CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tüntetés, kitüntetés, szolidaritás: jogaikért küzdenek a pedagógusok

2012. június 03. 00:39 - csú

A mai pedagógusnap alkalmából a magyar óvónők,  tanítók, tanárok már megkapták a legfontosabbat, a gyerekek, a tanítványaik szeretetét. Kitüntetést és ünnepi beszédet is kaptak bőséggel a kormány vagy az önkormányzat illetékeseitől. Csak egyet nem kaptak meg az országos és a helyi hatóságtól: a világos választ kérdésükre: "mi lesz velünk?" Mi lesz a gyerekekkel, a diákokkal? Mi lesz az iskolával? Ki lesz a fenntartó? Ki nevezi ki az igazgatót? Azok az igazgatók, akik most, néhány napja pályázat után nyerték el tisztségüket és azok, akik évekkel ezelőtt, 2013 januárjában is a helyükön maradhatnak? Az irányítás-változás, az átszervezések miatt hány pedagógust és milyen szempontok szerint fognak elbocsátani?  Kik lesznek az elbocsátottak. Mi lesz velük, mi lesz velünk? 

Az elmaradt világos kormányzati válaszok miatt kérdéseikkel és most már főként követeléseikkel ma délelőtt 10 órától az utcára, pontosabban a Jászai Mari térre, majd pedig a Szalay utcába, az oktatási államtitkárság elé vonulnak az elkeseredett és felháborodott pedagógusok, ahol 12 órakor nagygyűlést tartanak, és petíciót adnak át a tanügy állami vezetőinek.

Az érdekképviseletek a pedagógusok munkaterheinek növekedésétől, jelentős elbocsátásoktól tartanak, és már január 1-jével 20  százalékos béremelést követelnek. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) és az Oktatási Vezetők Szakszervezete (OKVSZ) azt követeli, hogy a köznevelési és szakképzési törvény bevezetését előkészítetlenség miatt egy évvel halasszák el, továbbá 2013. január 1-jével 20 százalékkal emeljék a közszféra alkalmazottjainak, a pedagógusoknak, a nevelő-oktató munkát segítőknek a fizetését. 

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár korábban azt mondta, a tömörülések követeléseivel nem nagyon tudnak mit kezdeni, a tüntetés, a sztrájk pedig alapjog. Kiemelte: lassan megszokottá válik, hogy a pedagógus-szakszervezetek a pedagógusnapot demonstrációval „ünneplik”.

Az országos szülői egyesületek - az államtitkárral ellentétben - köszöntik a pedagógusokat! Támogatjuk  szakszervezeteik bérköveteléseit, bátor kiállásukat a minőségi közoktatásért. Miként közleményükben írják: A szülők köszönettel tartoznak azoknak a pedagógusoknak, akik ünneplés helyett, a jövő nemzedék érdekében is, felemelik szavukat az oktatás jelenleg zajló átalakításának gyermekeinket hátrányosan érintő intézkedéseivel szemben.

    A szülők sem akarják, hogy rosszul fizetett, napi megélhetési gondokkal küszködő, fáradt pedagógusok tanítsák gyermekeiket.  
    A szülők sem akarják, hogy a Nemzeti alaptanterv megtaníthatatlan  tananyagmennyiséget írjon elő, amely lehetetlenné teszi az időigényes, korszerű nevelési, oktatási módszerek alkalmazását az iskolákban.     A szülők sem akarják, hogy a tanulók tízezrei kerüljenek ki az iskolákból a tanköteles életkor a 16 éves korra történő leszállítása miatt.       A munkavállaló szülők nem akarják, hogy a megszüntetett önkormányzati napközis táborok helyett, (kikerült a gyermekvédelmi törvényből) a turizmusipar keretében, sokak számára megfizethetetlen, gyermek és ifjúsági táborok vegyék át a tanulók napközbeni ellátását a nyári szünetben.
    A munkavállaló szülők nem akarják, hogy nyáron hetekre bezárják az óvodákat, mert az önkormányzati fenntartóknak nincs pénzük a pedagógus helyettesítési rendszer igénybevételének költségeire.
    A szülői egyesületek sem akarják, hogy megrendítsék a szülők és a pedagógusok közötti bizalom, mert  iskolaőröket  állítanak a 18 éves korukig kiskorú tanulók mellé.     A szülő egyesületek nem akarják, hogy az alulfinanszírozott közoktatás és a szakképzés költségeit áthárítsák a szülőkre.   A gyermekeik neveléséért és taníttatásáért elsősorban felelős szülők kötelessége, hogy gyermekeiket a pedagógusok tiszteletére neveljék, és kiálljanak a pedagógusok mellett életkörülményeik javításáért, hogy napi gondoktól mentesen tudják végezni felelősségteljes munkájukat.

    A pedagógus hivatás anyagi és erkölcsi megbecsülése össztársadalmi érdek.   A pedagógus szakszervezek vasárnapi utcai tüntetését támogató 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr514562104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása