CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hamisságok a Csepeli Zeneiskola vezetői pályázata körül, erősödő aggodalmak, újabb tiltakozások

2012. április 23. 00:03 - csú

Újra vészjelzések érkeztek szerkesztőségünkbe Csepel első zeneiskolájából. Most  vezetői pályázattal támadnak az aggódók ellenfelei. December közepén megnyertek egy nagy csatát a 70 éves  intézmény megőrzéséért küzdő pedagógusok és szülők: a fideszes városvezetők meghátráltak, az utolsó pillanat után ugyan, de levették a decemberi képviselő-testületi ülés napirendjéről a zeneiskola megszüntetését célzó  előterjesztést. Az interneten a győztes ütközet szervezői akkor ezt írták: "Csoportunk remélhetőleg hosszú időre bebábozódhat, hiszen a kitűzött célunkat elértük, úgyhogy már nincsen más dolgunk, mint némán örködni az elért eredmények felett. Mielőtt elnémulunk, még szeretnénk utoljára köszönetet mondani és gratulálni mindenkinek aki az ügyünket segítette."

A karácsony előtti örömnek gyorsan vége lett. A győzelem után menetrendszerűen jött a gazdasági ellenőrzés a zeneiskolába. És most a vezetői pályáztatás anomáliái miatt a némaságnak is vége. Ismét jajkiáltásokat hallunk azoktól, akik a nagy múltú Csepeli Zeneiskoláért, a Fasangért aggódnak. Lapunkban közreadjuk a két vezetői pályázatot. Az önkormányzati zeneiskola jelenlegi igazgatója, Miskolciné Hajtun Zsuzsa így foglalta össze terveit. Balogh Gábor, aki jelenleg a magánkézben levő  csepeli Egressy Béni Zeneiskolát irányítja, szintén pályázik az önkormányzati zenei intézmény vezetésére.

További információk a Fasang zeneiskola honlapján és a facebook-on szerveződő iskolavédő közösségnél. 

A tiltakozók részletes összefoglalója a folytatásban olvasható:

ÖSSZEFOGLALÓ A FASANG ÁRPAD ZENEISKOLA HELYZETÉRŐL 2012. április (A tiltakozók álláspontja)
 
Magyarország fővárosában, Budapest XXI. kerületében van egy kitűnően működő 70 éves zeneiskola, a Fasang Árpád Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, amely 2011 decemberétől igen válságos helyzetbe került. Az önkormányzati fenntartású intézményt meg akarták szüntetni, eltörölve ezzel múltját, jelenét és jövőjét. Miután a felmerülő problémák mögött elsősorban egyetlen ember szándékai húzódnak meg, elengedhetetlen az előzmények ismerete.
 
Balogh Gábor, a B&G Zeneművészeti Közhasznú Társaság (1213 Budapest, Hollandi u. l.) vezetője 2007-ben meg szerette volna szerezni a Budapest XX. kerületi (a pesterzsébeti) önkormányzati fenntartású zeneiskolát. A privatizációról az akkori XX. kerületi alpolgármesterre! Komoróczy Lászlóval tárgyalt 2007. 0309-től 2007.10.03-ig úgy, hogy a tantestület, a szülök és az önkormányzati képviselők semmiről sem Földesi Gyula, akkor ellenzéki Fideszes képviselő tényfeltáró tevékenysége révén hiúsult meg ez a terv.
. Amikor az iskola, a KÉT és az Országos Zeneművészeti Szakszervezet képviselője az ügyben megbeszélést folytatott Balogh Gáborral „nyilvánvalóvá vált; hagy a csepeli (B&G Zeneművészeti) Kht. igazgatója szinte semmilyen tájékoztatást nem tudott adni a saját iskolájáról, és szakmailag is hiteltelennek tűnt.”

. Bár a XX- kerületi Oktatási Osztály vezette hivatalos szavazáson 53 szavazatból kettő kivételével mindenki az iskola megmaradása mellett döntött, Komoróczy László akkori MSZP-s alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy „az MSZP frakció 1994 óta többségben van és úgyis az van, amit ők döntenek.”

Végül a XX. kerületi zeneiskola akkor megmenekült Balogh Gábor privatizációjától, amelynek során a Közoktatási megállapodás-tervezet szerint (2007.06.10.) az intézmény épületei és infrastruktúrája tulajdonjogának megtartása mellett a hangszerek, kották és eszközök névleges egyforintos áron kerültek volna átadásra a B&G Zeneművészeti Közhasznú Társaság részére.

. 2011. november 30-án Miskolci Józsefné igazgató közölte a megdöbbentő hírt a Budapest XXI. kerületi csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tantestületével, mely szerint „az Intézmény 2012. augusztus 31.-vel jogutód nélkül megszűnik, az iskola épületét más célra fogja hasznosítani az Önkormányzat, a tanulókat és a tanárokat pedig a Balogh Gábor által vezetett, a B&G Zeneművészeti Közhasznú Társaság által fenntartott Egressy Béni Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium veszi át úgy, hogy saját elbírálása szerint szerződteti vagy nem szerződteti a megszűnő iskolánál véglegesített közalkalmazotti státusszal rendelkező tanárokat, ha szakmailag és emberileg megfelelnek elvárásainak”. Mindezeket a fenntartó Bp. XXI. ker. Csepel Önkormányzata szóban közölte Miskolci Józsefné igazgatóval.

2011. december 5-én ll órakor fogadott engem feleségemmel együtt Morovik Attila Alpolgármester Úr, akinek a megszüntetés tervével kapcsolatos előre, kézzel leírt véleményemet olvastam fel, melyet ő másolásra elkért. Ugyanazon a napon 14 órakor volt a Fasang Árpád Zeneiskolában az a Tantestületi értekezlet ahol Tóth János, az Önkormányzat Oktatási Ágazatvezetője is jelen volt. Az értekezleten a fent említett véleményemet felolvastam, melyet egyöntetű tetszéssel fogadott a Tantestület és amelynek másolatát átadtam Tóth János Ágazatvezető Úrnak is.

2011. december 8-án délben személyesen vittem el Németh Szilárd Bp. XXI. kerületi Polgármester Úr, Morovik Attila alpolgármester Úr és Tóth János Ágazatvesztő Úr titkárságára leveleimet.

2011. december 8-án Németh Szilárd Polgármester Úr Közmeghallgatást tartott a XXI. kerület lakossága részére a Királyerdei Művelődési Ház nagytermében. A Közmeghallgatás végül 17,00-21,30-íg tartott, amelyet kb. 65%-ban a Fasang Árpád Zeneiskola tervezett megszüntetésével kapcsolatos felszólalások töltötték ki. Az iskola további működése mellett felszólaltak az iskola tanárai, a növendékek szülei, volt növendékek, akik időközben jelentős zeneművészekké váltak. Polgármester Úr megerősítette, hogy 2011. december 15-én az Önkormányzat Képviselőtestülete arról fog dönteni, hogy a Fasang Árpád Zeneiskola megszűnésével kapcsolatos ügyekben felhatalmazást adjon-e Morovik Attila Alpolgármester Úrnak. A Közmeghallgatáson részt vett Balogh Gábor is, aki a számtalan felszólalást végighallgatta, de ő maga egyetlen egyszer sem szólalt fel. A Polgármester Úr elmondta azt is, hogy ha tudta volna hogy ilyen mértékű lesz az „érdeklődés a Fasang Árpád Zeneiskola iránt, akkor erre a témára külön Közmeghallgatást szervezett volna.

. A Csepeli Hírmondó című XXI. kerületi önkormányzati újságban a Közmeghallgatásról részletes beszámolót olvashattak a csepeli, lakosok. A Fasang Árpád Zeneiskolával kapcsolatos felszólalások és Polgármester úr válaszai azonban teljes egészében kimaradtak a beszámolóból. A beszámolót olvasva úgy tűnhet bárkinek aki nem volt jelen, mintha a Fasang Árpád Zeneiskola megszűntetésének tervét ellenző felszólalások a Közmeghallgatáson el sem hangzanak volna. A kerület lakossága így arról sem értesült, hogy ilyen megszüntetési terv létezik és ezt nagyon sokan ellenzik.

. Ez a helyi önkormányzati sajtó részéről súlyos mulasztás, hiszen alapvető kötelesség lett volna az olvasók - az igazságnak megfelelő tájékoztatása. Ez annál inkább rendkívül sajnálatos, hiszen Magyarország Fidesz-KDNP vezetése hangsúlyozottan kiáll a sajtószabadság és az objektív tájékoztatás mellett.

.A Fasang Árpád Zeneiskola tanulóinak szülei eközben Tiltakozást szerveztek a Zeneiskola megszüntetése ellen a Csepeli Önkormányzat elé 2011.l 2. l4-én 16 órára, amelyre a szükséges hatósági engedélyeket is beszerezték.

.20I l. december 13-án l6.30-kor telefon- értesítést kaptam Németh Szilárd Polgármester Úr títkárnőjétőL hogy Polgármester Úr most vár a Parlamentben egy megbeszélésre. Sajnos ennek a kérésnek nem tudtam eleget tenni a 18 órakor kezdődő zeneiskolai hangversenyen való halaszthatatlan közreműködésem miatt.

2011. december 13-án 17 órakor Morovik Attila Alpolgármester Úr közölte az örvendetes hírt Miskolci Józsefné igazgatóval és velem irodájában: „Polgármester Úr úgy döntött, hogy a Fasang Árpád Zeneiskola a jövőben is változatlan formában és módon működhet tovább és a 2011. december 15-re az Önkormányzati Testületi Ülésre a Zeneiskolával kapcsolatosan kiírt napirendi pontot töröltette”.

Miután a Tiltakozást a Zeneiskola tanulóinak szülei szervezték, ezért csupán arra kérhette Őket a Fasang Árpád Zeneiskola vezetősége, hogy tekintettel a megváltozott körülményekre legyen ez az esemény egy zenés hálaadás a Zeneiskola megmaradásáért. Az esemény örömteli hangulatban zajlott le 14-én délután Ábel Attila Alpolgármester Úr jelenlétében.

A 2011 december 15-i Önkormányzati Testületi Ülésen nem törölték a kérdéses napirendi pontot, de Végül 38. pontként az ülés vége felé ez mégis megtörtént.

Ettől függetlenül a Zeneiskola vezetősége már 2011. december 14-én köszönő leveleket küldött Polgármester Úrnak, Morovik Attila Alpolgármester Úrnak és Tóth János Ágazatvezető Úrnak.

Időközben Bp. XXI. ker. Csepel Önkormányzata felkérte Dr. Szántó Tamást, hogy készítsen Átvilágítást a Fasang Árpád Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény gazdálkodásáról, mely 2012. februárjában készült el.

Bp. XXI. ker. Csepel Önkormányzata 2012. február 21-én pályázatot irt ki a Fasang Árpád Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatói állására 2012. március 22-i beadási határidővel, miután a hivatalban lévő igazgató megbízatása 2012. O7.31- vel lejár.

2012. február 22-én Bp. XXI. ker. Csepel Önkormányzata illetékes tisztviselői jelenlétében a Fasang Árpád Zeneiskola Tantestületi Értekezlete megválasztotta az Előkészítő Bizottságot az igazgató-választás lebonyolítására, melynek elnökévé engem választottak.

2012. március 8-án Miskolci Józsefné a Fasang Árpád AMI igazgatója értekezletet hívott össze az igazgató-helyettesek, a tanszékvezetők, a Közalkalmazotti Tanács és az Előkészítő Bizottság részére, amelyen megvitattuk a Dr. Szántó Tamás által készített Átvilágítást és a véleményünket 2012. március 19-i dátummal írásba foglaltuk. 10. sz. Melléklet: Vélemény a Fasang Árpád AMI gazdálkodásának 2012 februárjában Dr. Szántó Tamás által készített Átvilágításáról.

Dr. Szántó Tamás Átvilágításának célja az volt, hogy értékelje az Intézmény gazdálkodását. Véleményünk szerint azonban „ ennek az értékelésnek semmiképpen nem lehet kiterjednie pedagógiai, zenepedagógiai és zeneművészeti kérdésekre, mivel a szerző nem rendelkezik az erre vonatkozó kompetenciákkal”. „Az Átvilágítás szakmai kompetenciák nélkül a gazdasági szempontok egyoldalú és önkényes kiterjesztésével olyan torz képet fest a Fasang Árpád zeneiskoláról, amelyben az értékek zömében értéktelenséggé válnak”. (10. sz. melléklet)

A Bp. XXI. ker. csepeli Fasang Árpád AMI igazgatói állására kiírt pályázatra két pályázat érkezett. Az egyik a jelenlegi igazgató, Miskolci Józsefné pályázata, aki húsz éve vezeti sikeresen az Intézményt.

. A másik pályázó Balogh Gábor a B&G Zeneművészeti Közhasznú Társaság által fenntartott Egressy Béni Alapfokú Művészetoktatási intézmény, Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium igazgatója és a Vienna Conservatóríum főigazgatója.

.Miskolci Józsefné pályázatában többek között ír a szakmai eredményekről, amelyeket egy hosszú évek alatt összekovácsolódott tantestülettel sikerült elérnie, demokratikus vezetési stílussal és a példaadás erejével. Ír a rengeteg díjról, amelyeket a növendékek nyertek a versenyeken, és említi azokat a növendékeket is akikből híres zeneművészek váltak. . Balogh Gábor a Fasang Árpád Zeneiskola által elért összes eredményeket úgy említi mint elérendő céljait amelyeket majd az igazgatása alatt meg szeretne valósítani. .Úgy beszél a Fasang Árpád AMI-ről, amelynek igazgatója szeretne lenni mint saját intézményéről. Pályázatában gyakran használja az „iskolánk“ kifejezést. "Talán fel sem merül benne. hogy ő egy pályázó és „még“ nem igazgatója annak az intézménynek, ahová pályázatot nyújtott be.

Fasang Árpád AMI növendékei által elért verseny-eredményeket úgy közöl pályázatában, mintha máris büszke lehetne arra amit nem ő ért el. Az Intézmény Minősítésével kapcsolatban is ez írja: „iskolánk kiválóra minősített művészetoktatási intézmény". .Balogh Gábor így ír pályázatában: „iskolánkban az alábbi csoportokat és szervezeteket kívánom működtetni”. Ezután felsorolja az Fasang Árpád Zeneiskolában már hosszú évek óta kitűnően működő együtteseket és zenekarokat, mint az ő általa megvalósítandó jövőbeni célokat.

Azok után, ami történt a Bp. XX. kerületi zeneiskolával 2007-ben, ami 2011 decemberében történt a Bp. XXI. kerületi Fasang Árpád Zeneiskolával és mindazok után amit szeretett volna az itt leírtak szerint elérni ezen intézményekkel Balogh Gábor, úgy érzem abszurdum az, amit igazgatói pályázata utolsó oldalán leírt: „Szeretném megőrizni a Fasang Árpád zeneiskolát, hogy ne olvadjon be más zeneoktatási intézménybe, megtartva jelenlegi helyét és szerepét”.

Miután Balogh Gábor 2007-ben be akarta olvasztani az Egressy Béni nevét viselő intézményébe a XX. kerületi zeneiskolát, majd 2011-ben a mi XXI. kerületi Fasang Árpád Zeneiskolánkat akarta jogutód nélkül megszüntettetni és beolvasztani magán cégébe, teljesen nyilvánvaló, hogy ő az egyetlen ember, akinek erre az igazgatói pályázatra etikailag lehetetlen lett volna pályázatot beadni.

.Ennek ellenére Balogh Gábor hivatalosan megpályázta annak a Fasang Árpád Zeneiskolának az igazgatói állását amelyet nem sikerült 2011 decemberében jogutód nélkül megszüntettetnie és cégébe beolvasztania. .Balogh Gábor pályázatából az derül ki, hogy az előzmények után nincsenek etikai gondjai, sőt mindazokat az eredményeket, amelyeket mások hosszú évek alatt elértek, szeretné mihamarabb a magáénak tudni.

Az reális gondja lehet a Fasang Árpád Zeneiskolát fenntartó Bp. XXI. kerület Csepel Önkormányzatnak hogy nincs elég pénze az AMI finanszírozására, azonban ezt már 2011 decemberében megbeszéltük a Közmeghallgatáson, amikor kértem egyik hozzászólásomban a jelenlevő Képviselő-testület tagjait, hogy „ne mentsenek meg minket az Államtól”, főleg ne úgy hogy egy magán Kht-nek adják át az állami vagyont, miközben ez a Kht. semmilyen reális biztosítékot nem tud adni a 70 éve fennálló értékek méltó megőrzésére és továbbfejlesztésére.
 

 
 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr24466546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.05.08. 14:25:38

És én most akartam beiratni a fiamat zongorázni...
süti beállítások módosítása