CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tüntetések, tiltakozások a Fidesz-kormány intézkedései ellen

2011. április 14. 10:29 - Szerkesztő73

Tüntetések lesznek a hét végén (és már voltak szép számmal hét közben) a kormány vagy a parlamenti többség számos intézkedése ellen. Hétfőtől péntekig az új nyugdíjazási tervek ellen váltásban tiltakoznak a Parlament előtt a rendvédelmi dolgozók. A hét végén utcára vonul több politikai szervezet és a médiatörvény ellen alakult csoport is demonstrációt szervez az önkényes és kierőszakolt alkotmányozás folyamata és várható végeredménye ellen.
A sort hétfőn a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók (RKDSZ) nyitotta a Parlament előtt a Kossuth téren. A szakszervezet már a szombati tüntetésen is részt vett. Hétfőn "Szél(l) Kálmán rendőrőrmester nem élhette meg a szolgálati nyugdíját..." címmel a rendőrök jogaiért demonstráltak. Az ellen tiltakoztak, hogy a Széll Kálmán-tervnek nevezett, március elején bejelentett kormányzati intézkedéscsomag módosítja a nyugdíjkorhatárokat, és megszünteti a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíját. A rendőröket a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ) váltotta. Ők "Katasztrofális helyzetben..." címmel a polgári védelmi és a katasztrófavédelmi dolgozók jogaiért tüntettek, szintén a Széll Kálmán-tervben szereplő nyugdíjkorhatár-terveket kifogásolták. Az RKDSZ péntekig minden nap a Parlament elé vonul. Kedden a vámosok, szerdán a katonák, ma a börtönőrök, pénteken a tűzoltók tartottak, illetve tartanak demonstrációt. Szombaton országos tömegdemonstrációra készülnek, délelőtt 10 órától a Hősök terén, majd a Parlament előtt lesz 24 órás tüntetés. A demonstrációs bizottság vezetőjének közleménye szerint a tüntetéssorozatot a kormánnyal kötött megállapodás megkötéséig folytatni kívánják.
 
Pénteken csatlakozik a rendvédelmi dolgozókhoz a médiatörvény ellen a Facebookon alapult "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" csoportból alakult mozgalom is. Ők délután hatkor az Alkotmány utcában tüntetnek, most nem a médiatörvény, hanem az önkényes és kierőszakolt alkotmányozás folyamata és várható végeredménye ellen. Facebook-oldalukon azt írják, a kezdeményezésükhöz pénteken csatlakoznak a közelben tüntető rendvédelmi dolgozók is. "Tűzzünk egy virágot a rendőrök, katonák fegyvereinek csövébe, köszönjük meg nekik, a polgári védelmiseknek, a tűzoltóknak, hogy ha baj van, számíthatunk rájuk!" - írják a Facebookon.
 
Az LMP ma vonul utcára: a Kossuth téri kiállításnak álcázott kordon miatt. A párt azt nehezményezi, hogy a kiállítás miatt egyetlen tüntetést sem lehet tartani a téren, ezért arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a Kossuth tér mindenkié. Az LMP vasárnapra is demonstrációt szervez, akkor délután két órától a Vörösmarty téren a felhívásuk szerint a valaha volt legfontosabb tüntetésre készülnek az egypárti alkotmány ellen. (A párt azért a Vörösmarty teret választotta színhelyül, mert egy évvel ezelőtt ezen a téren ünnepelte választási győzelmét a Fidesz.)
Szombaton a Magyar Távirati Iroda szerint utcára vonul tiltakozásával a Tettrekész Magyar Rendőrség. Vasárnap este hét órára virrasztással egybekötött demonstrációt szervez Búcsú a köztársaságtól címmel az Új Szocialisták Mozgalma.

  

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr882825182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altervoter 2011.04.14. 13:33:24

Több tüntetésre is megyek. Többek között a vasárnapi LMP-sen is ott a helyem. Jók a beharangozó videó, Schiffer beszél maszkban: youtu.be/gjrhY7iSbew
süti beállítások módosítása