CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Valóban nem lesz ingatlanadó?

2011. november 14. 07:04 - Szerkesztő73

Egyre többet lehet olvasni, hallani az ingatlanadóról. A Matolcsy György által, még október közepén benyújtott adócsomag szerint, 2012-től „…a forgalmi érték 3 százalékára emelkedhet a települések által kivetett ingatlanadó.” Lázár János és Rogán Antal, a két leginkább eladósodott település fideszes polgármesterei – talán nem véletlenül –, ezt keményen  bírálták. Micsoda dolog, hogy a fülkeforradalom időszakában egyesek korlátozni merik a helyi „önkormányzatok adókivetési szabadságát.” Hát csak nem képzelik? Az ingatlantulajdonosok miatt adósodott el településük, az ország, miattuk kell többfrontos harcot vívni ország-világ ellen, akkor most fizessenek. Meg egyébként őket még nem is sarcolták meg.

Legalábbis ingatlanadóval.  A mindenhez értő törvény-gyáros, ötödik kerületi polgármester azonnal módosító javaslattal élt: töröljék el a 3 százalékos limitet.

Már-már minden eldőlni látszott, amikor a héten az ország Kedves Vezetője közölte: „hallani sem akar az ingatlanadóról.” Gyorsan menteni kellett, amit menteni lehet. Rogán vissza is vonta a 3 százalékos limit növelésére vonatkozó módosítóját.  Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője meg – szokásához híven –, azonnal rákent mindent az MSZP-re. Bejelentette: „…sem a kormány, sem a Fidesz-frakció nem támogatja az ingatlanadót, amelyet az MSZP szeretne kiharcolni, ezért terjesztett rémhíreket.” Ők írták bele Matolcsy György teljesen önállóan gondolkodó, a gazdasági háborút előkészítő nemzetgazdasági miniszter előterjesztésébe – titkosszolgálati eszközökkel –, azt a fránya mondatot. Ők adták a két szegény települési polgármester szájába, hogy „el kell törölni a 3 százalékos limitet”. Felháborító! Budai azonnal indítson ellenük eljárást, majd a főügyészségi fő- és alnyomozók bizonyítsák rájuk legfőbb bűnüket, a rémhírterjesztést. Mielőbb láncra velük! Kalodát rájuk! Azért pedig, hogy így „megvezették” a kormány, a Fidesz-frakció meghatározó tagjait, a Semjén szórjon rájuk átkot!

Így már csak néhány kérdésre kellene az ingatlantulajdonosoknak választ kapni:

- mikor veszik ki és kiveszik-e egyáltalán Matolcsy eredeti előterjesztéséből a még „élő” 3 százalékos javaslatot?

- Vajon a törvény végszavazásánál, az utolsó pillanatban, milyen fideszes módosító indítványok várhatók? Lehet, hogy a limithatárt eltörölni szándékozók – mint ahogy korábban is –, csak látszólag vonultak vissza?

- Hogyan fognak szavazni a kormány és a Fidesz-frakció tagjai, akik Selmeczi szerint „nem támogatják az ingatlanadót”?

- Miért nem szól senki arról, hogy az önkormányzatok jelenleg is kivethetnek ingatlanadót? Több, főleg fideszes irányítású önkormányzat ezt meg is teszi.

- A hazai önkormányzatok állami támogatása – a gazdasági, szociális válság növekedése mellett –, jövőre olyan  mértékben csökken, hogy az önkormányzatoknak nem lesz „más bevételi forrásuk”, mint az  ingatlanadó általánossá tétele.

Végül: bevallom, a címben feltett kérdésre (Valóban nem lesz ingatlanadó?) nem tudok válaszolni. Lehet, hogy az olvasónak sem tudtam segíteni az eligazodásban. Azt tudom, hogyha bevezetik, akkor – a „kilakoltatásra váró” József Attilával együtt – ismét elmondhatjuk: hazánk a három millió koldus országa. A kérdés tehát nem söpörhető le az asztalról. Közös asztalunkról. Ez viszont felveti az egyre inkább felerősödő igényt: fülkeforradalmi nagyképűség, hevület, hazugságok nélkül, közösen kellene már döntenünk közös dolgainkról.

                                                                                              vox 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr93375813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása