CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Éljen november 7! Kilencvenöt év után, csak ma 1500 forint

2012. november 07. 00:04 - csú

Auróra-3.PNGA vendég, aki benézett és 46 évig maradt címmel tart egész napos programot szerdán november 7. alkalmából az újra megnyitott Átrium Film-Színház. A műsor gerincét filmvetítések képezik, köztük archív híradós és propaganda-felvételek, szovjet klasszikusok, valamint egy mai, hollywoodi minőségű orosz sci-fi. A vetítéseket beszélgetések kísérik,

amelyek során szakértők igyekeznek megismertetni a jelenlévőkkel a kort, amikor kötelező volt megünnepelni a szocialista forradalmat. Mindeközben a filmszínház kávézójában videoinstallációk, super 8-as és animációs filmek, valamint egyéb szocialista dizájnelemek tarkítják a teret, a vendégek pedig a retro-büfé kínálatával ismerkedhetnek - a vodka, a traubi és a zsíroskenyér kovászos uborkával garantált. Este DJ-zéssel zárul a nap. 

Tervezett program:

14.00 - Híradók, dokumentumfilmek a szocializmusból, orosz és magyar nyelven.


Mai szemmel már mérhetetlenül átlátszónak látjuk azokat a propagandafilmeket, amelyek a szocializmus küszöbön álló hódításáról, a nyugati kapitalizmus végnapjairól, a rendszer és a vezér imádatáról szólnak. Pedig a film műfaja tényleg ijesztő hatással bírt a tömegekre.

16.00 - Szállnak a darvak (r.: Mihail Kalatazov), orosz nyelv, magyar felirattal.
Kalatazov legismertebb munkája, amely első szovjet filmként elnyerte a Cannes-i Arany Pálmát. A Sztálin utáni olvadás egyik első megnyilvánulása, hogy egy háborús film szólhatott emberi esendőségről, szerelemről, az addig látott egydimenziós hősök helyett.

18.00 - Ember a felvevőgéppel (r.: Dziga Vertov), némafilm, élőzenei kisérettel.
Vertov avantgárd dokumentumfilmje Kijev, Moszkva és Odessza egy napját ábrázolja a hajnali ébredéstől késő éjig, hőse azonban maga a felvevőgép. Keretes, önreflektív alkotás, amelyben elemi erővel jelenik meg a filmkészítés öröme, a modernitásba, a tudományba vetett hit. A némafilm vetítését élő zongorakíséret teszi teljessé!

20.00 - Lakott sziget / Inhabited Island (r.: Fjodor Bondarcsuk), orosz nyelv, magyar felirattal.
Arkagyij és Borisz Sztrugackij (ők írták a Tarkovszkij-által feldolgozott Sztalkert is) monumentális sci-fi-regényéből forgatott 36 millió dolláros büdzséjű szuperprodukció, amely a vizuális trükkök mellett filozófiai-társadalomkritikai kérdéseket is felvet. Ha valaki még mindig lesajnálva beszél a kortárs orosz filmről, a Lakott szigetláttán bizonyosan revideálja véleményét.

A vetítések után beszélgetés a filmekről.

22.30 - DJ Kanada Káosz

Az egyik legeredetibb lemezlovas a hazai undergroundban, szégyentelen diszkót, lüktető funkot éppúgy kever, mint szélsebes szvingeket vagy a hetvenes évek nagyjait. A lényeg: tánc legyen és mulatság.

A támogatói jegyek árai: csoportos 500, egy filmre 800, egész napra 1500 Ft. (kulturpart.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr854894494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása