CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Teljes tandíjat akar Orbán Viktor!

2012. augusztus 15. 00:05 - csú

Orbán-fej-221.jpg„Valóban, a tandíjat ellenzem. Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a tanulás költségét. Mindenki a teljeset. A mostani állapot még nem ilyen, mert ide csak több lépéssel lehet eljutni”…”Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom”…

Nem akartam a szememnek hinni, amikor a fent idézett mondatokat a Népszava keddi számában elolvastam. Nem értettem. Még egyszer, majd, többször is elolvastam. Azóta sem értem. Pontosítok: értettem és értem a leírtakat, de, hogy ezt Orbán Viktor mondta volna? Igen, Ő mondta. A szokásos belső ellentmondással: egyrészt ellenzi a tandíjat, ugyanakkor mindenki fizesse meg a teljes „tanulási költségét”. Mi ez, ha nem tandíj? Hogy miért csodálkozom ezen? Nem is értem. Hiszen Orbán Viktor mindent kimondhat. Sőt annak az ellenkezőjét is, semmit nem számít! Nem arra kell ugyanis figyelnünk, amit mond – ahogy már korábban ezt is megmondta, a cselekedetei alapján ítéljünk. Csak az a baj, hogy a tettek mindig rosszabbak lettek a szavaknál. Szerintem most is erre kell felkészülnünk. Lássuk, miért:

A tandíj, mint fogalom, a rendszerváltás után, 1993-ban került bele a felsőoktatási törvénybe, a Fidesz 1994. évi programjában is szerepelt. A Horn-, majd később a Gyurcsány-kormány idejére azonban megváltozott a Fidesz véleménye. A 2007-2008-as időkben már teljes erővel, lejárató, hazugságokra épülő kampánnyal, tiltakoztak az akkori kormány felsőoktatási képzési hozzájárulási tervei miatt. Pedig a kormány akkor nem tandíjat akart bevezetni, mint a Fidesz 1994-ben, és Orbán Viktor most, hanem képzési hozzájárulást. Hogy mi a különbség? Az, hogy a tandíj a képzés teljes költségének befizetését, míg a képzési hozzájárulás a felsőoktatásba felvételt nyert fiatal részbeni hozzájárulását jelenti csak. Az akkori elképzelések szerint a képzési hozzájárulás tervezett mértéke az alapképzésben 10%, évi 105.000 forint, a mesterképzésben pedig 15 %, évi 150.000 forint volt. Emellett, számos lehetőséget tartalmazott a javaslat, az esélyegyenlőség feltételeinek megteremtésére. Ennek ellenére a Fidesz a 2008. március 9-i ominózus népszavazási kampányban végig tandíjról „beszélt”. A kérdést a népszavazási kérdőíven mégsem merték így megfogalmazni, mert akkor nem lett volna népszavazás, helyette óvatosan, de okosan fogalmaztak: „Egyetért-e, Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?”.  Nyertek. Főleg a Fidesz – 2010-ben.

A felsőoktatás egésze viszont vesztett, legalább évi 30-35 milliárd forintot, amit a hallgatók fizettek volna be, egy színvonalas felsőoktatási rendszer működtetése érdekében. Azóta Orbán Viktor kormánya – a Fidesz 2008. évi álláspontját elfelejtve –, csökkentette a felsőoktatásba felvehetők, illetve az államilag támogatott képzésben részesülhetők számát, jelentős anyagi forrásokat vont ki a felsőoktatási rendszerből. Tehát végül megint mi vesztettünk, s ezt egyre többen ismerték, ismerik fel. A miniszterelnök azonban most ezen is túllépett. Már kevés a képzési hozzájárulás is. Mindenkinek „a teljeset” kell majd megfizetni, ahhoz, hogy diplomája lehessen. Évente – 2008-as adatok alapján –, minimum egy millió forintot, ami most már – ugye tudjuk –, jóval többet fog jelenteni. Mert Orbán Viktor „Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben…” gondolkodik. Nem pedig az esélyegyenlőségen alapuló, a jövőt, a gazdaság fejlődését alapvetően meghatározó oktatásban. És mi, a társadalom többsége, vagy azok a százezrek, akiknek esélyük sem lesz egyetemi diplomát szerezni, miben gondolkodjunk, gondolkodjanak? Leváltásában. Mert ezen múlik a jövő, mindannyiunk jövője.

 

V O X

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr944712726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása