CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rokkantnyugdíjasokat akar átverni az Orbán-kormány

2010. november 26. 14:31 - Anzágo

 Megdöbbentőnek, igazságtalannak, érthetetlennek és a fogyatékos emberek ellen szóló rendelkezésnek tartja az Orbán-kormány legújabb, eltitkolt lépését Hegedűs Lajos, az Országos Fogyatékosügyi Tanács társelnöke. A Magyar Rádió értesülése szerint a rokkantnyugdíjasokra nem vonatkozik a csütörtökön bejelentett, januártól érvényes nyugdíjemelés, más változásra viszont számíthatnak. A szociális kormányzat országos vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, kik azok, akiket szabálytalanul százalékoltak le. A Fogyatékosügyi Tanács társelnöke felháborítónak tartja, hogy a betegeket egy kalap alá veszik a csalókkal, amikor egységesen nem emelik a rokkantnyugdíjukat. A részletek:

 
A rokkantnyugdíjasokra nem vonatkozik a csütörtökön bejelentett, januártól érvényes nyugdíjemelés, más változásra viszont számíthatnak. A szociális kormányzat országos vizsgálatot indít, hogy kiderüljön, kik azok, akiket szabálytalanul százalékoltak le. Magyarországon mintegy hárommillió nyugdíjas van, közülük minden negyedik rokkant.
 
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács társelnöke a lépést megdöbbentőnek, igazságtalannak, érthetetlennek és a fogyatékos emberek ellen szóló rendelkezésnek tartja. Hegedűs Lajos nem érti, miért nem jár a nyugdíjemelés a rokkantnyugdíjasoknak, akik nem, vagy csak nagyon nehezen tudják kiegészíteni ezt a jövedelmüket, hiszen a 90 százalékuk nem jut munkához, még ha korlátozott mértékben munkaképes volna is.
Bár többen vádolják az efféle járulékra jogosultakat, hogy akár 200 ezer forintnyi ellátást is kaphatnak, az átlag rokkantnyugdíj ennek a negyede, 55 ezer forint - mondja Hegedűs. A rokkantsági nyugdíjnak a természetéből eredően is kevesebbnek kell lenni az öregségi nyugdíjnál, hiszen jellemzően rövidebb szolgálati idő kapcsolódik hozzá, márpedig ez a nyugdíj-megállapítás egyik alapja - teszi hozzá..
 
Magyarországon közel 800 ezer rokkantnyugdíjas van, a szomszédos, fele akkora Szlovákiában 70 ezer. Korábban többen szorgalmazták, hogy csökkenteni kellene a rokkantnyugdíjasok számát, el is kezdődött a felülvizsgálat, és az elmúlt két évben több ezer rokkantnyugdíjastól vették el a jogosultságot. A Fogyatékosügyi Tanács társelnöke azonban nem érti, hogy a betegeket miért veszik egy kalap alá a csalókkal, amikor egységesen nem emelik a rokkantnyugdíjukat.
A Krónika kereste a kormányszóvivőt, aki visszahívást ígért.
 
Forrás: Magyar Rádió, MR1 Krónika
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr672474788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása