CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hány évre titkosították Németh Szilárd pénzköltési dokumentumait?

2012. november 23. 00:05 - csú

Szigorúan titkos.jpegSokadik közleményét adta ki a napokban Németh Szilárd polgármester. A csepel.hu-n megjelentek szerint a polgármester „aggasztónak”  tartja, „hogy az elmúlt 31 hónapban tett feljelentések közül” még egy sem került „ügyészségi szakaszba”. Azaz, nyomozgatnak, nyomozgatnak, de még egyetlen csepeli MSZP politikus sem került If várába, örök kárhozatra. Pedig ő már nyilvánosan rácsodálkozott az ügyre, fülkeforradalmi bosszútól lihegve, vagyonzárlatot követelt, nyomást gyakorolt rendőrségre, ügyészségre, szerintem, halált megvető bátorsággal, még legfőbb parlamenti padtársait, sőt az „illetékes Elvtársakat” is felkereste. Semmi. Felháborodásában ezért „hivatalosan is az Állami Számvevőszékhez fog fordulni”! Majd ő megmutatja mindenkinek, hogy betartja ígéretét – ha a fene fenét eszik is –, lesz elszámoltatás.

Mégsem ezzel kívánok írásomban foglalkozni. A feljelentések után a döntés a magyar rendőrség, ügyészség és bíróság és nem a polgármester feladata. Van viszont Németh úr közleményében két érdekes mondat: „Elzártuk az MSZP-s pártkasszához vezető pénzcsapokat, és megszüntettük a politikai korrupciót, amivel több, mint kétmilliárd forintot tud most megtakarítani a csepeli önkormányzat minden azóta eltelt évben. Ezt úgy tudtuk véghezvinni, hogy az önkormányzati szolgáltatásokat vagy a korábbi színvonalon tartottuk, vagy jelentősen bővítettük.”

     Az a mondatrész, hogy „több, mint kétmilliárd milliárd forintot” takarított meg az önkormányzat, „minden azóta eltelt évben” azt is jelenti, hogy most, két év után, négy milliárd forint megtakarítása van a csepeli önkormányzatnak. Bravó! Ebben a gazdasági helyzetben ezt egyetlen magyar önkormányzat sem tudta megtenni. Corvin-láncot a polgármester úrnak! Megérdemli!

     Ezek ismeretében, már csak csendben merek néhány, szerény kérdést feltenni Németh Szilárdnak, bízva abban, a további milliárdos megtakarításokat hozó, áldozatos munkája közepette lesz ideje válaszolni:

1) A megtakarítások ütemét nézve, 2014-ben 8 milliárd forint megtakarítással fogja átadni utódjának az önkormányzat kasszáját?

2) Mire fordították eddig ezt a 4 milliárd forintot? Hogyan tudták ezt a halom pénzt ennyire titokban elkölteni, hány évre titkosították az ezzel kapcsolatos dokumentumokat?

3) Szeptember 27-én módosította a testület az idei költségvetési rendeletet. A jóváhagyott ren-delet szerint a költségvetés hiánya 1.948.675 eFt. /29/2012.(IX.27.) Kt.sz. rend./ Polgármester Úr! Tessék minket felhomályosítani: most melyik az igaz, a közel 2 milliárd forintos hiány vagy a 4 milliárdos megtakarítás?

4) Ha igaz ez a példátlan megtakarítás, miért kellett a szeptemberi testületi ülésen 2,5 mdFt értékben folyószámla-hitelkeret beszerzésére közbeszerzési eljárást indítani? Egyáltalán, miért van hitelre szükség a dolgozók bérének kifizetése érdekében?

5) A 2010. és 2012. évi költségvetésekben az alábbi tények olvashatók az ún . északi pénzről, amelynek nagysága 9.096.112 eFt volt:

                                                                 2010.                         2012.                

                                                               VIII.31.                     VIII.31.                  eredmény:

Ténylegesen kifizetésre került:         5.626.520 eFt         6.650.991 eFt             +1.024.471  eFt

Banki betétben van:                          3.339.184 eFt            500.000 eFt              -2.839.184  eFt

Finanszírozásba bevonva:                    130.408 eFt         1.945.121 eFt             +1.814.713  eFt

A fentiekből következő további kérdéseim:

> a megtakarításokba nem számolták bele „véletlenül”, az északi terület értékesítéséből 2005-ben befolyt összeg, finanszírozásba bevont részét, a több mint 9 milliárd forint 21,38 %-át? Mire fordították az 1,9 mdFt-ot? Működésre vagy fejlesztésre?

> a 433/2011.(VI.16.) Kt. sz. határozat ideiglenes jelleggel engedélyezte az északi pénz  finanszírozásba való bevonását. Mikor teszik vissza – fejlesztésre! –, a közel 2 milliárd forintot? A testületi határozat végrehajtása eddig miért nem történt meg?

6) Polgármester Úr! Lehet, hogy ez csak ún. virtuális megtakarítás? Hogyan és ki számolta ki ezt az évenkénti két milliárdot? Netán a politikai érdek, a választók megtévesztése „vezette”az ötletgazdát? Nem kellene helyette inkább a valóságos megtakarításokat eredményező, a kerület fejlődését ténylegesen elősegítő intézkedéseket hozni?

     A közleményből idézett második polgármesteri mondattal szintén több bajom van. Ez ugyanis pontos cáfolata az előző állításnak. Cáfolat, mert a megtakarításokat mégsem a „pénzcsapok” elzárása, a „politikai korrupció” megszüntetése árán, hanem az „önkormányzati szolgáltatások” vagy „korábbi színvonalon tartása” vagy „jelentős bővítése” útján tudták „véghezvinni”. Bár nem semmi, egyik mondattal megcáfolni a másikat, egy rövid polgármesteri közleményben, mégsem ez a legnagyobb gond. Németh Szilárd az önkormányzati szolgáltatások szinten tartásáról, sőt bővítéséről szónokol, miközben

> ennek ellenkezője történt. Lásd pl. a televízió megszüntetését, a hetente megjelenő Csepel újság felszámolását, a Csepel Galéria és Helytörténeti Múzeum bezárását, azaz a tájékoztatás és a kulturális szolgáltatás jelentős csökkentését;

> ebben az inflációs világban, csökkenő állami támogatás mellett, valamit szinten tartani, vagy jelentősen bővíteni, úgy, hogy közben megtakarítások legyenek, lehetetlen. A példa nélküli fülkeforradalmi hőstettekre, csodákra képes csepeli vezetők így „adják, hallgatják el” az intézmények egy részének felszámolását, a kiadási, dologi költségek egyeztetések nélküli elvonását, a valódi megszorításokat, a dolgozók nem kis részének indoklás nélküli kirúgását. Mert azt a szót, hogy „megszorítások”, a Fideszben senki nem ismeri. Megszorítást kizárólag a szocialisták csináltak.

     Mindezzel együtt, néha érteni vélem, a kerület polgármesterének egyre kínosabb vergődését. Tizenhat évig harcolt azért, hogy polgármester lehessen. Most, hogy elérte, mindenki ellene dolgozik. Nemcsak az ellenzék, még a sajátjai is. Sőt, leginkább ők! A Kétharmados Kedves Vezető, vagy jobbkeze, a nagy adó-csomaggyártó, tündérálmokat kergető, ázsiai eredetünkkel házaló Matolcsy, vagy éppen polgármester társai, Rogán, Kósa, akik megengedhették maguknak, hogy teljesen eladósítsák településüket, mind-mind hozzájárulnak 2014-es bukásához. Talán már felmérte azt is, hogy saját frakciója, a szervilizmusban élenjáró kiszolgálók siserehada sem segíti igazán. Nem maradt más, leveleket ír, közleményeket ad ki, egyoldalú, párbeszéd nélküli fórumokat tart, emlékműveket, járdákat avat, feljelentget, kapkod. Most éppen vagdalkozik. Balra mindig, szélsőjobbra csak virtuálisan. De a közepet sem szereti, mert érthetetlenül szemléli szélsőséges megnyilvánulásait. Már szinte légüres térben áll, csak a még meglévő látszólagos kétharmad tartja fenn. Kész. Ennyi volt benne. De „mondhatnám” egy általa is lejáratott klasszikussal: ezt elkúrta! Lesz dolga mindenkinek, 2014-es bukása után.

V O X

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr464920792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása