CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Iskolabezárások futószalagon

2011. május 13. 20:58 - Szerkesztő73

 Csepelen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolára lakat kerül.  A diákok távozása után, a kiürített termekre   a szomszédos polgármesteri hivatal vezetői teszik rá a kezüket. Irodákat alakítanak ki ott, ahol gyerekek tanulnak  - közli értesülését az eduline.hu, az oktatási ügyekkel foglalkozó szakportál.

A XXI. kerületi fideszes városvezetők nagy felháborodást keltett döntése megtalálta méltó társait a több, ugyancsak fideszes irányítású fővárosi kerületben és az ország jó néhány városában, településén.

Hiába biztatnak növekedő diáklétszámmal a következő évekre vonatkozó becslések, a zuglói önkormányzat mégis úgy döntött, hogy megszünteti a József Attila Általános Iskolát, a 142 tanulót – akiknek egy része tanulási és magatartási nehézségekkel küzd – a Telepes utcai Széchenyi István Általános Iskolába helyezik át. Egy márciusi képviselő-testületi határozat szerint ugyanis a kerület iskolái a jövőben kizárólag zuglói gyerekeket vehetnek fel, vagyis a jelenleginél kevesebb oktatási intézményt kell majd fenntartani.

Csepelen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolára kerül lakat. A négyszáz férőhelyes intézménynek jelenleg mindössze százharminc diákja van, az épület kihasználtsága alig ötven százalékos – a tanulókat a Lajtha László Általános Iskolába helyezik át, a tantermeket pedig nagy valószínűséggel önkormányzati irodákká alakítják.

Lakat kerül az V. kerület egyetlen gyógypedagógiai intézményére

Hiába tiltakoztak a szülők, az V. kerületben is eggyel kevesebb oktatási intézmény működik majd szeptembertől. Bár hivatalos döntés még nincs, az önkormányzat oktatási bizottsága már május 9-i ülésén úgy döntött, hogy augusztus 31-én megszűnik a Kormos István Általános Iskola. Egy február közepén kiadott dokumentum szerint a kerület azért nem akarja fenntartani Belváros-Lipótváros egyetlen gyógypedagógiai intézményét, mert – bár kihasználtsága 70 százalékos – a tanulóknak csak tíz százaléka él az V. kerületben.

 

A Kormos iskolának nem lesz jogutódja – nem lehet tudni tehát, hogy mi lesz szeptembertől az iskola enyhe fokban értelmi fogyatékos tanulóival. Az üresen maradó iskolaépületbe eddig a nevelési tanácsadó és pedagógiai szolgáltató központot akarták költöztetni, de ez mégsem fog megvalósulni – a bizottság ülésén nem hangzott el, hogy mit tervez az önkormányzat az épülettel.

Május 5-én békés demonstrációt tartottak az iskola előtt, amelyen több országgyűlési képviselő is kiállt az intézmény mellett, az önkormányzat mégis hajthatatlan. „Több indítványt is beadtunk, de érdemben nem álltak velünk szóba” – mondja Nagy László, a szülői munkaközösség elnöke. A tantestület úgy érzi, hogy az iskola bezárása nem feltétlenül pénzkérdés. „Az akarat hiányzik, hogy a Kormos tovább működhessen. Egy nagyon fontos társadalmi feladatra mond nemet az V. kerület” – magyarázza Pályi Attila igazgatóhelyettes, aki szerint a gyerekek sem akarnak másik iskolát, nekik ez az intézmény a második otthonuk. „Lottóznak, hogy meg tudják venni az iskolát a polgármestertől” – mondja a pedagógus.

Belváros-Lipótvárosban nem a Kormos az egyetlen iskola, amelyet azért akar bezárni az önkormányzat, mert kevés a kerületi tanulója. A Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium középiskolai részének jelenleg 302 diákja van, az önkormányzat mégis felszámolná az intézményt, mert a tanulók 88 százaléka nem az V. kerületben él.

Erzsébetvárosban áll a bál

A VII. kerületben hetek óta teljes a káosz. Az általános iskolai beiratkozási időszak után, április közepén döntött úgy az önkormányzat, hogy gazdasági okokból szeptembertől megszünteti a Janikovszky Éva Általános Iskolát és Gimnáziumot. A tervek szerint a Janikovszky diákjait a Baross Gábor Általános Iskola venné át, csakhogy az épületszárnyat, ahol a tanulókat elhelyeznék, jelenleg a Facultas Alapítvány középiskolája használja, amelynek nem áll szándékában elhagyni a telephelyet. A szülők látni szeretnék a hatástanulmányt, amely alapján a kerület egyik legjobb iskolájának bezárása mellett döntöttek, az önkormányzat azonban ezt eddig nem hozta nyilvánosságra. A Janikovszky iskola megszüntetésének tervéről és a szülők tiltakozásáról bővebben itt olvashatsz.

A Janikovszkyéhoz hasonló esetekre az ország más pontjain is van példa. Bonyhádon az Arany János Egységes Iskolát akarja bezárni az önkormányzat, holott az iskolában túljelentkezés van, az épületet pedig tavaly újították fel 20 millió forintért. A Völgységi Szülői Egyesület a Gyermekekért május 14-én demonstrációt szervez Budapesten a Janikovszky, az Arany János és két másik, hasonló helyzetben lévő intézmény, a kaposvári Toldi iskola, valamint a kistarcsai Flór Ferenc Egészségügyi Szakközépiskola és Gimnázium részvételével. A tüntetésen petíciót nyújtanak át Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek tiltakozásul a tervezett iskolabezárások ellen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr252901830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása