CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli találkozások Kádárral

2012. június 03. 11:31 - csú

"Az igazi nosztalgiát, a Kádár János nevével fémjelzett rendszerhez azok a mai hatalmasságok építik ki, akik a pompában és gazdagságban tobzódva észre sem veszik azokat, akik a kényszer következtében a létminimum környékén kel, hogy éljenek. Az urak véleményét hallottuk: 'akinek nincs semmije, annyit is ér!' ...A külföld, a legtöbb fiatalnak a menekülést jelenti! Menekülést a munkanélküliség, az előítéletesség elől. Menekülést a létbiztonságba és az egzisztenciális megalapozottság felé...Magyarország, egy visszahúzódó, lemaradó spirálba került. A történelmi politikai és gazdasági tradíciónak a nyílt és reális elemzése nem valósult meg. Egy-egy kiragadott példára alapozva, buta és egyoldalú és tendenciózus módon történik a szocialista rendszer elemzése. Az akkori lehetőségeket, a mai ideák, és nem az akkori körülmények tükrében mutatják a bírálók. Csoda, hogy folyamatosan öngólt rúgnak?" - teszi fel a kérdés blogbejegyzésében Horváth Gyula, akinek írását a következőkben olvashatják:

 Kádár

Kádár János száz éve született Fiumében! 
Egy olyan emberről van szó, aki a mai magyar közéletre még mindig komoly hatással van. 
A leginkább az ellentmondásosság jellemző rá! Ez az ellentmondásosság az ember életére és a hozzá kapcsolódó mai viszonyrendszerre is elmondható. 

Arról van ugyanis szó, hogy a mai politikában azoknál érzékelni leginkább a Kádárra jellemző, politikai nosztalgia gyakorlati megnyilvánulását, akik szavaikban a leginkább elhatárolódnak tőle. Azok között viszont, akiket jogutódainak, pártja örököseinek tartanak, a tartalmat illetően a legnagyobb az eltérés a kádári politikai irányvonaltól. Ez azonban nem Kádár bűne! 
A félrevezetésre és a hatalom megragadásának mindenáron való megszerzésére irányuló folyamat nem a múlt ezen időszakából merít. Ez a ma hatalmi elitjének az erkölcsöktől megszabadult tobzódása csupán. 

Érdekes megfigyelni, hogy Kádárról, a nemzet minden korosztályának van véleménye. 
Az is különleges, hogy ezek a vélemények mennyire más súlypontokat emelnek ki. 
A nagy generációnak mondott ötvenes, hatvanas emberek között is csupán az a szilárd kapocs, hogy átélt gyakorlati tapasztalatuk van erről az időszakról. Mivel magam is ebbe a körbe tartozom élményeim hasonlóak. Talán annyiban speciális a helyzetem, hogy személyesen háromszor találkoztam a rendszernek nevét adó politikussal. Ebből egy alkalommal nem túl hosszú beszélgetés keretében. Ez akkor történt, amikor 1986-ban Gorbacsovval Csepelen járt. 
Úgy vélem, hogy azok az emberek, akik saját élményeket szereztek a Kádár korszakból, megítéléseiket, véleményeiket a mai magyar valóságra reflektálva teszik meg. Ebből adódóan mindig kell egy összehasonlíthatósági alap. Kézenfekvő, hogy erre a legkarakteresebb az előző rendszer. 

Mivel a társadalom árnyékos felén élők vannak manapság többségben, ezért nem csodálni való, hogy az ő emlékeik a mára vetítve pozitív nosztalgiát képeznek. A szocializmusnak mondott rendszer kisemberre kiterjedt biztonsága összehasonlíthatatlanul kedvezőbb volt a mainál. A kádárizmusban folyamatosan nőtt az életszínvonal, ma pedig csökken. Kórházak, iskolák, művelődési intézmények épültek, most meg bezárásról szólnak a hírek. Az emberek szerény anyagi biztonságban éltek, ma meg igen sokan létbizonytalanságban. Erre alapozottan lehet aztán egyoldalú következtetéseket hozni. 
Annak a szerény növekedésnek azonban súlyos problémái voltak. 

A gyarapodást, az életszínvonal növelést nem a nemzet termelésének növekedéséből, hanem kölcsönökből valósította meg az a vezetés, amelyik a Horthy korszak által kirobbantott és elvesztett második világháború következtében gúzsba kötve volt kénytelen húzásait meglépni... 
A Kádár rendszer kritikusai viszont a szabadság vívmányát vetik fel, mint felülmúlhatatlan új értéket. Úgy vélem, hogy ebben igazuk is van. 
A Kádárizmusban az emberi szabadságjogok torzultak! 
A szabadság viszont olyan bonyolult fogalom, hogy értékeléséhez számtalan hatásnak a pozitív együttállása szükséges. Az az ember, akinek a létfenntartásával kapcsolatosan vannak hiányosságai, képtelen a szabadság elvével foglalkozni. Neki munkára, élelemre, rezsire,tanítóra, orvosra, és számtalan más járulékos feladatra kell figyelmét fordítania. Azt a szabadságot, amit felületesen, a világban meglévő szabad utazási lehetőség jelent, az emberek többsége ma még kevésbé látja elérhetőnek, mint korábban. 
A külföld, a legtöbb fiatalnak a menekülést jelenti! Menekülést a munkanélküliség, az előítéletesség elől. Menekülést a létbiztonságba és az egzisztenciális megalapozottság felé. 

A szabadságnak, az önmegvalósításra, a kreatív elmék innovációt mozgató képességére kéne, hogy épüljön. 
Az a baj, hogy éppen ellenkezője az igaz. Magyarország, egy visszahúzódó, lemaradó spirálba került. 
A történelmi politikai és gazdasági tradíciónak a nyílt és reális elemzése nem valósult meg. Egy-egy kiragadott példára alapozva, buta és egyoldalú és tendenciózus módon történik a szocialista rendszer elemzése. Az akkori lehetőségeket, a mai ideák, és nem az akkori körülmények tükrében mutatják a bírálók. Csoda, hogy folyamatosan öngólt rúgnak? 
A Kádár rendszerben a hetvenes évektől, folyamatosan bővültek a szabadsághoz kapcsolódó lehetőségek! 
Ma pedig azért pöröl velünk a demokratikus világ, mert uraink éppen ellenkező irányba menetelnek! A szabadsághoz kapcsolódó ügyeink egyre inkább amortizálódnak, a központosító politika oltárán. A kis tulajdonok veszélybe kerültek, birtokosai a tevékenység feladására kényszerülnek. Míg a szocializmusban, folyamatosan nőtt a közt szolgáló tulajdonok aránya, addig, ma csökken. Nő viszont azon egyéneknek a száma, akik a nagy tulajdonaikat kizsákmányolásra, az emberekkel szemben érvényesülő hatalmi viszonyok lehetőségének kiépítésére, más emberek ellenszolgáltatás nélküli, vagy csak igen alacsony szintű elismerésére használják. Mindezt a klerikálisok legsötétebb múltjából vett vallásos ideológia erőltetésével támasztják alá! Csökkentik a sajtó szabadságát, a bírák függetlenségét. Erősítik a felekezeti iskolákat és a hatalomhoz dörgölődző privilegizált pénzemberek lehetőségeit. Ma már ott tartunk, hogy egy kormányfői felvetés kapcsán, a finanszírozás oldaláról lehet elbizonytalanítani, és járszalagra fűzni az ellenzéki pártokat. 

Ilyen folyamatok láttán aztán egyáltalán nem lehet csodálkozni azon, hogy népünk nagy részében növekszik a nosztalgia a létbiztonságot, az egyén büszkeségét megtartó kádári rendszerhez. 
Tudom, hogy e sorokat olvasó ellenfeleim azt mondják, hogy írásom az igazi nosztalgiakeltés! 
Hát nem! 
Az igazi nosztalgiát, a Kádár János nevével fémjelzett rendszerhez azok a mai hatalmasságok építik ki, akik a pompában és gazdagságban tobzódva észre sem veszik azokat, akik a kényszer következtében a létminimum környékén kell, hogy éljenek. 
Az urak véleményét hallottuk: "akinek nincs semmije, annyit is ér!" 
Kádár János ezt sohasem mondta! És soha nem gondolta! 

Forrás: Horváth Gyula blogja

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr74562544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hope2 2012.06.03. 19:05:31

Akkor Magyarország a legvidámabb barakk volt, felnéztek ránk, ma lehagytak bennünket és például a román miniszterelnök tart illemtan órát az irredenta magyar vezetőknek.

magánzó és kamikáze 2012.06.04. 11:08:23

A rendszerváltás küszöbén láttam a sorbanállókat a gyűlölt fehérház elött a ravatalhoz várakozva, némán üzenve.
Azóta gondolom, hogy a politikus dolga eljárni, lavírozni, akár hazudni érdekünkben, akik ezt nem tudjuk, vagy merjük megtenni.
Az akkori tömeg példát mutatott bölcsességből, hiszen mindenki változást akart, mégsem volt hajlandó kimondani hogy "feszísd meg!"
23 zürzavaros év után sem gondolom azonban, hogy akkor nem egy látszatvilágban éltünk.
Mindenesetre illuzióink legalább voltak...
süti beállítások módosítása