CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nagy József nyílt levelet írt a Munkásotthonról Németh Szilárdnak

2012. január 03. 22:40 - csú

A múlt év végén Vörös Csepel címmel a XXI. kerületi önkormányzat fideszes irányítói egy kiadványt tettek közzé. A mű szerkesztője, kiadója, létrehozói a korábbi szocialista vezetés időszakáról tesznek olyan állításokat, amelyekről úgy gondolják, hogy azokkal besározhatják elődeiket.

Nagy József, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány kuratóriumának elnöke (évtizedek óta a Munkásotthon sikeres igazgatója) a kiadvány néhány megállapításával kapcsolatban nyílt levelet írt Németh Szilárd XXI. kerületi polgármesternek. A levelet, amelynek eredetije a Munkásotthon honlapján olvasható, szó szerint közöljük:

 Tisztelt Polgármester úr!

Egy kedves látogatónk hozta be a művelődési házunkba a Vörös Csepel c. könyvet, melyben a Csepeli Munkásotthon Alapítványról is olvashatunk egy fejezetben. Szerencsés lett volna, ha a könyv összeállítása során megkérdeztek volna minket, szívesen adtunk volna választ alapítványunkat érintő ügyekben. Mivel ez nem történt meg, ezért az alábbiakban jelezzük észrevételeinket az írással kapcsolatban.

 Vörös Csepel 72. oldal - Kultúra és pártmunka:

A Csepeli Munkásotthon egészen a rendszerváltásig köztulajdonban volt"

1920-tól 1945-ig Munkásotthon Szövetkezet működteti a házat.

l946-tól 1968-ig Csepel Vas és Fémművek működteti (1962-68 között újjáépíti és bővíti)

1969-től a Magyar Állam tulajdonába kerül - kezelője a Csepel Vas és Fémművek

1989-től 1991-ig Csepel Művek Kommunális Közös Vállalat tulajdonába kerül

1992-től a Csepeli Munkásotthon Alapítvány tulajdonában van az ingatlan

Az 1994-től 2010-ig terjedő időben évente Közművelődési Megállapodást kötöttünk a helyi önkormányzattal.

 Sajnos az új városvezetés nem kötött Támogatási megállapodást Alapítványunkkal, nem támogatja anyagilag az itt folyó szakmai munkát.

 „a Csepel SC Podolák György, a Munkásotthon Avarkeszi Dezső ellenőrzése alá került. "

 A Csepeli Munkásotthon politikamentes művelődési ház. Sohasem volt sem Avarkeszi Dezső, sem más politikus ellenőrzése alatt.

Dr. Avarkeszi Dezső néhány éven át az alapítvány kuratóriumának tagja volt és becsületesen dolgozott. Államtitkárrá történt kinevezése után -  összeférhetetlenség okán mondott le kuratóriumi tagságáról.

Az elmúlt 21 évben a kuratórium tagjai Végzett munkájukért az alapítvány részéről díjazásban nem részesültek.

 Vörös Csepel 72-74. oldal „Például éppen úgy nem volt terembérlésre egységes árszabás, mint a Csevaknak vagy az iskolák tornatermeinek és a csepeli kultúrházaknak. "

 A Csepeli Munkásotthonban volt és jelenleg is van egységes terembérleti árszabás - gazdasági csoportunk a különféle tárgyalásokon ezt alkalmazza. A terembérlés nem szerelem, hanem a bérbeadó és a bérlő részéről létrejövő megállapodás.

Minden megállapodás során figyelembe vesszük, hogy a bérlő mely teremben, milyen időtartamban, milyen szolgáltatást kap.

A Csepeli Munkásotthonban nincs kevésbé és nagyon szeretett látogató, illetve ügyfél, mert mi így nem tudunk és nem is szeretnénk dolgozni.

Minden partnerünket megbecsüljük és úgy dolgozunk, hogy legközelebb is művelődési házunkat válassza rendezvénye helyszínéül.

A könyvben szereplő számlákról:

2011. február 1-jei, Dr. Avarkeszi Dezső által fizetett rendezvény NEM a rendezvényteremben, hanem a II. emelet 204-es előadóteremben lett megtartva, ezért fizettek ők 8 ezer Ft-ot, csakúgy, mint hasonló időtartamú rendezvények esetében bármely bérlő.

A március 23-i lakossági fórum a rendezvényteremben lett megtartva, ahol Vitányi Iván a hazai közművelődés kiemelkedő személyisége volt a vendég.

Úgy ítéltük meg, ha Csepelt megtiszteli a Közművelődési Törvény „atyja” kapjon kiemelt kedvezményt a bérleti díjból. Megjegyzem, hogy jótékony célú vagy egyházi rendezvényekre, illetve sportegyesületek kérésére több esetben adtunk kiemelt kedvezményt, de néhány esetben ingyenesen is fogadtunk be rendezvényeket.

A könyvben említett baloldali párt (de más pártok is) az elmúlt években számos esetben bérelte nemcsak a rendezvény, de a színháztermünket is és mindig megfizette határidőben a bérleti díjat. Az évek során emelkedtek a bérleti díjak, ez természetes, de így volt ez a szolgáltatások és termékértékesítések bármely területén. Az utóbbi két évben, a nehéz gazdasági környezetre tekintettel díjainkon nem emeltünk.

A könyv 73. oldalán leírtak szerint: „A Csepeli Munkásotthon 2009-ben ugyanezért a teremért a Fidesztől már 40 000 forintot kért. De csak a Fidesztől. "

Ezen állítás teljes mértékben eltér az igazságtól. Nyilvántartásaink, bizonylataink alapján abban az évben (2009) a Fidesz összesen 4 alkalommal bérelte a rendezvénytermet, ebből egy alkalommal 35 000 forintért, három alkalommal, alkalmanként 40 000 forintért. Az MSZP összesen öt alkalommal bérelte a termet egy alkalommal 30 000 forintért, négy alkalommal, alkalmanként 40 000 forintért.

A mai kormánypárt prominens személyiségei - még ellenzékben - az elmúlt években egymásnak adták a kilincset a Munkásotthonban és egyáltalán nem tapasztalhattak kiszorító politikát.

A politikai diszkriminációt, illetve gátlástalan rendszerek kifejezést határozottan visszautasítjuk!

A Csepeli Munkásotthon munkatársai a megkötött szerződésekben foglalt szolgáltatásokat mindig biztosítják, pénzügyi bizonylataink, szerződéseink több évre visszamenőleg dokumentálva Vannak.

Elmondhatjuk, hogy ma nemcsak budapesti kerületekből, de az agglomerációból is számos gazdasági társaság, illetve intézmény keresi fel művelődési házunkat és bérlik termeinket rendezvényeinkre.

Vörös Csepel 75. oldal." „ Offshore cégek hálójában: Alapítót" jogok kérdése

2011-ben az egykori 10 alapító Vállalatból még két csepeli cégnek élt az alapítói joga a Csepeli Munkásotthon Alapítvány vonatkozásában.

A Siemens Transzformátorgyár ez év őszén átadta az alapítói jogát a Csepp Tv Kft-nek.

A másik Vállalat, akinek él az alapítói joga a Csepeli Fémmű Rt és nem a Vasmű, ami a könyvben szerepel.

Megnyugtatásul jelezzük, hogy a megszűnt csepeli vállalatok alapítói jogait - a cégek megszűnése nem Vitte a sírba, hanem a Magyar Államé lett és a Fővárosi Bíróság hatáskörébe került.

Tisztelt Polgármester úr!

Munkatársaimmal együtt mindig azért dolgoztam, hogy a Csepeli Munkásotthon neves művelődési ház legyen.

Széleskörű kapcsolatrendszert ápolunk, nyitott művelődési házként működünk a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének tagintézményeként. A tartalmi munka mellett minden évben jelentős összegeket fordítottunk az épület felújítására. A színházterem felújítása mellett a négy épületben kialakított 129 helyiségünk funkciójának megfelelően működik ma is.

2010-ben a 2-es számú főbejáratunknál a mozgássérültek számára liftet telepítettünk - idén pedig hozzáláttunk a színházi előtér felújításához a Fővárosi Önkormányzat pályázati támogatásával a neves építész szakember Siklós Mária és a belsőépítész Schinagl Gábor tervei alapján.

Értéknek tartjuk az intézményi autonómiát, ugyanakkor szeretnénk együttműködni a helyi önkormányzattal a csepeli lakosok érdekében.

Az együttműködést a kölcsönös tisztelet, a megbecsülés és a bizalom alapján kívánjuk Végezni. Végezetül kérem, találják meg annak a módját, hogy a helyreigazításokat megtegyék és eljuttassák a könyv olvasóihoz! Tájékoztatásul közöljük, hogy levelünket lehetőségeink szerint nyilvánosságra hozzuk.

 

Budapest, 2011. december 21.

                                                                                Nagy József

                                                                 Csepeli Munkásotthon Alapítvány

                                                                            kuratóriumának elnöke

 

Forrás: Csepeli Munkásotthon: 

http://csepelimunkasotthon.hu/Peterspictures%202011.12/Level%20polgarmesternek.pdf 

 

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr703517851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szenteczky 2012.01.04. 09:19:09

Tiszta, őszinte hang - nagy kincs ez manapság a (csepeli) közéletben! De biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó!

mesztic 2012.01.04. 22:25:15

@Szenteczky: Várom a folytatást. Itt a Csepel újságban. Remélem, a szerkesztőség sem hagyja abba. Szerintem Nagy József írása sok embert ébresztett rá, hogy a hazugságokat, a rágalmakat nem szabad eltűrni.

Blogger100 2012.01.05. 17:34:03

"A Csepeli Munkásotthonban volt és jelenleg is van egységes terembérleti árszabás - gazdasági csoportunk a különféle tárgyalásokon ezt alkalmazza. A terembérlés nem szerelem, hanem a bérbeadó és a bérlő részéről létrejövő megállapodás."
...
"A március 23-i lakossági fórum a rendezvényteremben lett megtartva, ahol Vitányi Iván a hazai közművelődés kiemelkedő személyisége volt a vendég.
Úgy ítéltük meg, ha Csepelt megtiszteli a Közművelődési Törvény „atyja” kapjon kiemelt kedvezményt a bérleti díjból."

Tényleg egységes az árszabás. :D

mesztic 2012.01.06. 10:49:53

Nagy Józsefnek és munkatársainak a tisztességéhez nem fér kétség. Nagy József érvei nevetségessé tették Németh Szilárd és Ábel Attila erőlködését. Jól írja a CSÚ: Á.A és NSZ ebbe a műbalhéba a nagy erőlködéstől belevörösödött.

sóhegy049 2012.01.07. 22:28:52

Ebben a posztban ezen az oldalon és a hírhedten is az a dráma, hogy meg kellett írni! :-(
Mégpedig azért, mert egy szutykos bérleti díj számlán megy a hiszti? Tárgyévet tekintve, meg 3 éves a történet? :-) Szánalmas a könyv, szánalmas a kerületi vezetés, szánalmas az egész párt. Ennyire nem gondoltam, hogy van dolguk lent. Már azon gondolkodtam, hogy Ábel Attilának feladom a 32.000,- Ft-ot és beküldöm a teljes témát az ATV-nek! :-)
süti beállítások módosítása