CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szabad Emberek Magyarországért – Ungár Klára fóruma Csepelen

2011. február 03. 20:48 - Anzágo

 Jelenleg a 2/3-os többség erőt ad Orbán Viktornak, aki úgy hiszi, ott áll mögötte a nép, de Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) – Liberális párt elnöke szerint Orbán nem fogja sokáig bírni, és meg fog rémülni. Várhatóan kevesebbet fog szerepelni, el fog bújni, mint tette 1994 után, mikor évekig a hangját sem lehetett hallani. ..Ha elkészül az új Alkotmány, a Fidesz várhatóan a választójogi törvényt is módosítani fogja, és amíg jól állnak, könnyen bekövetkezhet, hogy előrehozott egyfordulós választást írnak ki 2011 őszére, vagy 2012 tavaszára” – többek között így vélekedett Ungár Klára, aki a Csepeli Közéleti Klub vendégeként fejtette ki gondolatait aktuális politikai kérdésekről. A SZEMA elnöke úgy gondolja,

 sokak várakozásával ellentétben Gyurcsány Ferenc nem győzheti le a Fideszt, mivel olyan nagy a társadalmi elutasítottsága, hogy politikai szerepvállalásával csak Orbánék malmára hajtja a vizet. Ungárt idézve „Orbán legjobb kampányembere Gyurcsány Ferenc”, akinek a politikai tevékenysége nagymértékben hozzájárult a mostani 2/3 létrejöttéhez.
A megoldás a demokratikus összefogás, egy új ellenzéki kerekasztal életre keltése lenne, és ennek létrejötte egyre sürgetőbb.
A Jobbikkal semmilyen formában nem lehet közösséget vállalni, mivel kimondottan náci párt, de az MSZP-nek, LMP-nek és a SZEMÁ-nak beszélnie kell az összefogásról – hangsúlyozta a SZEMA elnöke. Számos külföldi példa mutatja, hogy egy ilyen koalíció működőképes lehet, példaképp a hollandoknál létrejött liberális-kereszténydemokrata együttműködést említette.

Orbán alapvetően gyáva fiú
A közönség soraiból többen kérdezték, hogyan vélekedik egykori párttársáról, Orbán Viktorról, és mit lehet tenni ellene.
Ungár Klára úgy látja, hogy az Unió - amennyire a mozgástere engedi-, igyekszik fellépni Orbán túlkapásai ellen, de ettől függetlenül, az országban érezhetően működik a megfélemlítés, a zsarolás, a „pisztoly fejhez tartása”, például a magánnyugdíj-pénztárakról hozott döntés kapcsán. Ez ellen nehéz harcolni, hiszen az emberek féltik az egzisztenciájukat.
 
Ungár régóta nem beszélt már Orbánnal, de figyeli, és próbálja megérteni a viselkedését.
Meglátása szerint Orbán alapvetően gyáva fiú. A Medgyessy és a Gyurcsány vitában sem tudott megfelelően, gyorsan reagálni, ha valaki visszaszól neki, megrémül...
Orbán azt gondolja magáról, hogy demokrata, és ő maga a nép. Miután ezt hiszi, ezért mindig lesznek választások, ragaszkodni fog a demokrácia formaságaihoz, de a játékszabályokat bármikor megváltoztatja úgy, hogy neki legyen jó.
Jelenleg a 2/3-os többség erőt ad Orbánnak, úgy hiszi, ott áll mögötte a nép, de Ungár Klára szerint idegileg nem fogja sokáig bírni, és meg fog rémülni. Várhatóan kevesebbet fog szerepelni, el fog bújni, mint tette 1994 után, mikor évekig a hangját sem lehetett hallani.
 
A várható jövő
Ungár Klára nem festett optimista jövőképet.
Az Orbán kormányról úgy vélekedett, ha kiszolgálják az idejüket, meg lehet őket verni, de ez nem most fog bekövetkezni; beletelhet 8 évbe is, míg Orbánt leváltják. 2002-ben Kövér köteles beszéde változtatta meg közhangulatot, és ez vezetett a Fidesz vereségéhez, de már 2000-től látszott, hogy a fideszesek mennyire arrogánsak.
Most 5 hónap alatt kiderült mindez, igaz, az első kormányzásuk alatt „csak” gátlástalanul loptak, de most sokkal erőseb társadalmi támogatottságról, bázisról indultak.
Ha Orbánék most kiírnak egy választást, megszereznék a többséget még egy létrejövő demokratikus koalícióval szemben is, és ez újabb 5 - 10 évre biztosíthatja nekik a hatalmat.


Nehéz helyzetben a kis pártok
A beszélgetés során elhangzott, hogy az LMP a társadalom politika-ellenességének köszönheti, hogy bekerült a parlamentbe, de éppen azzal, hogy ők is beálltak a sorba, a választóknak már nem annyira hitelesek. Ezt az attitűdöt a főpolgármesteri kopogtatócédula-gyűjtésük körüli furcsaságokkal is erősítették.
2010 őszén Ungár Klára is szerette volna megmérettetni magát a főpolgármesteri posztért, de a választójogi törvény megváltoztatása miatt nem sikerült elindulnia Tarlóssal szemben. A jogszabály módosítása, a szükséges kopogtatócédulák számának megemelése a kis pártokat hozta nagyon nehéz helyzetbe.
Érdekes és elgondolkodtató, hogy csak a SZEMA támadta meg az Alkotmánybíróságnál a választójogi törvény ezen módosítását.

Az Alkotmányról
Szintén egyedül a SZEMA fordult az Alkotmánybírósághoz az AB jogkörét csorbító alkotmánymódosítás miatt is. A befogadott beadványban a SZEMA érvelése arra irányult, hogy az Alkotmányban az szerepel: Magyarország demokratikus jogállam és az Országgyűlés csak az új alkotmány létrehozására van feljogosítva - semmi másra! Orbánék viszont csak módosították, még a bevezető szöveg is megmaradt.

A netes közösségnek riasztóak a pártok
Ungár Klára jól ismeri az internet világát is, és naprakészen nyomon követi a közösségi oldalakat. Úgy látja, hogy a mai politikaellenes hangulatban a netes közösséget nem szabad pártok alá „beterelni”, riasztó számukra, ha bármelyik párt közeledik feléjük. Dániel Péter példáját hozta fel, aki komoly vitát és ellenérzést váltott ki azzal, hogy szervezőként jelent meg egy hangsúlyozottan civil, de mégis politikai jellegű tüntetésen.

A SZEMA próbapert fog indítani
 
A beszélgetés végén Ungár Klára a magánnyugdíj-pénztári kérdésekről fejtette ki gondolatait. Várakozása szerint az Alkotmánybíróság egy vagy két paragrafust meg fog semmisíteni az új rendelkezésekből, és mivel csak százezer ember maradt nyugdíjpénztári tag, szerinte a kormány nem fog ellenlépést tenni.
Sokan talán nem tudták, de a SZEMA találta ki a jogfenntartó nyilatkozatot, amit később a Stabilitás is átvett. Ez arra szolgál, hogy aki jogilag az állami rendszerben maradt, és nyilatkozik, hogy mindezt nem önkéntesen tette, hanem kényszer hatására, ezzel majd bírósághoz fordulhat az eredeti állapot helyreállítását kérve.
Ungár Kláráék tervezik, hogy az Alkotmánybíróság döntése után, várhatóan áprilisban próbapert indítanak, amelyet ha megnyernek, visszakövetelhető lesz az eredeti státusz, de a bírósági procedúrát ismerve, ez többéves ügy lehet.

A szerkesztett beszélgetés meghallgatható:
 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr502636785

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kerekasztalt hívnának össze Ungárék 2011.02.04. 13:26:02

A Szabad Emberek Magyarországért–Liberális Párt Demokratikus Kerekasztalt alakítana az MSZP és az LMP meghívásával.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása