CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi lesz a régi csepeli temető kétszer megmentett emlékeivel?

2023. március 09. 00:02 - csú

kovek_a_csepeli_temetoben.pngA temetődűlőből ezeket a köveket sok évtizeddel ezelőtt Dr. Bolla Dezső helytörténész és csapata mentette ki, és helyezte el a Tanácsi Sporttelep kertjében. Ott, ahol most Németh Szilárd vív Borbély Lénárddal kegyetlen presztízscsatát a fennhatóságért.

Kövek a sírkertben. Nemrég észrevettem, hogy a Csepeli Temető bejárata mellett hatalmas kövek vannak felhalmozva. Ismerősnek tűntek ezért közelebbről is megvizsgáltam őket.

A gyanúm beigazolódott, mert ezek a kövek azok, amelyeket Bolla Dezső menekített meg a régi tetőből. Igen a régiből, amelyik az óvárosban a mai MOL tartályok és a Budafoki út között a gyári vasút mellett, a temetődűlőnek mondott területen helyezkedett el.

Úgy tudom 1920 körül szűnt meg az ottani temető, és akkor került át, a Rákóczi Ferenc úton most is meglévő helyére. A régi temetőt, magára hagyták és megszűnésekor

alig gondoskodtak a kegyeletről és az ottani értékek megmentéséről. Az én gyerekkoromban az ötvenes években még láthatók voltak az elhagyott sírhalmok és néhány nagyobb kőcsoport is. Gyerekpajtásaimmal a kimeríthetetlen kalandok színtere volt nekünk az a hely. Természetesen fogalmunk se volt róla, hogy ez a játszásra kiválóan alkalmas terület korábban temető volt! /A szülők se tartották fontosnak, hogy erről felvilágosítsanak minket/ Akkori értékrendünkben hunyózásnál kitűnő bújóhelyként szolgátak az ottani dombok és azok a kövek is, amelyik most a Csepeli Temető bejárata mellet van felhalmozva.

A temetődűlőből ezeket a köveket sok évtizeddel ezelőtt Dr. Bolla Dezső helytörténész és csapata mentette ki, és helyezte el a Tanácsi Sporttelep kertjében. Ott, ahol most Németh Szilárd vív Borbély Lénárddal kegyetlen presztízscsatát a fennhatóságért.

Gondolom a KIMBA építésénél útba voltak ezek a mihaszna kövek és kidobták! Bolla Dezső, így másodszorra is megmenthette ezt a pótolhatatlan érték ereklyéjét Csepelnek. Így kerülhetett a mostani temetőbe a kőkupac.

Nem csoda, hogy belemerülve az emlékeimbe, a temetőőr érdeklődését felkeltettem. Udvariasan megkérdezte, hogy miért nézegetem ezeket a köveket? Mikor elmondtam, ő is megnyugodott és elmesélte, hogy úgy tudja a vezetés azt tervezi, hogy felállítja és összeszerelteti ezt a síremléket itt az új urnatemető területen.

Forrás: HORVÁTH GYULA közösségi (fb) oldala

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5818049362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása