CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ünnep nemzeti egyetértés nélkül, aktuálpolitikai szabadságharccal

2012. október 21. 00:03 - csú

Megosztottság.jpgÜnnepre készülődünk, nemzeti ünnepre. Az előjelek nem bíztatóak, mert nem békés megemlékezések szerveződnek, hanem demonstrációk és menetek. Ennek csimborasszója, hogy - a háttérből, másokat maga előtt tolva - a hatalmon lévő párt és a kormány is szervez vonulásos demonstrációt.  A forradalom évfordulóján aktuálpolitikai szabadságharc várható. Csupa ellentmondás, megosztottság és az egyetértés teljes hiánya. Mondhatnánk, hogy rendben van. Ünnepeljen ki-ki a saját ízlése szerint. De akkor ne beszéljünk nemzeti ünneplésről! Jellemző az is, hogy a csepeli rendezvényeken 2010 óta eddig sosem látott emberek vannak – kivéve a kivezényelt közalkalmazotti és köztisztviselői kört. Érthető, mert 2010 előtt a Fidesz külön koszorúzott, hívei a hivatalos rendezvényre nem mentek el. Most elmennek.

Hankiss Elemér az ATV Húzós műsorában beszélt arról, hogy fontos tisztázni a különbséget a társadalom és a nemzet között. Egymást átfedő, de egymásnak ellentmondó fogalmakról van szó- mondotta. „A demokrácia lényege a különböző társadalmi érdekek optimális egyeztetése. A nemzet lényege, hogy egyensúlyba hozza a közös érdekeket. Egyek vagyunk, egyet hiszünk, tehát egy nemzet vagyunk. „

Tehát ami közös érték, az tesz nemzetté, amiben ellentét van, a harc, az érdekütközés, az a társadalom színterére tartozik.

Aki magyar, az biztosan beszél magyarul. Ezt tán nem vitatja senki. Minden más vita tárgya. Nem dőlt el, hogy István, vagy Koppány? Latin betűs legyen az írás, vagy a táblákon legyen rovás? Turulban, vagy Krisztusban? Nyugathoz, vagy a Kelethez tartozunk-e? Kossuth, vagy Görgey? Az ellentétek sora napjainkig ér. Talán az a változás, hogy most nem öntenek fülekbe forró ólmot, nem vakíttatnak meg. Vannak finomabb módszerek arra, hogy ne halld meg az igazságot és ne láss bele a zavaros ügyekbe. (Az eszközök hivatal képében működnek: Hírcentrum és Média Tanács a nevük.)

Ki tudna ma egy olyan ünnepi beszédet írni, amire minden magyar ember azt mondaná, ez igen. Ez így van. Ha lenne ilyen, akkor ezután jöhetne a - de én ezt így, te meg azt úgy.

Nem tartunk itt, ezért a nemzetinek mondott ünnepen széthúzás lesz, zavaros, összevisszaságokból politikai elemzők próbálják majd kihámozni, hogy ki mire gondolhatott. Szomorú. Bár ne így lenne.

                                                                                                                Nagy Gyula    

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr514860038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása