CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Büszkeség és rang a Kölcseyből, az Iskola térről - Egyszer volt

2023. november 25. 00:05 - csú

2-diakok.png2008. november 28.: „A tudás nem kiváltság, hanem közkincs. Dobó István gondolata ‑ a vár ereje nem a falakban van, hanem a védők lelkében ‑ összefűzi valamennyi Iskola téri és – 1993 óta kölcseys – nevelő- testületet, diáksereget és szülői munkaközösséget. A kölcseys közösség ereje utat mutat a mai zavaros világban. Ezért van, hogy Csepel-szerte az a szólam járja: a Kölcseyben méltóságot és szellemi rangot kapnak a diákok.”

Az idén már 65 éves a csepeli Kölcsey Ferenc iskola. Mostanában nem sok szó esett a jubiláló rangos intézményről a hivatalos kerületi médiában. Bizonyára azért hallgatnak a kerületvezetők, mert az ott dolgozó pedagógusok az utóbbi években következetesen felemelték a szavukat a magyar oktatás tragikus állapota miatt, és nevüket, arcukat vállalva kiálltak a diákok, a tanárok helyzetének javítása érdekében. Miként látni fogjuk: talán nem véletlenül…

Tizenötéve a Kölcsey megnyitásának félévszázados évfordulóját köszöntötték egészen más hangulatban. A Csepel újság erről 2008. novemberében így számolt be:

5-kisgyerekek.png„November 28-án együtt ünnepelt a csepeli Kölcsey-iskola apraja-nagyja, régiek és újak, diákok és pedagógusok. Az 50 éves jubileumra azonban már hetekkel előttem lázasan készült a diákgaléria emlékkiállításának és köszöntő falának anyaga az emeleti, a Kölcsey-mellszobor a földszinti aulába és az ünnepi műsor a Csepeli Munkásotthon színháztermébe. Valamennyi egyetlen célt szolgált: köszönteni a kölcseys közösséget, amely méltán lehet büszke rangjára, ahogy azt a gála díszvendégei, Tóth Mihály polgármester és Hiller István oktatási és kulturális miniszter is megfogalmazták.

1-diakok.pngA Csepeli Munkásotthonban folytatódott az ünneplés. A születésnapi gálaműsor kezdetén beszédet mondott dr. Fazekas Lászlóné (mindenki csak Irénkének nevezi ma is), az iskola igazgatónője, a polgármester és a meghívott miniszter. Felidézték az ünnepelt 1958-as megnyitását Csepel legszebb és legkorszerűbb általános iskolájaként, amely kiemelkedő eredményeivel azóta is büszkén állja a versenyt a minőségi budai és belvárosi iskolák körében; azt bizonyítja, hogy a tudás nem kiváltság, hanem közkincs.

3-hiller_ea_fazekas_irenke.pngDobó István gondolata („a vár ereje nem a falakban van, hanem a védők lelkében”) összefűzi valamennyi Iskola téri és – 1993 óta kölcseys – nevelőtestületet, diáksereget és szülői munkaközösséget. A becsületesség, az emberi tartás, a közjó és a haza szolgálata – magasra tett mércén – vezérelvei az iskola nevelésének, a kölcseys közösség ereje utat mutat a mai zavaros világban. Ezért van, hogy Csepel-szerte az a szólam járja: a Kölcseyben méltóságot és szellemi rangot kapnak a diákok.

4-vezetok_es_vendegek.pngA csepeli kötödésekkel is bíró Hiller István személyes hangú köszöntője végén miniszteri ajándékkal lepte meg a születésnapos intézményt: elismerő oklevelet és az iskola idei kulturális programjaira kétszázötven millió forintot adományozott. Válaszul Irénke – az igazgatóné, akit mindenki így szólít – ígéretet tett: amíg erejük és ép elméjük engedi, nem engednek a színvonalból, és a jólneveltség, a kultúra a mindennapjaik része lesz.”

Forrás: Varga ViolettaCsepel újság 2008. december 5.

Fotó: Mizik Zsuzsa - Csepel újság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5718266481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása