre megy! Nem hátra.” jelszó jegyében. 

Megjegyzés: egyébként ezt a jelszót Lenin egy 1922-es interjúban mondta: „Oroszország előre megy, nem hátra.” https://forgokinpad.blog.hu/2022/01/07/rakosi_matyas_636 Ezek szerint Orbán vagy agitpropos munkatársai olvasták Lenint. Amivel persze nincs baj, csak nem kellene lenézni az embereket, sem Orbánnak, sem Borbélynak.

vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr1017773332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása