CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel, csőd, őrök és pazar lók

2012. június 11. 00:03 - csú

Csepel újjáépítése a történészek szerint nem 300 éve, hanem 1717-ben, 295 éve kezdődött. Vajon mi indokolta az évforduló előrehozását, különösen ilyen pénzügyi helyzetben? Sokak szerint csak egy valódi indoka van a helyi címer- és történelemhamisításnak: Németh Szilárd és címeres fideszes csapata saját magának akar emlékművet állítani, mert ki tudja, hogy mi lesz velük a valódi 300. évfordulón, 2017-ben?
 
Az elmúlt, több mint 20 hónapban Csepelen is folyt a Fidesz-féle „nyócévezés”, bár itt inkább az elmúlt 16 évet igyekeznek „elfeledtetni”, besározni. Ennek jegyében folyik az előző vezetés pocskondiázása,
a „romokban hever Csepel”, illetve a „pénzügyi csődöt örököltünk” imamalom-szerű ismételgetése. Különösen ez utóbbi kérdésben hallottuk szemléletes példáként: a dolgozókat csak folyószámla-hitelből tudják fizetni. A pénzügyi gondok emlegetése szinte napi kérdés, ami természetesen érthető ebben a gazdasági helyzetben. Vagy inkább érthető lenne, ha az ember nem „találkozna” érhetetlen jelenségekkel. Íme, néhány példa:
 
     1) Az önkormányzati választások óta 22,3 millió forintot fordítottak nem csepeli szervezetek támogatására, határon túli magyarok csepeli eskütételének anyagi támogatásra,  vagy pártpolitikai kiadvány finanszírozására.
     2) 2012-ben 20 millió forintot hagytak jóvá a 300 éves évfordulós ünnepségek központi rendezvényeire, programjaira. A pályázaton résztvevő civil szervezeteknek pedig majd 3,5 millió forintot fizettek ki. Olyan évfordulót ünnepeltetnek a csepeliekkel, a csepeli diáksággal, amelyet a szakma értetlenséggel fogadott: Csepel újjáépítése a történészek szerint nem 300 éve, hanem 1717-ben, 295 éve kezdődött. Vajon mi indokolta az évforduló előrehozását, különösen ilyen pénzügyi helyzetben? Sokak szerint csak egy valódi indoka van a helyi történelemhamisításnak: Németh Szilárd és fideszes csapata saját magának akar emlékművet állítani, mert ki tudja, hogy mi lesz a valódi 300. évfordulón, 2017-ben?
     3) Az 1945 előtti városkép visszaállítása jegyében, a Szent Imre tér rekonstrukciós átalakításának részeként megépítik a régi országzászlót, 23 millió forintért, miközben a jelenlegi országzászló 2000-ben – a kerületi pártokat, így a Fideszt, a civil szervezeteket is „megjelenítő” Millenniumi Emlékbizottság javaslatára –, került felállításra.
     4) Az április 23-i képviselő-testületi ülésen 40 millió forintot hagytak jóvá egy titokzatos gyermeküdülő megvásárlására, úgy, hogy mindenfajta közbeszerzés nélkül, a képviselő-testület döntési jogosítványát átadva, a CSEVAK Zrt. vezetésére bízták a vétel lebonyolítását.
     5) Átszervezik a Polgármesteri Hivatal egész információs rendszerét, kirúgják a munkatársakat, a feladatot – 25 millió forintért –, külső vállalkozóra bízzák.
     6) Januárban 16 fővel növelik a Közterület-felügyeleti csoport létszámát, a tavaly december 15-én jóváhagyott 217 fős hivatali létszámot 233 főre duzzasztják fel. Mindez az önkormányzat működési költségeit növelve, minimum 25 millió forint plusz kiadást jelenthet éves szinten, a dologi költségekről nem is „beszélve”.
     7) Az eredeti tervhez képes év közben 129,7 %-ra emelik a CSEVAK Zrt támogatásértékű kiadásait, amelyek gazdasági társaság működését biztosítják. A növekedési adatok között különösen érhetetlen az önkormányzati feladatok bonyolítási díjainak jelentős, több mint 50 milliós növekedése.
     8) Személygépkocsikat vesznek a Polgármesternek, alpolgármestereknek, a hivatal vezetőinek, 42 millióért. Ezen összegen felül a tisztségviselők éjjel-nappali használatára biztosított személyautók teljes üzemben-tartási költségét is a hivatal működési költségeiből kell fedezni.
 
A felsoroltak összege kb. 250 millió forint. Egy 15 milliárdos önkormányzati költségvetésnél ez nem nagy tétel. Mégis elgondolkodtató lehet. Elgondolkodtató, mert a tisztségviselők által vizionált pénzügyi nehézségek több körültekintést, megfontoltságot, politikamentes, szakmai megközelítéseket, széleskörű egyeztetéseket igényelnének a hatalom birtokosaitól. A jegyzőkönyvek azonban arról tanúskodnak, hogy ez az, ami teljes egészében hiányzik a csepeli vezetők gondolkodásából, magatartásából. Pedig a válságnak még nincs vége, most jön a java, sőt, a kormány most fog az önkormányzatokon spórolni. Ideje van az összefogásnak.
 

VOX 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr604577774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása