CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rettenetesen szenved a Fidesz a kínos Közgép-ügy miatt

2012. július 13. 00:04 - csú

Közgépes.jpgBorzasztó nyomasztó lehet a Fidesz stratégái számára, hogy hónapok óta képtelenek feltalálni magukat az oligarcha-kérdésben. Ráadásul óvatlanul emelték is a tétet. (Fotó: Marjai János/MTI) Riport-1 és riport-2

Az LMP továbbra sem engedi, hogy az oligarcha-kérdés feledésbe merüljön, a Fidesz pedig rettenetesen szenved ettől. Tegnap Selmeczi Gabriellának az LMP irodája előtt tartott sajtótájékoztatója kiválóan demonstrálta, hogy mennyire védhetetlennek látja ő is, és valószínűleg pártja is a kialakult helyzetet.

Kiváló performansz, szörnyű reakció

Az LMP szrdán folytatta az oligarcha-ügyben bemutatott performansz-sorozatát: ezúttal a Közgép Zrt. telephelye előtt alkottak élőláncot. Az ötlet tökéletesen működött, hiszen a nyomasztó nyári meleg ellenére sokszor annyi ember értesülhetett a Lehet Más a Politika megmozdulásáról, illetve vonatkozó üzenetükről, mint ahányan a párt ugyanebben a témában elmondott beszédeiről együttvéve hallottak.

Az akció sikeréhez hozzájárult maga a Közgép is, mely azonnal ráharapott a csalira, ügyvédet, valamint rendőröket küldött a demonstrálókra (többek között „személyi szabadság korlátozása" (!) címen). Ám a siker legfontosabb összetevője mégsem ez, hanem a Fidesz reakciója volt. Selmeczi Gabriella pártszóvivő ugyanis órákon belül az LMP irodájánál termett, ahol gyakorlatilag elakadt a szava. Nem szó szerint értve, hiszen természetesen mondatok hagyták el a száját, ám valódi mondandó nélkül. Pusztán maga a tény, hogy megjelent, szépen mutatta, hogy pártja igencsak találva érzi magát az ügyben, továbbá, hogy minden bizonnyal a belső felméréseik szerint a magyar választókat is egyre inkább nyugtalanítja ez a téma

Nemzeti, nem nemzeti

A Fidesznek tehát lépnie kellett, de ugyanúgy, mint az LMP hasonló témájú parlamenti felszólalásaikor, gyakorlatilag most sem tudtak a maguk védelmére felhozni semmit. Maradt tehát az az egyszerű és borzasztóan átlátszó inszinuáció, melyet maga Orbán Viktor dobott be még egyik parlamenti válaszában, miszerint az LMP azért foglalkozik annyit a Közgéppel és az oligarcha-kérdéssel, mert a külföldi vállalatokat kívánja helyzetbe hozni a magyar vállalatokkal szemben. (És itt muszáj megjegyezni, hogy az ezzel párhuzamosan bemutatott Strabag-malőr egészen kivételesen mulatságossá teszi ezt a szöveget.)

Borzasztó nyomasztó lehet a Fidesz stratégái számára, hogy hónapok óta képtelenek feltalálni magukat ebben a kérdésben. A látványos kommunikációs botladozás ellenfeleik számára is nyilvánvaló, és csak még inkább ösztönözni fogja a végre valóban kapós témát találó ellenzéki pártot, hogy folytassa, amit elkezdett.

Magukhoz kötözték

Ebben az ügyben a Fidesz nem egyszerűen csak látványosan vesztésre áll, hanem még emelte is a tétet a saját maga számára. A „nemzeti-nem nemzeti" retorikával ugyanis a Közgép-ügyet óvatlanul összekapcsolaták az egész kormányzás leitmotifjával, az önrendelkezés, a nemzeti szuverenitás visszaszerzésének témájával.

A következő fél év, egy év egyik nagy kérdése éppen az lesz, hogy ez a nyilvánvaló ballaszt mennyire fogja lehúzni a gazdasági szabadságharcról szóló retorika egyébként meglévő politikai vonzerejét. A homokzsákot a léghajóhoz kötözték, de nem tudni, hogy a súly húzza majd le a léghajót, vagy a léghajó emeli fel a zsákot.

Eredeti: VÉLEMÉNYVEZÉR




Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr814650965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása