CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A botrány szele lengi be a képviselő-testületi ülést Csepelen

2023. szeptember 28. 00:05 - csú

kt-ules_totalkep_mindenki_-2023-01-26_2.pngHeves vitát válthat ki az óvónői létszámcsökkentés, az egészségügyi intézmény kapacitás átcsoportosítása és az utolsó pillanatban felvett 19. napirend, a fideszes képviselőcsoport kérdéseknek álcázott, Borbély Lénárd polgármestert támadó napirendi pontja is. - Több mint 4 hónappal az előző „rendes” képviselő-testületi ülés után, ma reggel 9 órára hívta össze a képviselő-testület ülését Borbély Lénárd polgármester a Szent Imre téri hivatalba. A tanácskozás, a vita nyilvános.

A polgármester, a tegnap délutáni meghívó szerint, 20 előterjesztés ügyében kért döntést a testülettől. Ezek közül a 18. előterjesztést a 6 fideszes frakciótag készítette. Nagy vitát várunk a költségvetés módosításról, tekintettel a polgármesteri hatáskörben időközben hozott határozatokra, de vitát válthat ki az óvónői létszámcsökkentés, az egészségügyi intézmény kapacitás átcsoportosítása és az utolsó pillanatban felvett 19. napirend, a fideszes képviselőcsoport kérdéseknek álcázott, Borbélyt támadó napirendi pontja is. Inkább kampányfogásnak tartjuk a 11. és a 12. napirendi pontban szereplő, projektek kidolgozására vonatkozó, konkrét feladatok nélküli, csak lózungokat tartalmazó polgármesteri javaslatokat, amelyekre a Borbély Lénárd biankó felhatalmazást kér a testülettől.

Érdekességként jegyezzük meg, hogy polgármester a 98 oldalas, napirend előtti tájékoztatójában 12 oldalon magyarázkodik, immár sokadszor, a Jedlik felújításával kapcsolatos botrányos ügyekben.

Kérdéseink, néhány napirenddel kapcsolatban:

Napirend-tervezet 1. pontja:

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről szóló 5/2023. (III.1,) önkormányzati rendelet módosítására

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) A 17/2023. (IX.8.) sz.polgármesteri határozat alapján az önkormányzat árverésen vett részt, a II. Rákóczi Ferenc út 396. sz. alatti ingatlan megvásárlás érdekében. Sikerült-e, s milyen áron megvásárolni az ingatlant?

2) A május 25-i 25-i Kt-ülés óta, polgármesteri határozat alapján, az önkormányzat újabb 3 ingatlant vásárolt a kerületben. Mi indokolta az ingatlanvásárlásokat?

3) Folytatódott a csillagtelepi szociális célú városfejlesztés. Az időközben kapott állami támogatás és az önkormányzati önrész elegendő lesz-e a menetközben változtatott program megvalósítására? 

Napirend-tervezet 2. pontja:

Rendelttervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testületének …/2023. (…) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában álló  lakások bérbeadásának feltételeiről szóló Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2011. (II.25.) önkormányzati rendeletének módosításáról.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: a módosító javaslat 3. §-a szerintünk növeli a bérlő egyösszegben fizetendő anyagi terheit. Mi indokolja, éppen ebben a gazdasági helyzetben, amikor jelentősen növekednek a szociális és lakhatási feszültségek, az előre fizetendő díjak ilyen mértékű növelését?

Napirend-tervezet 5. pontja:

Javaslat az önkormányzat tulajdonában álló természetben a 1211 Budapest, Ady Endre út 26. fszt. 1. számon, 209777/2/A/1 hrsz. felvett és természetben a 1211 Budapest, Ady Endre út 26. fszt. 2. számon, 209777/2/A/2 hrsz. felvett ingatlanok versenyeztetési eljárás útján, dologösszességként történő értékesítésére.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdés: milyen fejlesztést valósíthat meg a nyertes az ingatlanok megszerzése után? 

Napirend-tervezet 11. pontja:

Javaslat Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájában meghatározott célok megvalósításában történő szerepvállalásra.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink: 

1) Milyen sikereket ért el a kormány a stratégiában meghatározott célok megvalósításában, s az idei költségvetésben mekkora összeg lett a célok megvalósítására betervezve?  

2) Miért nem akarja a polgármester a későbbiekben elkészülő programot és a hozzátartozó konkrét feladatokat, illetve a szükséges költségvetési fedezetet a képviselő-testület elé beterjeszteni, jóváhagyásra? 

Napirend-tervezet 12. pontja:

Javaslat „állatvédelem a csepeli gyermekeknek” elnevezésű projekt elindítására.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester 

Kérdésünk: a polgármester újabb projektet tervez elindítani, amihez újabb biankó csekket kér a képviselő-testülettől. Miért nem akarja a programot a képviselő-testülettel elfogadtatni?

Napirend-tervezet 14. pontja:

Javaslat Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda engedélyezett létszámkeretének jóváhagyására.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) Az előző nevelési év indításakor hány óvodai csoportot, hány fővel sikerült elindítani?

2) Mennyi a most induló nevelési évben az óvodáskorú gyermekek száma, ebből hányat írattak be a kerületi óvodákba?

3) Hogyan alakul az óvónői státuszon lévők száma az induláskor, mennyi jelenleg a betöltetlen státuszok száma, hány nem óvodai státuszon foglalkoztatott van az intézményrendszerben? 

4) Milyen a kerületi óvónők erkölcsi, anyagi megbecsülése, van-e jelentkezés az üres állások betöltésére vagy a kerületi intézményrendszer is szakember hiánnyal küzd, nem kellene a felszabaduló béreket inkább bérfejlesztésre fordítani? 

Napirend-tervezet 15. pontja:

Javaslat Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat járóbeteg-szakellátási kapacitása átcsoportosításának kezdeményezésére.

Előterjesztő: Dr. Dobák András főigazgató

Kérdéseink: 

1) Jelenleg hány szakorvos hiányzik a csepeli intézményrendszer egészéből, beleértve a háziorvosi rendszert is?

2) A jelentésből az derül ki, hogy kapacitás átcsoportosítással megoldható az egynapos sebészethez szüksége aneszteziológiai szakorvosi ellátás. Reális ez az elképzelés?

3) Mikor indul Csepelen az évek óta beígért egynapos sebészet?  

Napirend-tervezet 17. pontja:

Beszámoló a Képviselő-testület határozatainak végrehajtásáról.

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdés: az előterjesztés 14 oldalán, a végrehajtott határozatok között található a 124/2021.(06.24.) sz. polgármesteri határozat, amely az északi terület több ingatlanával foglalkozik, s pályázat kiírására tesz javaslatot. Határidőnek 2023. június 30. lett meghatározva. Kálcsics Ferenc, a Városfejlesztési Kft. ügyvezető szerint végre lett hajtva. Arról nem ír a válaszban, hogy 2021. október 22-én a Gerulus Kft-vel aláírásra is került a szerződés, s ismereteink szerint a gazdasági társaság már ki is fizette a vételárat. Miért hiányzik ez a válaszból, s megtörtént-e az ingatlanok tulajdonjoga változásának bejelentése a Földhivatalnál?

Napirend-tervezet 18. pontja:

Egyebek

Borbély Lénárd polgármesterhez intézett kérdések.

Előterjesztők: 

Balogh Ernő, Bercsik Károly, Czibulyáné Szonday Szilvia, Makray Barbara, Szuhai Erika, Zupkó János, a Fidesz-KDNP frakció tagjai.

A hat képviselő az előterjesztés 2. sz. mellékletében bemásolt, szeptember 15-én kelt levélben fogalmazta meg a Kolonics György Szabadidőközpont építésével kapcsolatos kérdéseit, amelyre a választ a polgármestertől várják, rendkívüli képviselő-testületi ülés keretében. Ennek lényegét átmásoltuk:

„Az ülés összehívásának indoklása:

Az ülésen, a csepeli közpénzen és „közösségi tervezés alapján” kialakított Kolonics György Szabadidőközponttal kapcsolatos, a közvéleményt foglakoztató korrupciógyanús kérdésekre szeretnénk választ kapni Borbély Lénárd polgármester úrtól.

Borbély Lénárd polgármester a központot közel egy milliárd forint csepeli közpénzből „újította fel közösségi tervezés alapján”, szemmel láthatóan és vélelmezhetően rendkívüli módon túlárazva.

Mi került ennyibe, Polgármester úr?

Borbély Lénárd polgármester arról döntött, hogy az üzlettársa által a csepeli önkormányzattól bérelt, a Szent Imre téren teljes kudarcot vallott, így bezárni kényszerült Corner Garden Éttermet, a Kolonics Központba helyezi át Hollandi 8 néven. Mivel ilyen helyiség nem volt a Kolonics Központban, ezért építeni kellett egyet, természetesen ezt is csepeli közpénzen és szigorúan „közösségi tervezés” alapján. Borbély Lénárd polgármester erre bruttó 377.926.119 millió forint csepeli közpénzt költött. Ráadásul – a gyanú szerint – a Hollandi 8 egyes helyiségeit engedély nélkül építették meg

Meg tudja ezt magyarázni Polgármester úr?"

Kérdés: Borbély úr! Igaza van a képviselőknek?

Reméljük, a képviselő-testületi ülésen válaszokat is kapunk kérdéseinkre.

V.-a.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4418223183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása