CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Életveszélyes játék tűzzel, tűzoltókkal

2012. november 20. 00:03 - csú

Tűzoltók-221.pngOktóber 12-én reggel 8-kor riasztást kaptak a csepeli tűzoltók, hogy tűz van a Tas utcában. Mint kiderült, nem volt nagy baj, csak egy kb. 3 négyzetméteres területen égett a szemét. A helyszínre egy tűzoltóautó vonult ki a csepeli tűzoltólaktanyából. Körülbelül negyed óra múlva azonban újabb riasztás érkezett. A csepeli laktanyától négy utcányira szén-monoxid mérgezés történt. Az ember túlélési esélye ilyenkor attól függ, milyen gyorsan tudják kihozni az épületből, de a mentős nem kötelezhető arra, hogy bemenjen, főleg légzőmaszk nélkül. Ilyenkor a tűzoltók feladata mérni a szén-monoxid-koncentrációt, légzőkészülékben behatolni az épületbe, és minél gyorsabban kihozni a sérültet, majd megszüntetni a gázszivárgást, és kiszellőztetni az épületet. A csepeli laktanyában azonban nem volt másik tűzoltóautó. A Bajcsy-Zsilinszky utcai házhoz így a jóval távolabbi, XX. kerületi laktanyából tudtak elindulni a tűzoltók. Amikorra a helyszínre értek, beavatkozásra már nem volt szükség: a lakást addigra kiszellőztették, és szén-monoxid szintet sem tudtak már mérni. A csepeli házból két idős ember holttestét hozták ki. Egy ötéves kisfiút kórházba szállítottak, egy férfit pedig a helyszínen láttak el a mentők.

Ez két rutin bevetés volt egy péntek reggelen, de egy az Index szerkesztőségéhez érkezett levél szerint a történtek azt mutatják, hogy a tűzoltóság április 1-jén végrehajtott átszervezése problémákat okozhat a mentésben. Április elsejétől központosították és államosították a tűzoltóságot: az önkormányzati tűzoltóságok is állami irányítás alá kerültek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának égisze alatt. Az átalakítás elbocsátásokkal, racionalizálással járt. Több laktanyában például a korábbi kettő helyett csak egy tűzoltóautó maradt. 

A kormányzati intézkedés előzményei és következményei az INDEX.HU elemző írásából ismerhetők meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr734915075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása