CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A hatalmi éhség ellen tüntettek

2011. április 16. 10:59 - Szerkesztő73

Több ezren demonstráltak péntek este Budapesten az alkotmányozás ellen. A tüntető civilek arra szólították fel az új alaptörvény beterjesztőit, hogy vonják vissza az előterjesztést, a parlamenti képviselőket pedig, hogy ne szavazzák meg az alaptörvényt. A köztársasági elnöktől azt kérték, hogy ne írja alá az új alkotmányt. Az április 15-i demonstrációt az 'Egymillióan a magyar sajtószabadságért' csoport szervezete, felhívásukhoz több mint 20 civil szervezet is csatlakozott a budapesti Alkotmány utcában. 
Az index.hu képriportja a tüntetésről itt látható
A szervezők felhívásukban azt írták, hogy az elfogadásra váró alaptörvény zavaros, sok ponton módot teremt a szabadságjogokat korlátozó intézkedésekre, gyengíti a hatalommegosztás intézményes garanciáit és lehetőséget teremt a hatalom gyakorlóinak esetleges önkényeskedésekre. Kiemelték azt is: az alkotmányozás folyamatát nem előzte meg társadalmi párbeszéd, a nemzeti konzultáció színjáték volt. A rendezvényen a Társaság a Szabadságjogokért képviselője kifejtette, hogy a hatalmi éhségen túl semmi nem indokolja a gyors alkotmányozást. Az emberek érdemi konzultáció helyett nevetséges, demagóg, megválaszolhatatlan kérdéseket kaptak. A szónok kifejtette:

az alkotmány az emberek kezében kell, hogy eszköz legyen a hatalom korlátozására, nem pedig a hatalom kezében az emberek korlátozására. Az alkotmány elfogadása nem a folyamat vége, hanem a kezdete, hátravan még a fekete leves a kétharmados törvények elfogadásával.

A meleg és leszbikus szervezetek képviselői arra hívták fel a figyelmet: ez az alkotmány visszalépés lenne a 8 éves esélyegyenlőségi törvényhez képest, ennek alapján ki lenne rekesztve mindenki, aki nem felel meg a sztereotíp elvárásoknak. A Patent jogvédő egyesület képviselője szerint pedig az, hogy a fogantatástól védenék a magzatot, előre vetíti a jelenlegi abortusz szabályozás szigorítását, de nem az abortusz szigorításával lehet megállítani a népességfogyást.

A 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom képviselője szerint egypárti alkotmányt fognak elfogadni, ami visszalépés a '89-es Alkotmányhoz képest. A szónok szerint utoljára Rákosiék mertek egypárti alkotmányt erőszakolni az országra. Kifejtette: amit konszenzus nélkül hoznak meg, nem lehet végleges, csak ideiglenes. A roma csoportok nevében hozzászólók kifogásolták az ombudsmani intézmény meggyengítését és szót emeltek az esélyegyenlőség mellett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr822830431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása