CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tüzes szavak, lángoló szerződések Diákok segítettek a hajléktalanoknak

2012. december 22. 00:03 - csú

Szerződéségetés-mti.PNGZaklatás helyett megfizethető lakhatást követelt az a több száz tüntető, aki Orbán Viktor hajléktalanokkal kapcsolatos kijelentései miatt demonstrált a Kossuth tér mellett péntek délután. Később átvonultak a volt Moszkva, ma Széll Kálmán térre, ahol a hallgatók elégették "röghöz kötő" szerződéseiket.

Lakhatást, ne zaklatást - skandálták több százan a Város Mindenkié hajléktalan jogvédő csoport Kossuth tér mellett péntek délután négy órakor kezdődött tüntetésén. A Lakhatást, demokráciát, jogállamot! nevű tiltakozást azért szervezték, mert Orbán Viktor miniszterelnök november 30-án életszerűtlennek nevezte az Alkotmánybíróság korábbi döntését, amely megsemmisítette a köztéri hajléktalanság büntetéséről szóló rendelkezést.

Hajléktalan.jpegA Város Mindenkié csoport szerint Orbán Viktor  "beállt a hajléktalan emberek ellen két éve folyó hadjáratba, amely szociális megoldások helyett büntető intézkedésekkel sújtja a fedél nélkül élő embereket". Azt követelik, hogy a hajléktalanok hatósági üldözése helyett a kormány a lakhatási válság megoldásán és a hajléktalanság megelőzésén dolgozzon. Tiltakozásukhoz csatlakozott a Dzsaj Bhim Közösség, a Hiteles Mozgalom, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület és az elmúlt napok tandíjellenes tüntetéseinek egyik szervezője, a Hallgatói Hálózat is.

A tüntetők a hajléktalan szállók helyett megfizethető lakhatást és valódi nemzeti konzultációt követeltek. Elmondták: egy felmérés szerint csak a lakosság hét százaléka  tartja a hajléktalanok jelenlétét az ország legfőbb problémájának. Emlékeztettek, hogy az elmúlt néhány évben 140-en fagytak meg Budapest utcáin, és erre nem megoldás a hajléktalanok üldözése.

Wirth Judit a NaNe munkatársa kijelenette: az Alkotmánybíróság döntése egyértelművé tette, hogy a hajléktalanok nem kezelhetők bűnözőként. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor szerint mégis az az észszerű, ha az önkormányzatok céljai érdekében még az alaptörvényt is átírják, hogy üldözhessék a hajléktalanokat. Nem lehet szavazat nélküli csőcseléknek tekinteni embereket, csak mert nincs hol lakniuk, azért is szavazni fogunk - jelentette ki Wirth Judit.

A tüntetésen felszólaltak a Hallgatói Hálózat aktivistái is. Vida Kata és Rakovics Márton kijelentették: csak a tanárok, a diákok, az orvosok, a szorongó közalkalmazottak és a hajléktalanok összefogással jöhet létre igazságosabb társadalom. Hozzátették: tiltakoznak és tiltakozni fognak a kormány felsőoktatási tervei ellen. A kormány nem érti, hogy miért tiltakozunk, hiszen minket már nem érintenek a terveik. Nem értik, mert nem tudják, mit jelent a szolidarítás - fogalmaztak.

Nem fogjuk megunni a tiltakozást, nem fogunk hazamenni, az ünnepek alatt továbbgondoljuk és -szervezzük az összefogást - üzenték a hallgatók a kormánynak, majd átvonultak a Széll Kálmán térre, ahol ösztöndíjszerződések égetésével folytatták tiltakozásukat a kormány felsőoktatásal kapcsolatos tervei és a röghöz kötés ellen. 

Szerződéségetés.PNGTeczár Szilárd, a Hallgatói Hálózat aktivistája kijelentette: a röghözkötés az Európai Unió egyik alapelvének durva megsértése, aláíratása pedig a hallgatók megalázása. Hozzátette: tiltakozásaikkal egyszer és mindenkorra el akarják törölni a hallgatói szerződést.

A hallgatók szerint Balog Zoltán humán miniszter, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Orbán Viktor miniszterelnök szakmailag, erkölcsileg és politikailag is megbukott. Mégsem kérik a lemondásukat, csak annyit üzennek nekik: minden kommunikációs trükkjük ellenére folytatják a tiltakozást. 

A tüntetésen megjelent Dopeman is, aki támogatásáról biztosította a hallgatókat, és azt mondta: "Orbán egy komornyik, akinek már csengetett a nép". (Matalin Dóra-nol.hu Fotó: Illyés Tibor-MTI)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr254976868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása