CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Multimilliomos vezér vallomása a csepeli gyűlöletparádén

2015. május 04. 05:59 - csú

diszes_tarsasag.PNGNem akartuk beszennyezni május elseje és anyák napja megünneplését, ezért nem traktáltuk olvasóinkat azzal a szennyes eseménysorozattal, amelynek április 30-án lehettek kényszerű szem- és fültanúi a csepeli képviselő-testület ülésének részt vevői. Épp eléggé kiverte a biztosítékot szombati, május 2-i előzetesünk, amelyet Gyűlöletparádé Csepelen a csütörtöki elképesztő képviselő-testületi ülésen címmel adtunk közre. Cikkünkben azt ígértük, hogy

a büntető bíróságra emlékeztető kt-ülés kulcsfiguráját, Werner elvtársat fogjuk megidézni. Azt a Werner elvtárasat, aki – mint a Tanú című filmben Pelikán József gátőr Virág elvtárstól – tudta, hogy egyszer kérni fognak tőle valamit.

Csütörtökön EGY PONTON elérkezett a nagy pillanat: Borbély Lénárd polgármester és állandó tettestársai, a néma Fidesz-frakció tagjai  tényleg kértek valamit Werner elvtárstól. 

Az április 30-i testületi ülésre visszahívták Werner Pétert, a Csepeli Városgazda Zrt. korábbi, sok millióval kifizetett vezérigazgatóját egy színjátékhoz. A „bírói pulpituson” az önkormányzat tisztségviselői ültek, a baloldalon meg a „vádlottak”. Miként a csatolt előterjesztésből kibogozható, a Csevak-ból 2010. végén kialakított Csepeli Városgazda Zrt. és vezetője, Werner Péter vezérigazgató 2011. március 27. napjáig nem fizette ki egy kivitelező járandóságát. Borbélyék szerint ezért nem Werner, nem is a mostani városvezetés, hanem a korábbi, az öt éve már elbúsúzott baloldali vezetés a felelős. Az Ady projekt ki nem fizetett tartozásai miatt a felperes által igényelt késedelmi kamat nagysága  több mint 50 millió forint. Az összes követelés elérheti a százmillió forintot is. Ez nem gyerekjáték, hiszen nagy összegről van szó. Borbély Lénárd többször büntető feljelentést emlegetett, miközben ügyészt és bírót egyszerre alakított a színjátékban a polgármester. Ehhez a műsorhoz volt szükség Werner Péterre, aki vállalta a rá kiosztott szerepet. Ő lett a TANÚ. Nézzük meg, ki is ez a tanú, akiből a tavalyi választások után Borbélynak és társulatának lett elege. Milliókba kerület a távozása… 

Az elmúlt években több kritikus írás jelent meg a csepeliek.blog.hu-n, Werner Péternek, a Csepeli Városgazda Zrt. korábbi vezérigazgatójának „áldásos” tevékenységéről. Az április 22-én megjelent írás címe: Csepelről milliókkal távozott, Pestlőrincen újabb milliókat kap. Ebben olvasható, hogy a Csepelen megbukott, de vaskosan megjutalmazott vezérigazgató Pestlőrincen, ahol itteni állása mellett, még az ottani városgazdálkodással foglalkozó önkormányzati társaság igazgató tanácsát is vezette, újra vezérigazgatói állást kapott a XVIII. kerületben.

Itteni, négy évet felölelő, sokat bírált vezérigazgatói munkájának tavalyi évről szóló értékelése kapcsán újabb, konkrét dokumentumok kerültek napvilágra. Az önkormányzat képviselő-testülete április 30-án tárgyalta a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. 2014. évi munkájáról készült beszámolót is, az idén megbízott új vezérigazgató, Pintér István előterjesztésében (csepel.hu). Ebből néhány fontosabb tényre hívom fel az olvasók figyelmét:

1) A 2014 évről szóló „beszámolót …..gazdasági főosztályvezető munkaviszonyának 2015. február 28-ával a munkavállaló részéről történő felmondása miatt”  másnak kellett elkészíteni. Vajon miért mondott fel, éppen a beszámoló készítésének időszakában, már az új vezérigazgató regnálásának időszakában a gazdasági ügyekért felelős vezető? És miért, milyen feltételek mellett engedték el, hiszen a tavalyi gazdálkodásért felelős egyik vezetőről van szó?

2) Az önkormányzat egyszemélyes gazdasági társaságának 2014. évi mérleg szerinti eredménye az előző évhez képest a + 6.235 eFt-ról – 45.081 eFt lett, eladósodottsági mutatója 76,2 %-ról 336,5 %-ra nőtt, valamennyi jövedelmezőségi mutatója mínuszba ment át. Mindez komoly visszaesést jelent, miközben forrásai ~ 185,7 %-kal növekedtek.

3) A társaság egyik feladata a nem lakás célú helyiségek bérbeadása. E területen sem eredményesek: az összes helyiség 36,6 %-a üresen áll, ami az összterület 41,4 %-át jelenti. Ebből következik, hogy nem mutat jobb helyzetet a betervezett éves bérleti díj 40,4 %-os teljesítése sem. A csepeli vállalkozások tehát évek óta nem tudják bérbe venni az önkormányzati helyiségek jelentős részét, vagy fizetési kötelezettségeik teljesítésében is rendre elmaradnak. A tervtejesítés elmaradása a társaság, illetve a tulajdonos rossz tervezésének, esetleg nem reális üzletpolitikájának egyik következménye. Nem jobbak az állapotok az ún. szociális bérlakások vonatkozásában sem. Év végén 161(!) szociálisnak minősített lakás állt üresen.

4) Érdekes képet kapunk a Csepeli Városgazda létszám és bérgazdálkodását bemutató táblázatokból. Az előző évhez képest a foglalkoztatottak száma majd 25 %-kal nőtt (elsősorban a közfoglalkoztatottak számának növekedése miatt), míg az összes bérköltség csak ~17 %-kal. Következmény: átlagban ~ 6,6 %-kal kevesebb a társaságnál az egy főre jutó havi bérköltség, mint 2013-ban. Ezen belül a fizikai dolgozók havi bruttó bérköltsége 7,6 %-kal csökkent, míg a szellemi dolgozói kategóriában 5,1 %-os növekedést lehetett kimutatni.

5)  A társaság eredményei tehát az előző évihez képest romlottak. Ezzel szemben a céget 2014-ben irányító Werner Péter erkölcsi és anyagi elismerése minden képzeletet felülmúlt. Németh Szilárd, előző polgármester, tavaly szeptember 25-én még öt évre meghosszabbítja megbízatását, október 10-én, a választások előtt két nappal pedig kifizetteti 2013. évi és 2014. I-IX. hónapra „járó” prémiumát. Borbély Lénárd, az új polgármester, novemberben visszamenőleg elfogadtatja az utolsó negyedévre kreált prémiumfeladatait majd  két hét múlva, közös megegyezéssel megszünteti munkaviszonyát, járandóságai kifizetésével együtt. (A felmentés valódi okai a mai napig nem ismertek.) A fenti negatív eredményességi mutatók tükrében teljességgel érthetetlen hogy Werner Péter vezérigazgató 2014-ben miért részesülhetett 21 millió 87 ezer forint (munkabér+prémium) bruttó díjazásban. Az általa vezetett gazdasági társaság adatai ugyanis minimum éves prémiumának elvonását tették volna szükségessé. Akkor azonban valószínűleg borult volna a bili, ami már sértette volna az önkormányzati vezetés érdekeit is. Lehet persze, hogy tudták: szükségük lesz még Werner Péterre? 

werner_peteer_vallomasa.PNGNem tudom. Viszont a legutóbbi, április 30-i testületi ülésre visszahívták Werner Pétert, egy kis színjátékra. Egyesek szerint „elvakult, gyűlölettől áthatott büntető bírósági tárgyalásra”. Tárgyalásra, ahol a "bírói pulpituson" az önkormányzat tisztségviselői ültek, a baloldalon meg a „vádlottak”. Akik, természetesen felelősök azért, hogy négy évvel ezelőtt(!)  a Csepeli Városgazda Zrt. és vezetője, Werner Péter vezérigazgató 2011. március 27. napjáig nem fizette ki a kivitelezőnek a járandóságát, amiért persze ki más, mint a korábbi baloldali vezetés a felelős. Az Ady projekt ki nem fizetett tartozásai miatt a felperes által igényelt késedelmi kamat nagysága már több mint 50 millió forint. Aljas, gyomorforgató „bírósági tárgyalás” volt, amely három ponton teszi hiteltelenné a tisztségviselők vádjait: 

>  a felperes, a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. bíróságnak benyújtott keresetét nem mellékelték az előterjesztés mellé, így az önkormányzat vezetői állításainak igazságtartalma a testület tagjai és az olvasó számára sem egyértelműen bizonyított. Lehet, hogy a felperes keresete kínos lett volna a vezetésnek?

>  A fizetési határidő több mint négy éve lejárt. Az önkormányzat és a Csepeli Városgazda Zrt. vezetői egyértelműen felelősök az elszámolási vita ilyen elhúzódásáért, hiszen megvolt a lehetőségük, hogy vagy megegyezzenek, vagy maguk vigyék perre az ügyet. Nem tették. Véleményem szerint kezdeményezni kellett volna (kellene) egy vizsgáló bizottság felállítását, amelyben megállapítható lenne az érintett vezetők felelőssége.

>  A tisztségviselők olyan személyt kértek fel a testületi ülésen hozzászólásra, azaz a maguk igaza melletti tanúskodásra, aki maga is felelős lehet az ügyben. Igen. Werner Péter volt vezérigazgatót, akinek alapvető érdeke, hogy ne lehessen a per esetleges elvesztését követően, vagy egy tisztességes vizsgáló bizottsági vizsgálat után a nyakába varrni a felelősséget, s aki meg is felelt ennek az igénynek.

Az már csak hab a tortán, hogy egy ilyen bonyolult ügyet percekkel a testületi ülés kezdete előtt tűznek napirendre, sürgősségi eljárást kérve tárgyalására. Vajon négy évig miért nem volt számukra sürgős a felperessel való megegyezés?.

Werner Péter Csepelről távozni kényszerült, de Pestlőrincen ismét vezérigazgató lett. Ha kell, akkor elvtársi, elvbaráti kérésre visszajár Csepelre tanúskodni, vádaskodni, a bizonyítványát magyarázni. A csepeli Virág elvtársnak és Bástya elvtársnak még szüksége van rá

V O X

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr547427468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása