CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Veszélyben a köztársaság! A Demokratikus Charta tüntetése

2011. április 16. 23:19 - Anzágo

Több ezer ember gyűlt össze szombat délután Budapesten a Batthyány-örökmécses előtti téren Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Charta hívására, hogy az alkotmányozás ellen tüntessenek. Az origo.hu hírportál tudósítása szerint a volt miniszterelnök bírálta a kormány és Orbán Viktor politikáját (VIDEO ITT), és közölte, nem bánná, ha egy új párt alakulna a demokratikus oldalon. A téren a Bethlen utca sarkánál színpadot állítottak fel, ezen is felirat hirdette, hogy "Veszélyben a köztársaság!", valamint hogy a tüntetés "Magyarországért, a Köztársaságért" szól.. "Viktor, hagyd el a házat most, Csepel kiszavazott" - állt az egyik transzparensen.


szólj hozzá: Charta az alkotmány ellen

"Vádolom Orbán Viktort és kormányát, hogy elárulták a köztársaságot" - mondta Gyurcsány Ferenc. Beszédében a volt miniszterelnök három feladatot határozott meg. Az első demokratikus ellenzék megszervezése, a amelyhez Gyurcsány szerint mindkét pártnak (bár sem az MSZP, sem a LMP nevét nem mondta ki) változnia kell, hogy képes legyen befogadni minden demokratikusan gondolkozó személyt és erőt. A volt miniszterelnök szerint nyitni kell a civil kezdeményezések felé, amivel valószínűleg Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű csoportra gondolt. Gyurcsány közölte, egyáltalán nem bánná, ha új párt szerveződne. Orbán mondását átalakítva úgy fogalmazott: "Egy a tábor, de több a zászló." A második feladatnak Gyurcsány azt nevezte, hogy az ellenzék kidolgozza a "nyugatos, polgári" Magyarország programját és széles körben megismertesse azt a választókkal, és megmutassák, hogy nem zsákbamacskát árulnak. A harmadik célkitűzés lenne maga a kormányváltás, de Gyurcsány szerint a lépések sorrendje nem felcserélhető, a váltásig sok idő van hátra, és sokat kell addig dolgozni.
 
A volt a kormányfő azt mondta: a demokratikus oldalnak megértőnek kell lennie a fideszes választókkal, nem szabad ellenségnek tekinteni őket. Gyurcsány közölte, hogy azok számára azonban, akik önként szolgálták ki Orbán rendszerét, "nem lesz bocsánat". Példaként a szerinte politikai megrendeléseket teljesítő ügyészeket, újságírókat, nagyköveteket említette.
 
A téren a Bethlen utca sarkánál színpadot állítottak fel, ezen is felirat hirdette, hogy "Veszélyben a köztársaság!", valamint hogy a tüntetés "Magyarországért, a Köztársaságért" szól.. "Viktor, hagyd el a házat most, Csepel kiszavazott" - állt egy transzparensen…
 
A téren két helyen is adományokat gyűjtenek tudósítónk szerint: a Demokratikus Koalíció asztalánál meg lehet venni Gyurcsány Ferenc könyvét is, a Charta standján pedig Debreczeni József Orbán-könyvét árulják. A színpadon Vágó István a műsorvezető. A tévés tudósítónk szerint azt mondta, hogy a Tv2 valószínűleg azért bontott vele szerződést, mert nem akarták, hogy a nyilvánosság előtt szerepeljen, de ez "nem jött össze".
 
Vitányi Iván, Heller Ágnes és Konrád György videó üzenete után Iványi Gábor metodista lelkész beszélt, aki emlékeztetett arra, hogy 25 évvel ezelőtt a Batthyány-örökmécsestől vitték el Orbán Viktort, aki akkor még demokrata volt. Iványi azt mondta, ő még mindig bízik "a demokrata Orbán feltámadásában". Mások mellett felszólalt a rendezvényen Bauer Tamás korábbi SZDSZ-es képviselő és Kerék-Bárczi Szabolcs, az MDF korábbi szóvivője is.
 
Gyurcsány a rendezvény elején tudósítónk szerint a színpad melletti korlátnál beszélgetett az emberekkel, és autogramot is osztogatott. Egy osztrák, húszas éveiben járó férfi az [origo] érdeklődésére azt mondta: megkérdezte Gyurcsánytól, hogy meddig kell még várni Orbán leváltására. A fiatalember szerint Gyurcsány azt válaszolta neki, hogy most még nem lehet megtenni, meg kell várni 2014-et.
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr732832367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása