CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Álláshalmozó és jövedelemhabzsoló fideszes csepeli városvezetők „jutalomjátéka”

2011. október 26. 21:29 - Anzágo

„Csepel új vezetése, Németh Szilárd polgármester, Morovik Attila, Ábel Attila alpolgármesterek és magam is a törvény által adható legalacsonyabb fizetést vesszük fel…” - nyilatkozta Borbély Lénárd fideszes alpolgármester abban a cikkben, amelyben elképesztő valótlanságokat állított. Borbély Lénárd, olvasóinak pártállásától függetlenül, becsapja, ‑ fideszes kifejezéssel élve pofátlanul – átveri a csepelieket. Miközben elődei zsebében kotorászott, a magáéról megfeledkezett. De csak a nyilatkozatnál. Nem úgy a pénztárnál…
 
Borbély úr nyilatkozatában azt állítja, hogy a csepeli önkormányzat választások előtti vezetői 2002-2010 között 81.039.863 forint jutalmat vettek fel. A csepel.hu -n megjelent, "81 millió forintot fizettek ki Csepelen polgármesteri és alpolgármesteri jutalmakra" c. cikkben az alpolgármester úr szerint Tóth Mihály polgármester 16.779.000 forintot, Orosz Ferenc alpolgármester 36.774.080, Horváth Gyula alpolgármester 17.292.383, míg a 2002-2006 közötti időszakban alpolgármesterként dolgozó dr. Borsány György 7.732.000 forintot. Miközben - szerinte -, csökkent az önkormányzat vagyona és az új, Fidesz-KDNP-s önkormányzati vezetés egyéves munkájának köszönhető csak a "pénzügyi csődhelyzet" elkerülése. Borbély úr hangsúlyozza, hogy a jelenlegi vezetés tagjai jóval kevesebbet fizetést vesznek fel, mint a korábbi tisztségviselők, ráadásul jutalmat sem kértek vagy szavaztattak meg maguknak.
 
Borbély Lénárd alpolgármester, olvasóinak pártállásától függetlenül, becsapja, ‑ fideszes kifejezéssel élve pofátlanul – átveri a csepelieket, mert
 
1.      Zsonglőrködik a számokkal, miközben nyilvánvaló, hogy még összeadni sem tud Borbély alpolgármester. Azt nyilatkozta az önkormányzati honlap munkatársának, hogy az előző polgármester és az alpolgármesterek a 2002-2010 közötti időszakban összesen 81.039.863 forint jutalmat kaptak. Ha jól adom össze a négy tisztségviselőnek kifizetett összegeket, akkor a valós szám: 78.547.463 forint. Ez évente kb. 8,7 millió, egy főre számolva, kb. évi 2,175 millió forint. Azaz az előző időszak vezetői esetében a legalacsonyabb tisztségviselői éves bruttó kereset 26.3 %-a. Ugyanakkor a CSEVAK Zrt. októberben kinevezett új vezérigazgatójának éves prémiuma, az évi 5.760.000 forintos bruttó fizetésének 100 %-a.
 
2.      A 78,5 millióban benne vannak a 35 és 40 évi közszolgálati munkaviszony után járó, valamennyi köztisztviselőnek, törvényileg biztosított  jubileumi jutalmak is, amelyeket a tisztségviselők, de a köztisztviselők is, a munkában eltöltött évtizedeik után alanyi jogon megkaptak. A volt polgármester esetében ez például majdnem négy millió forint, amit nem kellett a testületnek jóváhagyni, mint egyébként minden jutalmat. A tisztesség – amelyet egyébként nem várok el az alpolgármester úrtól –, azt követelte volna, hogy ezek majdnem 12 millió forintot kitevő összegével csökkentsék az általuk helytelenül kiszámolt összeget, de legalább is, megemlítik.
 
 
3.      A végkielégítésekre utalni viszont már több mint tisztességtelen. Mert a háromhavi végkielégítés 98 %-át az említett urak visszafizették – a fülkeforradalom hevében elfogadott „törvény”-nek megfelelően.
 
4.      A korábbi tisztségviselők a polgármester irányításával négy cikluson keresztül dolgoztak a kerület fejlődéséért, irányították, a 2.500 főt foglalkoztató önkormányzatot. A 2006-2010 közötti időszakban, ahogy egy régebbi önkormányzati tájékoztatóban olvastam, több mint 20 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a kerületben. Ennek közel felét az ún. északi pénzből és az önkormányzat által elnyert pályázatokból biztosította az előző vezetés – olvasható a tájékoztatóban. A pénzügyi csődhelyzet veszélyére hivatkozni, mindiglehet. Németh Szilárd polgármester – állítólag még ellenzéki képviselőként –, például két cikluson át, riogatta ezzel a testületet. Most azonban, a költségvetésidei adatai szerint 2 milliárd forint kamatozik a bankokban, aminek nagy részét az elődök hagyták „örökségül”. /Lásd az ún. északi pénz felhasználásáról szóló tájékoztatókat, döntéseket./ Most csődről beszélni, amikor nyolc, Fideszesek által vezetett kerületnek magasabb az adósságállománya, s egyik polgármester sem foglalkozik „a pénzügyi csődhelyzet veszélyével”, akkor már nagyon kilóg a lóláb. A múltat megmásítani, a korábbi vezetőket bármi áron, a központ által irányított módszerekkel lejáratni szándékozó, Fideszes lóláb.
 
5.      Borbély úr azt állítja: ők négyen „jóval kevesebb” fizetést, illetményt „vesznek „fel”, mint elődeik. Arról viszont nem szól, hogy az előző vezetők 38 % személyi  jövedelem adót fizettek vissza a illetményük után a köznek, a jelenlegiek csak 16 %-ot. Emiatt magasabb a nettó fizetésük. Tovább gondolva: jóval többet „fizetnek” a csepeliek a négy tisztségviselő illetménye után, mint korábban. Például Németh Szilárdnak, bár kevesebb az illetménye, nettó, közpénzből fizetett jövedelme, mégis nagyobb, mint az előző polgármesteré volt. A számításnál természetesen nem vettem figyelembe országgyűlési képviselői és fővárosi közgyűlési tagságáért járó, további, több mint 1 millió forintos havi keresetét.
 
 
6.      Egyébként hagy ajánljam, tisztelettel Borbély úr figyelmébe, hogy fülkeforradalmi hevületét célszerű lenne először saját párttársai körében hasznosítani, és csak azt követően bírálni, kiszorítani más pártok képviselőit, mert egyébként hiteltelenné teszi saját magát. Ezért például, szólhatna közvetlen főnökének, Németh Szilárdnak, hogy ami sok, az sok. Bizony nagyon sok neki a három munkahelyével kapcsolatos feladat. A több mint 1,6 milliós havi kereset után végzett munkáját ugyanis sokan keveslik. Nem vesz részt – sokszor ígérete ellenére sem –, a csepeli önkormányzati és más programokon, mondják. Vagy például, hívja fel a legtöbb adóssággal rendelkező Hódmezővásárhely Fideszes polgármesterét, adósságuk csökkentésére. Nem, azt azért mégse. Hiszen Ő a Fidesz parlamenti frakciójának nagyhatalmú vezetője, s nem akarom veszélynek kitenni az alpolgármester urat. Maradok inkább a nagyadósok sorában csak 14. helyen álló Debrecennél. Mondja el Kósa úrnak, hogy a városi önkormányzat az ő irányítása alatt, egy lakosra számolva, több mint 110 ezer forint adósságot halmozott fel a 2010-es év végére, ami közel kétszerese a csepeli adósságnak. Miközben ő és tisztségviselő társai 104,5 millió jutalmat vettek fel, s akkor, a könnyebbség kedvéért én sem „számolom hozzá a járulékokat”.
 

7.      Jobb lenne azonban, ha a számos bűvészkedés és számtalan hazudozás helyett Borbély úr és társasága végre a kerület fejlesztésével foglalkozna. Akkor talán volna a munkájuknak valamilyen látszata, esetleg még Csepel is fejlődne. A csepeliek adójából, közpénzből ezért kapják a fizetésüket. Azt a jövedelmet, amelyről Borbély Lénárd így beszélt: „Csepel új vezetése, Németh Szilárd polgármester, Morovik Attila, Ábel Attila alpolgármesterek és magam is a törvény által adható legalacsonyabb fizetést vesszük fel…” Saját vagyonnyilatkozatuk alapján ez a „a törvény által adható legalacsonyabb fizetés” Németh Szilárdnál 1 millió 644 ezer 262 forint, Borbély Lénárdnál 1 millió 141 ezer 68 forint, Ábel Attilánál 561 ezer 300 forint, Morovik Attilánál szintén 561 ezer 300 forint volt szeptemberben. Négyen együtt összesen 3 millió 907 ezer 652 forintot vettek fel.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr573332324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása